Wel type dakfolie is dit?

Jd1234

  • #1
Ik wil mijn dak beter gaan isoleren, er zit nu rockwool onder van 5 cm(, zonder een dampremmende laag aan de binnenkant. Nu is het wel zo dat aan de buitenkant van het dak zwarte folie zit, hier zit om de 7 centimeter een nieuwe laag. Als je deze laag optilt zie je die daklatten zitten. De lagen zitten ongeveer 3 centimeter overlappend. Ook als ik aan de binnenkant voel, dan voel ik het wel wat tochten door deze gaten.

Ik twijfel of dit voldoende open is om te werken met dekens met dampremmende folie gamma-glaswol-160-mm-3-0-m2-rd-4-0/p/B431910, of dat ik toch beter voor losse steenwol icm met een klimaatfolie kan gaan werken.

De woning is uit 1900, rond 1980 is de woning grondig verbouwd, waarbij waarschijnlijk deze dunne rockwool is aangebracht. De rockwool was wel lichtzwart aan de achterkant... vocht problemen? Of vuile lucht?

Kent iemand de dakfolie (zie foto) en heeft iemand ervaring hiermee om bij toepassing hiervan vanuit binnen uit te isoleren? Super bedankt alvast!


 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Lijkt op Ventifol. Zal best open genoeg zijn. Maar hoe beter dus dampdichter jij de damprem aan de binnenkant aanbrengt dan mag de folie aan de buiten kant minder dampopen zijn.

Leuk om te weten. Nu het buiten vriest zie je geen vocht op de achterzijde van die folie?
 

Jd1234

  • #3
Daar zou ik eens naar kunnen kijken, maar we leven nog niet in de woning. Ik verwacht dan ook nu weinig vocht wat kan aanslaan... Als ik vocht zie, wat betekent dit dan?

Als ik je goed begrijp kan je dus beter een aparte folie gebruiken, dan van die rollen met ingebouwde folie, omdat je daar meer lekkage naar buiten hebt...
 

Bernhard

  • #4
De folie is niet goed aangebracht, naden zijn niet afgeplakt.
Isolatie van 5 cm is niet optimaal. Veelal wordt nu 10 tot 20cm gebruikt. bernhard
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Je zal nu geen vocht zien.
Geen ervaring met isolatie welke voorzien is van een dampremmer. Ik denk, waar de meeste de boot ingaan, je moet het latwerk dusdanig uitvoeren, waar je moet tapen zijn latten als ondergrond aangebracht. Zodoende kan je nieten en de tape stevig aandrukken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
@Bernard. Die folie is wel goed aangebracht. Je schept verwarring.
De naden moeten niet worden afgetapet. Deze folie moet dusdanig zijn aangebracht dat de isolatie door regen en sneeuw niet nat kan worden maar wel goed ventileerd.
 

Jd1234

  • #7
Dank allemaal voor de reacties! Het is mij weer een stuk duidelijker geworden, dit weekend ook weer verder verdiept en gekeken naar materialen. Ik ga nu voor de volgende opbouw (van buiten naar binnen).

  • 1) Dakpannen + daklatten
    2) Bestaande ventifol (zie foto)
    3) Dakbeschot
    4) Lucht laag? of ook nog dampdichte laag
    5) Isolatie ( heb nu gekozen voor 16 cm RD waarde 5,15)
    6) rachels voor bevestiging gipsplaat
    7) Isover Vario klimaatfolie (lang leve de btw korting van gamma van afgelopen weekend)
    8) Gipsplaten (aansluitend op klimaatfolie)
Wel vraag ik mij af of ik tussen het dakbeschot aan de binnenkant en de isolatie nog ergens rekening mee moet houden, moet de isolatie goed aansluiten, of moet ik juist rekening houden met een beetje ruimte voor de ontluchting. Of zelfs misschien een folie om de evt nattigheid van buiten tegen te houden? Laatste lijkt mij niet hoor, maar je leest dat soms wel...
 

Jd1234

  • #8
Ik was trouwens van plan om te tapen met gewoon dakfolietape ipv de dure tape van isover.
Op een stuk van 2,5 meter een rand van 7,5 cm luchtdicht lijkt mij nou niet echt een heel erg probleem...toch? en die rol is toch 38 cent ipv ruim 1 euro de m1...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
4 Vergeten.
Na 5 de damprem aanbrengen waarschijnlijk op de balken. Vervolgens de raggels en de gipsplaten. Om geen gaten van de gipsplaatschroeven in de damprem te krijgen raggels van de juiste dikte kiezen.
Het geheel moet goed aansluiten. Het nat wordt door jouw folie tegengehouden.
Blijft lastig om de gevolgen te voorspellen als het plakband los zou laten.
 

Jd1234

  • #10
Wgb, dank voor je tips. Ik ga proberen of het gaat lukken om die folie onder de latten te krijgen... Alleen het moeilijke is dat ik zit met balken die minder hoog zijn dan mijn eigen isolatie... Ik heb daarop dus een raamwerk gemaakt die naar buiten steekt, zodat ik wel voldoende dikke isolatie kan gebruiken (en ook de balken bij dakkapel netjes zijn weggewerkt)! Als ik de folie op dit raamwerk aanbreng, kan ik het beter aandrukken en zit het egaler. Er achter kan ook, maar is gewoon net wat lastiger omdat ik dan het rachelwerk weer opnieuw vast moet maken, maar dat is een kleine moeite

Maken die schroefgaatjes echt zoveel uit trouwens? Ik snap dat zelf nooit zo heel goed..

Het huidige rachelwerk
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
De damprem op de balken zal bij jouw niet lukken. In deze situatie geen probleem.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu