Welk materiaal voor forse lade

2_05

  • #1


Ik wil een lade maken volgens bovenstaande afbeelding, (klik voor grotere afbeelding). ~570mm breed, ~430mm diep en ~120mm hoog. De lade wil ik kunnen vullen met papiermateriaal, boeken, tijdschriften. Ik heb berekend dat met een inhoud van 0,024m^3 er maximaal 10kg in de lade zal liggen. De laderails zijn geschikt voor max 20kg.

Mijn vraag is welk materiaal ik het beste kan gebruiken en welke dikte? Ik heb enkele eisen waardoor de rails in de zijwanden gefreesd zal moeten worden wanneer die dikker dan 10mm worden. De railsen zijn 20mm dik. Het bevestigingsgedeelte om aan de lade te bevestigen hiervan is 310mm, en komt 5 mm onder de bovenkant van de zijwanden. Liefste houd ik de tussenschotten uitneembaar en moeten dus niet bijdragen aan de stevigheid.

Ik heb wat berekeningen gedaan over het gewicht van de lade zelf, uitgegaan van een soortelijk gewicht van hout van 800kg/m^3.

Zijwanden:
18mm->~3kg
15mm->~2,5kg
12mm->~2kg

Bodem:
6mm->1,2kg
9mm->1,7kg

Daarnaast ga ik bovendien 2 lades naast elkaar monteren waartussen ik nu tussen de 2 railsen 18mm heb gereserveerd. Wat voor materiaal kan ik het beste gebruiken om de 2 railsen aan het tafelblad te monteren?

Dus:
-Materiaal zijwanden+dikte
-Materiaal voor/achterwand+dikte
-Materiaal bodem+dikte
-Materiaal bevestiging rails
 

Kees61

  • #2
Ik zou zelf een bakje maken waar de lade in schuift. Je kunt dat dan zo onder de tafel schroeven. Je bent dan veel flexibeler in het soort lade geleiders dat je kunt gebruiken. Voor twee lades heb je dan ook maar 1 tussenzijde nodig.

De lade zou ik van 12 mm berken multiplex maken, met een losse voorlade ervoor. Dan kan je de voor- en achterlade tussen de zijladen maken. Dat is voor een hobbyist makkelijker op maat maken van in het verstek. Als je de bodem er later in een groef in schuift, dan is het ook makkelijker te lakken.
12 mm gemelamineerd mdf kan ook nog. Voor de bodem kan je hetzelfde materiaal gebruiken. Tandje er aan maken en zo in de groef schuiven en vastschroeven onder de achterlade.

Als je de geleiders direkt tegen het tafelblad wilt schroeven, dan krijg je dit soort geleiders:

Die zijn echter niet volledig uittrekbaar. Een geleider van 50 cm lang, is slechts 37,6 cm uittrekbaar, om een idee te geven.
Maar als je de geleiders al gekocht hebt, dan is jouw vraag een beetje mosterd na de maaltijd. Over de bevestiging is niet veel te zeggen. Dat hangt van de geleider af.
Waarom zou je ze in de zijden moeten inlaten? "Ik heb enkele eisen" is mij te duister. Hoe wil je iets 363,8 mm groot maken :-) als je dat kan dan zou je deze vragen ook niet stellen.

De tussenschotjes kan je maken zoals je het getekend hebt. Groefje van 4 mm diep in de voor- en achterlade waar je het schotje zo in kunt schuiven. Het gevaar van te dun materiaal voor de lade, is dan wel dat het tussenschotje er tussenuit dondert als je de lade open trekt. Moeten die schotjes er soms wel in en soms niet? Anders zou ik ze lekker vast maken.
 

2_05

  • #3


Om mijn eisen wat te verduidelijken, ik wil dus 2 lades tussen de 2 tafelpoten in, 1250mm. De lades moeten 2 vakken bevatten waarvan de ruimte breed genoeg moet zijn voor al mijn tijdschriften, waarvan de breedste 231mm. Verder moet het linkervak uit te breiden zijn door het linker tussenschot weg te halen, waarbij die samen met het kleine vakje ruimte bied voor een archiefmap. Als het materiaal dus te breed wordt wil ik de rails inlaten om de vakken voldoende groot te houden.

Die 363,8mm kwam toevallig zo uit in het tekenprogramma, maar de diepte van de lade komt niet heel nauw. Wel de hoogte, tussen de overdwarsbalk en het tafelblad zit namelijk 137mm ruimte, (127mm in het plaatje klopt dus niet helemaal).

En zo zijn er dus wat dingen waar ik nog niet goed over nagedacht heb. Ik heb nu alles namelijk mooi verstek getekend, maar is dat wel de makkelijkste manier om de zijwanden mooi aan elkaar te bevestigen? Hoe kan ik de la het mooiste in elkaar zetten zonder zichtbare schroeven of naden aan de voorzijde, en zonder uitstekende dingen binnenin de lade (zoals metalen hoekjes). Lijmen alleen lijkt me niet voldoende.

En wat is een reele totale hoogte voor de lade, wanneer die tussen een ruimte van 137mm moet gaan schuiven?

Verder snap ik eigenlijk niet goed wat je bedoeld met een voor-, achter- en zijlade. En de ladegeleiders heb ik idd al uitgekozen.
 

Kees61

  • #4
De ruimte tussen de poten is niet te groot voor twee lades met de indeling die je wilt hebben. Waarom maak je er niet 1 grote lade van?
De hoogte van 127 mm is nog niet verkeerd hoor. Je moet toch een beetje ruimte tussen de lade en het blad hebben en ook tussen de lade en de regel. Kijk of de regel niet te krom is en meet de kleinste ruimte tussen regel en blad. Het blad moet eigenlijk ook niet te krom zijn.

De voorlade is het voorste deel van de lade, waar je de greep aan maakt. De achterlade is het achterste deel, dat je er het eerste in schuift. En aan de zijladen maak je de lopers vast.

Ik zou een los voorstuk maken, dus een lade bak met daarvoor, extra dus, een voorstuk dat je van binnenuit kunt vastschroeven.
Je kunt de lade van boven een halve centimeter lucht geven, of iets meer, en dan toch het losse voorstuk vrij precies tegen het blad laten sluiten (2 of 3 mm lucht). En opzij heb je dan meteen de lopers uit het zicht gewerkt.
Zo kan je ook de voor- en achterlade tussen de zijladen lijmen en door het losse voorstuk zie je geen kopse kanten. Je kunt de lade met deuvels in elkaar lijmen. Omdat je aan het voorste deel de lade open trekt, is het sterker als je het tussen de zijden maakt.
 

2_05

  • #5
Ok, bedankt. Helemaal duidelijk zo. Ik ga m'n ontwerp erop aanpassen. 1 grote lade vind ik trouwen niet makkellijk, met 2 lades kan ik 1 van de lades openen terwijl ik aan de tafel werk. Die kan ik dan open doen door alleen wat opzij te schuiven.
 

Kaneda

  • #6
Kees61

weet jij zo waar je die rails kunt kopen?
ben al meerdere bouwmarkten bij langs geweest
 

Mouse

  • #7
In een keukenzaak misschien ?(als ik naar de pannenladen en de apothekerskast kijk dan kunnen die geleiders heel wat hebben)

je kan ook eens kijken bij de geel/blauwe gigant uit Zweden op de keukenafdeling ...
 

Kees61

  • #8
Ja, ik weet het wel maar zeg het niet :-) omdat ik hier geen reclame mag maken voor merken en winkels.
Kijk anders ff bij Google of bij een betere ijzerwinkel.
 

Kaneda

  • #9
Via google kwam ik hier terecht
en inderdaad die zweedse winkel(had al op de site gekeken maar kon nix vinden)
 

Mouse

  • #10
Had je toch niet goed gekeken maar de link van kees is beter daar staat ook de belasting bij
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu