Welk afmes gereedschap gebruik je?

Vanmiddag in de bloedhitte bijna 3m aan onderdorpels glaslatten gekit. Op het technisch infoblad stond dat het tot 40 graden Celsius nog aangebracht kon worden. Dus daar zat ik met 34 graden in de schaduw, nog ruim onder.
Wel een beetje riskant misschien maar het ging hier om lapwerk, dat is een noodreparatie wegens een bijna geheel verrotte onderdorpel (kozijn zal vervangen moeten worden). Toch wel eng als je twee kunststof blokjes ziet waar zo'n grote ruit op steunt en ernaast kun je al het zachte hout makkelijk wegkrabben... ben maar gestopt met al het houtrot te willen verwijderen.

Hoe dan ook, het kitten ging nog best aardig vond ik gezien de hitte. Ik heb bewust geen tape gebruikt om te oefenen met het zetten van een strakke kitrand. Dat lukte dus niet. Mijn vraag is aan mensen die dat wel lukt met beglazingskit zonder tape: welk afmes gereedschap gebruik je het liefst? Ik heb nu zo'n multitool lepeltje maar ik vertrouw dat ding niet zo. Ik krijg te veel kit rafels langs de rand.
 
3/4 elektra buis, schuin afgezaagd en het puntje rond geschuurd, of op de ouderwetse manier: een goed geslepen plamuurmes. De laatste ook met een rond hoekje.
 
Ik gebruik na het zien van dit filmpje ook de duim. Voorheen kitspatels. Maar met de duim handigt mij beter en krijg strakker resultaten.

 
Haha die duim zeg :) daar moet ik nog even over nadenken.
(dat kan toch niet prettiger/beter gaan dan met zo'n spatel? zeker niet met bredere randen en op hout buiten...)

Zo'n buisje ga ik wel proberen. Met plamuurmes lijkt me minder gezien kans op krassen. Nooit last van?
 
Snap dat je wat sceptisch bent😄. Ook dikkere kitranden lukt prima alleen moet je stand/hoek wat veranderen hoe haakser de nagel op het oppervlakte hoe dunner je kitrand word. Denk er nog maar eens goed overna😉
 
Op dat filmpje gaat het over een keukenblad. Dat vraagt om een andere kitvoeg dan glas (of douchehoek). Zoals ik al aangaf moet de onderste kitnaad bij glas afwaterend worden. En bovendien gewoon vlak. Dat lukt niet zonder hulpmiddel.

Een plamuurmes krast niet, want het is allemaal vlak en schoon. Je houdt hem strak tegen het glas aan. Boven en zijkanten kan met een normaal plamuurmes, voor de onderkant kan je het beste een zijkant afslijpen.

Deze meneer gebruikt trouwens ook gewoon z'n vingers. Hij heeft zijn plamuurmes rond gemaakt. Zo zijn er dus meerdere methodes.

Ik doe trouwens het zeepwater in een plantenspuit. Dan heb je maar heel weinig nodig. Het plamuurmes ook nat spuiten, en ook de rand van de emmer (oid) waar je de kit in doet.
 
Zolang een kit voeg buiten de verschillende materialen komt en niet hol aangebracht. Dit geval raam en sponning of met glaslatten. Blijft er geen water in staan. Het filmpje gaat over een keukenblad inderdaad. Maar het gaat om de techniek die ik wil laten zien.
 
Ik zal eens gaan experimenteren met plamuurmes en buis binnenkort.

Kit wegdoen in emmer met sop werkte trouwens niet voor mij. Bleef allemaal plakken. Misschien wegens de hitte...
 
Buisje geprobeerd en dat ging best goed. Hoewel de beglazingskit halverwege niet meer de buis in wilde gaan maar over mijn hand. Volgende keer grotere buis denk ik.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan