Welke dimmer?

Eva28

  • #1
Beste allen,

Ik heb in de woonkamer een enkele schakelaar zitten, waarmee ik 3 verschillende lampen aan en uit kan zetten.

-1 Plafondlamp met 2 ledlampen boven de eettafel
-1 Plafondlamp met een ledlamp in de woonkamer
-1 Plafondlamp met 6 ledlampen in de woonkamer

Achter de schakelaar zijn een bruine en 2 zwarte draden aanwezig.

Aangezien er maar 2 schakeldraden aanwezig zijn, neem ik aan dat er 2 van de 3 lampen op 1 schakeldraad zitten (doorgelust in plafond?). Waarschijnlijk de 2 lampen in de woonkamer.

Graag zou ik de lamp boven de eettafel apart van de 2 lampen in de woonkamer willen bedienen. Ook zou het fijn zijn dat ik de lampen kan dimmen.

Is het mogelijk om hier een dubbele dimmer te plaatsen? Welke dimmer zou dan een optie zijn?

Alvast bedankt,

Eva
20221018_222020.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou eerst eens uitproberen of de 2 schakeldraden inderdaad doen wat jij verwacht. Dat kan simpelweg door 1 draad even los te koppelen en te kijken wat er stopt met werken. Natuurlijk wel de groep uitschakelen voordat je er aan komt en alle losse draden even veilig isoleren met bijvoorbeeld een lasklem voordat je de groep weer inschakelt.

Als de zwarte draden doen wat jij denkt is het mogelijk om een duo dimmer te plaatsen. We mogen hier geen merken ofn types aanbevelen volgens de forumregels, maaf als je iets op het oog hebt en de specificaties deelt kunnen we wel zeggen of het geschikt is? Let er in ieder geval op dat de dimmer geschikt is voor LED.

Zijn de LED lichtbronnen al wel allemaal dimbare varianten?

Achter één kanaal van de dimmer verschillende LED-lampen aansluiten kan wel eens een teleurstellend resultaat geven (de 2 verschillende lampen in de woonkamer). Het is niet gezegd dat deze mooi volgens dezelfde curve dimmen. Ik weet niet wat voor LED lichtbronnen / fittingen in deze 2 armaturen in de woonkamer zitten maar het mooiste zou zijn als je allemaal dezelfde lichtbronnen kon gebruiken.
 

Eva28

  • #3
Bedankt Xander, voor je snelle en duidelijke reactie.

Ik zoek dan een duodimmer, geschikt voor LED, liefst met druktoetsen ipv draaiknoppen en geschikt voor BJ schakelmateriaal....

Ik kom er nog niet helemaal uit, maar als ik er 1 op het oog heb, meld ik het hier!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu