12 volt op de boot welke bedrading?

Jason Bourne

  • #1
Daar ben ik weer eens. We moeten op een zeilboot de electrische installatie opnieuw inrichten. Voeding is een accu (12 volt) en nu lopen er soepele kabels door de boot. De bedoeling is dat er achter de accu een schakelkastje komt (gezekerd) en misschien gaan we de bekabeling vernieuwen. Vraag is: kan dit met VD-draad (2.5 mm/kwadraat) of kunnen we hiervoor beter soepele kabel gebruiken?

Alvast bedankt voor advies,

George

PS: we hebben vanaf morgen 3 dagen om de klus te klaren.
 

Fiesiekus

  • #2
Hoeveel Ampere's gaan erdoor?

Het belangrijkste zijn de overgangen en aansluitingen, die moeten stevig en vast zijn. Dus bij soepel draad: adereindhulsjes erop klemmen en dan pas vastschroeven in kroonsteentjes/schakelaars/fittingen e.d.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #3
Wat heel belangrijk is bij een 12v installatie is dat werkelijk alles afgezekerd is.
Ik heb al diverse uitgebrande kabelbomen (en boten) gezien doordat er niet goed afgezekerd was.

Denk niet het is maar 12v, de stromen die in dergelijke installaties lopen zijn een veelvoud van die in een 230v installatie.

Laat je eventueel voorlichten bij een watersport shop of jachtwerf
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
VD draad is niet geschikt voor op een zeilboot. Tenminste niet als je een beetje een strakke installatie wil maken. Vaak zal een deel van de bedrading ook in het zicht komen en moet het er wel een beetje strak uitzien.

VD draad kun je alleen strak aanleggen door het in pvc buizen te trekken. Het aanleggen van pvc buizen op een boot is een heidens karwei en ook ziet het er veel te lomp uit. Kies dus gewoon voor soepele kabel of draad dat je zonder mantelbuizen kunt plaatsen. Wel moet je ervoor zorgen dat je voor elke gebruiker de juiste diameter draad gebruikt. Want inderdaad de stromen kunnen aardig groot worden bij 12 volt.

Maar als het een zeilboot is, dan gaat het waarschijnlijk in hoofdzaak om verlichting?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Kijk ook eens bij een goed gesorteerde autoshop. Die hebben ook alles voor 12V. Je hebt afhankelijk van het benodigde vermogen verschillende draad diameters nodig van 2,5mm2 tot bijv 16mm2 en mogelijk nog dikker voor de accu aansluiting. Bepaal het vermogen van de benodigde circuits en bedraad deze met de geschikte diameter. Op de plaats waar de draad diameter groter wordt plaats je een zekering die geschikt is voor de desbetreffende afgaande kabeldiameter. Hier een schema van een camperforum:


Hier wordt ook rekening gehouden met de lengte van de draad ivm spanningsval.

De stroom (Ampere) bereken je door het vermogen (Watt) door de spanning (12Volt) te delen.
 

Jason Bourne

  • #6
Allemaal bedankt voor jullie adviezen. We zijn op de boot wezen kijken en gelukkig is alles afgezekerd. Verder denk ik dat we de soepele draad gewoon laten liggen en niet met VD aan de gang gaan. Als we klaar zijn met de klus laat ik jullie het resultaat weten.

Groet en dank,

George
 

Azijnpisser

  • #7
NOOIT VD draad gebruiken op een object met mogelijke trillingen (auto, boot). De draad kan (half) breken op punten waar de draad vast zit. (klemstrippen, apparatuur etc). En met 12 volt (en daarbij horend lekker hoog amperage) heb je zo brand.

Netjes met soepele draad, en het liefst met gesoldeerde aderhulzen en ogen. Hoog wattage bout, voorvertinnen, en dan solderen. Voorkom het aanbrengen van teveel warmte of soldeer, dan loopt je kabel vol met soldeer, en heb je alsnog een stugge draad. Krimpkous niet vergeten als afwerking.
 

Jason Bourne

  • #8
We gaan dus aan de gang met soepele draden (zwart en rood). Wegens het slechte weer hebben we uitstel gevraagd en gekregen; nog een weekje respijt dus. Vraagje nog: de belasting bestaat enkel uit navigatie- (5 lampjes) en kajuitverlichting (5 lampjes) en eventueel een autoradio. Niet al te veel ampères dus. Heb ik het goed als ik tweelingsnoer neem van 1 of 1.5 kwadraat? Overigens zijn de draden aan het zekeringpaneel ook niet veel meer dan 0.75 of 1 kwadraat.
 

Fiesiekus

  • #9
Zonder de vermogens te kennen, is niet te zeggen dat het niet te veel ampéres zijn. De tabel van Sxnder begint bij 2,5 mm²!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Bereken gewoon even de belasting (wat is het wattage van verlichting, radio enz.) en kies dan de juiste draad doorsnede/afzekering. Met je aannames dat 'het niet veel is' en '1mm2 wel goed zal zijn' ga je de mist in, dat is compleet natte vinger werk.
Als je bijv met 1,5mm2 zou werken moet je afzekeren met 10A. Dan kun je per circuit 10Ax12v=120Watt afnemen. Dat zijn bijv. 4 30Watt lampen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu