Welke dimmer voor plafondverlichting ?

Haagdoner

  • #1
Graag wil ik jullie vragen om te helpen met de keuze van een inbouwdimmer voor een plafondverlichting in onze living.
De verlichting bestaat uit een kruisschakeling voor een luster met 6 ledlampjes van 4.5 Watt elk.

Ik zou de wisselschakeling willen verwijderen en een inbouwdimmer van Niko met drukknop plaatsen.
Hiervoor heb ik twee opties :

- Sokkel voor een universele drukknopdimmer met CAB-ontstoring, 2-draads aangesloten met een vermogen van 3 tot 300 W.
Referentiecode : 310-02900
Functie: Universele inbouwdimmer plus met drukknopregeling voor capacitieve, inductieve en resistieve belastingen inclusief dimbare ledlampen. Faseafsnijding voor resistieve en capacitieve belastingen. Faseaansnijding voor inductieve belastingen. Kort drukken op de knop schakelt het licht aan / uit. Lang drukken bedient de dimmer. Opnieuw drukken keert de dimrichting om. Kan gebruikt worden in enkelpolige, wissel- of kruisschakelingen. Gebruik met of zonder geheugen, instelbaar via de drukknopingang. Minimumdimniveau is instelbaar voor een optimaal dimbereik en het vermijden van knipperende of uitdovende lampen op een minimumdimstand. Onverliesbaar geheugen. Voor gebruik met of zonder lichtwaardegeheugen.
  • Minimale belasting: 3 W
- Sokkel voor inbouw drukknopdimmer 2 - 100 W, 3-draads.
Referentiecode 310-02800
  • Functie: Deze inbouwdimmer met faseafsnijding is geschikt voor het dimmen van dimbare Philips © ledarmaturen (Ledino), gloeilampen, dimbare spaarlampen, halogeenlampen 230 V en elektronische transformatoren. Maximaal 30 bedieningspunten met N.O.-drukknoppen in parallel. Aansluiting van drukknoppen mogelijk in verschillende configuraties. Kort drukken op de knop schakelt het licht aan / uit. Lang drukken bedient de dimmer. Opnieuw drukken keert de dimrichting om. Kan gebruikt worden in enkelpolige, wissel- of kruisschakelingen. Gebruik met of zonder geheugen, instelbaar via de drukknopingang. Minimum dimniveau is instelbaar voor een optimaal dimbereik en het vermijden van knipperende of uitdovende lampen op een minimum dimstand. Onverliesbaar geheugen. Voor gebruik met of zonder lichtwaardegeheugen.
  • Minimale belasting: 2 W
Welke is het verschil tussen de twee, en welke raadt u mij aan ? Welke dimmer van Niko van deze twee is de recenste uitgave ?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Het eerste exemplaar heeft een hoger maximaal vermogen (dat is alleen relevant als je het nodig hebt natuurlijk) en kan worden aangesloten zonder nuldraad. Voor het tweede exemplaar heb je wel een nuldraad nodig.

Houd je er rekening mee dat je beide dimmers niet zomaar in plaats van 1 wisselschakelaar kunt plaatsen? De dimmers bieden de mogelijkheid om het licht op meerdere plaatsen te bedienen, maar dat moet dan wel met pulsdrukkers, niet met de bestaande wissel- en kruisschakelaar. Je hebt kans dat je bedrading moet aanpassen / erbij moet trekken om dit aan te kunnen sluiten.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Haagdoner

  • #3
Dank voor je reactie.
ik zou inderdaad een wisselschakelaar door een pulsdrukker (of duwknop) vervangen.

Waar ik niet kan volgen. Is het de uitleg over fase afsnijding en fase aansnijding. Zijn beide in de praktijk dezelfde ? Dan zou ik eerder kiezen voor de tweedraads met CAB ontstoring, waardoor er minder flikkeringen van de leds misschien zullen optreden?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
De meeste LED-verlichting is te dimmen met fase-afsnijding, dat ondersteunen allebei de dimmers.

Ik had dit verschil eerlijk gezegd nog niet eens gespot in de lap tekst :roll: maar de eerste dimmer is universeler toe te passen, want die kan eventueel ook fase-aansnijding. Ik verwacht niet dat je dit nodig hebt, maar dat ligt dus aan de lichtbronnen die je toepast. Beide technieken zijn zeker niet hetzelfde.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu