Welk bedrading voor aansluiten LED spotjes

Marcgk

  • #1
Ik wil ons bestaande verlaagde plafond in de keuken voorzien van 230V LED spotjes met GU10 fitting. Ik wil de spotjes verdelen over 2 groepen, elk met een eigen dimmer (beide groepen spotjes zitten wel gewoon op dezelfde meterkast groep). Ik wil de mogelijkheid houden in de toekomst spotjes te wisselen van groep 1 naar groep 2 en omgekeerd. De gaten voor de spotjes zijn ca. 75mm in doorsnede.

Het plafond is van gipsplaat en vastgeschroefd aan pannenlatten met daarboven de balkconstructie van het platte dak. Tussen de balken van het platte dak is veel vrije ruimte voor spotjes en voor bekabeling.

Om de spots die gescheiden worden door de dakbalken met elkaar te verbinden is er een kleine opening tussen gipsplaat en balkconstructie (tussen de panlatten) waar ik met een kabel tussendoor moet kunnen komen (daar lopen nu ook bestaande 16mm elektra buizen tussendoor).

Nieuwe buizen plaatsen wordt wel erg lastig (zo niet onmogelijk) omdat ik alleen door die 75mm gaten kan.


Mijn plan was als volgt: Tussen elke 2 dakbalken komt een kleine lasdoos te liggen (los op het plafond) die door het gat van een spotje past (ivm. aansluiten). Die lasdozen worden onderling verbonden met 5 aderige VMVL (1,5mm2) kabel. De eerste lasdoos wordt gevoed met een 5 aderige XMVK kabel vanuit de centraaldoos. De 5 aders worden gebruikt voor aarde, nul, fase groep 1, fase groep 2 en reserve.

Van elk spotje gaat er vervolgens een VMVL (2 of 3 aderig) naar de dichtstbijzijnde lasdoos. Daar kan het spotje worden verbonden met groep 1 of groep 2.


Nu zijn me een aantal dingen onduidelijk wat betreft de eisen aan de bekabeling.

Ik lees dat spotjes moeten worden aangesloten met siliconensnoer ivm. de warmte. Dit zijn echter LED spots en die worden niet heet. Mag VMVL dan ook?

Mag siliconensnoer of VMVL los op het plafond liggen? Beide zijn toch dubbel geisoleerd of moet het door een buis? En hoe ver van het spotje mag die buis dan eindigen?

Als VMVL niet mag, en een buis geen optie is wat is dan het alternatief? Mag XMVK bijvoorbeeld wel los op het plafond liggen?

Mag zo'n kleine lasdoos los op het plafond liggen?

Is het verplicht of verstandig de armaturen te aarden (ook als deze niet standaard voorzien zijn van een aardeaansluiting?).
 

Kjiratsiekoedel

  • #2
Oud topic, maar ik heb dezelfde vragen!
 

CV__

  • #3
Probleem met warmte heb je met LED spots wat minder. Maar Halogeenspots stralen de warmte uit naar voren, LED spots geleiden het naar achteren..

VMVL en XMVK kunnen beiden. De lassen allemaal in zo'n aansluitdoosje of mini lasdoos met trekontlasting. Bij VMVL adereindhulzen gebruiken indien de gebruikte klemmen niet direct geschikt zijn voor soepel draad.

Indien de armaturen een aansluiting hebben voor aarde; aansluiten. Indien die dat niet hebben en toch een metalen armatuur zal er een teken van dubbel geïsoleerd op staan als het goed is. (Twee vierkantjes in elkaar)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
@Kjiratsiekoedel
,
even zelf een topic openen a.u.b., kapen is niet toegestaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu