Welke diameter / soort leiding?

Wesley Houben

  • #1
Beste vakmannen,


Onlangs hebben wij een klushuis gekocht welke wij helemaal aan het renoveren zijn.

Momenteel is het huis geheel gestript. Zowel de vloer, wanden en plafonds liggen er uit.

Graag zou ik de gehele waterleiding vervangen, nu zit er namelijk een beperkte 12mm waterleiding in. En alleen op de onder verdieping. Hierbij hebben we nu ook nog zeer weinig druk. De badkamer willen wij op de eerste verdieping maken en de combiketel op de zolder. (nu wordt warmwater voorzien door een boiler op de begaande grond).

Omdat nu alles toch gestript is wil ik het in een keer goed doen! Daarom twijfel ik over welke leidingen toe te passen en welke diameter.

Het water komt in de kelder met een 22mm leiding binnen. Vanuit hier was mijn idee om direct alle vertrekken af te takken. Dus:

1 koud waterleiding naar de ketel
1 koud waterleiding naar de badkamer
1 koud waterleiding naar de keuken/wc
1 koud waterleiding voor buiten

Vanaf de ketel het zelfde verhaal:

1 warm waterleiding naar de badkamer
1 warm waterleiding naar de keuken
en uiteraard 1x verwarming

In de toekomst willen wij voor de badkamer wel grootverbruikers plaatsen, denk aan een stortdouche/waterjets.
Voor een optimale werking heb ik al gekozen om geen leidingen af te takken maar alles parallel zoals bovenstaand te laten lopen.

Welke diameter is verstandig om te gebruiken? Nogmaals, nu in een keer goed doen. Haal ik de meeste druk om nu overal 22mm toe te passen of is dit onzin en heeft dit geen effect.
Wel ben ik voornemens om sowieso 22mm koud naar de ketel te brengen, vanuit daar wellicht met 15mm verder?

Daarnaast was ik benieuwd of kunststof leidingen hier prima voor te gebruiken zijn? Zowel goedkoper als makkelijker te verwerken. Of verdiend roodkoper hier nog de voorkeur?

Ik ben benieuwd, suggesties zijn welkom!
Alvast bedankt!


Groet,
Wesley
 

Marcn88

  • #2
Naar de ketel 1 25 of 26 mm koudwater verder niks van aftakken en dan de kw voor de douche en de rest van de tappunten afhankelijk van lengte en aantal aftakkingen 20 of 16 mm de 16 is naar het tappunt de 20mm als u er 2 tappunten op wil zetten mochten er meer tappunten op 1 leiding komen die ook gelijktijdig gebrruikt zullen gaan worden dan 25 of 26 nemen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu