Welke binnenmuren voor de aanbouw ?

Eye_in_the_Sky

  • #1
Hallo,

Wij zijn aan het denken om een aanbouw te laten bouwen aan de woonkamer en ik zit met een vraag.
Dit is gewoon bedoeld ter informatie, om een betere gesprekspartner te zijn tijdens de offertefase en het is zeker niet mijn bedoeling om het werk van verschillende aannemers hier te vergelijken. Ik weet dat dat tegen de forumregels is. Maar ik ben graag zelf op de hoogte :)

De tussenmuren tussen mij en mijn buren zijn ankerloze spouwmuren, opgebouwd uit 10cm kalkzandsteen, 10cm spouw en weer 10cm kalkzandsteen. Totale dikte dus 30cm.

Nu gaan wij als enige een aanbouw plaatsen, de buren doen niet mee, dus de nieuwe buitenmuren komen op onze grond, er zal dus een knik in de binnenmuur komen. Deze wil ik liever zo klein mogelijk houden.

Volgens mij kunnen we ervoor kiezen om de binnenmuren in de aanbouw van kalkzandsteen te maken of houtskelet.

Als we kalkzandsteen nemen dan zal de nieuwe buitenmuur ook 30cm dik (10cm metselwerk, 10cm spouw en 10cm kalkzandsteen) worden, we krijgen dan een knik van 15 cm.

Maar als we voor houtskelet kiezen dan wordt de buitenmuur 10cm metselwerk dan een kleine luchtspouw (2cm), dan rachels met 80mm isolatie (8cm), een plaat hout(1cm voor de stevigheid) en een plaat gips(1cm). Totaal zo'n 22, laten we zeggen 25cm.
Dan hebben we een knik in de muur van 10cm.

Gevoelsmatig zou ik voor kalkzandsteen kiezen omdat ik dan overal dezelfde soort muren heb. Maar een verschil van 5cm met de knik vind ik toch ook heel wat.

Heb ik iets gemist ? Is er verschil qua thermische isolatiewaarde, geluidsisolatie, of comfort ?

Bedankt !
 

Eye_in_the_Sky

  • #2
Niemand ?
 

Sjaan Smit

  • #3
Als je de knik zo klein mogelijk wil houden dan is het toch duidelijk....
 

Eye_in_the_Sky

  • #4
Ja, inderdaad, als het alleen om de knik gaat dan is een houtskelet wand 5cm dunner. Maar ik vraag me af of er ook nog nadelen aan zitten ?
 

Bouwstakker

  • #5
Ik had bij mij soort gelijk geval...
ik heb een spouw gemetseld. steen-spouw-isolatie-steen.
daarna heb ik de gehele wand tussen mij en de buren voor zien van voorzetwand met steenwol geïsoleerd tegen zowel geluids als isolatie tegen kou. nu 1 mooie strakke wand. nadeel alleen is dat je dan je kamer iets kleiner wordt. maar ik vind dit persoonlijk een minder probleem dan een knik en geluid van de buren. sc6
 

Eye_in_the_Sky

  • #6
Hallo,

Constructief was het beter om de binnenwanden ook dragend uit te voeren. Ze zijn dus nu gemaakt van 10cm kalkzandsteen. Helaas hebben we nu een inspring van 15 cm aan beide kanten. Maar een goede constructie heeft wel de voorkeur.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu