Wel of geen asbest om cv leidingen?

Paula_klus

  • #1
Hallo,

Momenteel ben ik bezig met het renoveren van mijn nieuwe woning. Zo hebben wij ook de gehele cv installatie vervangen. De oude cv leidingen liggen er naast. Deze zijn zoals ik in de bouwtekeningen op het gemeentehuis heb kunnen inzien geisoleerd met cement en jijntouw, bouwjaar 1951. Er zijn imiddels diverse cv monteurs en loodgieters over de vloer geweest. De een is er stellig van overtuigd dat het hier niet om asbest gaat en de ander spreek zijn twijfels uit. ik begrijp dat je als je uitsluitsel wilt hebben hiervoor een test zou moeten laten doen. Heeft iemand ervaring met dit soort cv leidingen en mochten ze asbest bevatten gaat het dan om de gebonden of losgebonden vorm? Wat zijn de conquenties van zo'n test? Graag advies... Alvast bedankt!

 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Ga er maar van uit dat het asbest is zeker gezien de leeftijd

Test moet je laten uitvoeren.
Daarna maak je de keuze

Verwijderen of laten zitten
 

Paula_klus

  • #3
Bedankt voor het antwoord! Gaat het dan om de gebonden of losgebonden vorm? En na zo'n test zou je dan niet verplicht kunnen worden ze te laten verwijderen? Ik neem aan dat mochten deze buizen asbest bevatten, je ze niet zelf mag verwijderen...
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
Dat durf ik niet te zeggen heb me nooit verdiept in asbest wet geving
 

Houtstooktechnicus

  • #5
Wat verteld de verkoop-akte? Daar staat ook een paragraaf aangaande asbest in.

Enige afdoende manier naar zekerheid is inderdaad monsters te laten trekken en die te laten analyseren.

En ja, deze installatie vernieuwen/ vervangen...

In 90% procent van de gevallen denkt men dat de huidige materialen leidingen beter zijn, waar men er later achter komt dat dit dus niet zo is. Als men het beseft trekt men de haren uit de kop, en is men ongeveer 5 keer zoveel kwijt om het weer te krijgen zoals het was. Eerst 'penny wise' dan vet 'pound foólish'.


Dat is jammer, meestal wordt zo'n kwalitatief hoogwaardig gelast/gefit leidingsysteem opgeofferd voor hedendaags spul, terwijl dat helemaal niet nodig was. En je kunt er echt perfecte rendementen mee halen, zeker al de woning geïsoleerd wordt!

Vaak is het genoeg om alleen het kraanwerk te vervangen, of als je het echt klassiek wilt houden, het vakkundig over te halen.

Maar het zal hier ook wel zo gegaan zijn, naar de oorspronkelijk zeer architectonische overeenkomst tussen 'huis' en 'installatie' (toen hechtte men daar terecht waarde aan), is de kwaliteit en authenticiteit hier al definitief verknald...
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #6
Als alles al er uit is. Dubbel inpakken en naar milieu park brengen.

Was het wel vermeld in de verkoop acte?!?
 

Paula_klus

  • #7
Er was een 'asbestclausule' in de koopakte opgenomen, dat vrij standaard is voor oudere woningen. Het is de verkoper dan niet bekend of er zich asbest in de woning bevindt, maar gezien het bouwjaar bestaat er wel een kans dat het aanwezig is.
Wat de oude cv leidingen betreft daar kan ik me iets bij voorstellen. Oude degelijkheid tegenover kleine dunne slangetjes. Ons is verteld dat het wel verstandig is, dat mocht je er iets mee krijgen het veel makkelijker is op te lossen met een nieuwe installatie en nu ligt de vloer nog gedeeltelijk open.. Ik hoop dat het een goede beslissing blijkt.
 

Houtstooktechnicus

  • #8
Ik heb absoluut nadere gegevens/info nodig, maar het heeft er veel van weg dat je door grove onkunde naar deze klassieke installaties, nu nodeloos heel veel geld bent kwijt geraakt...

Buiten dat de zaak nu zowel esthetisch en technisch zwaar verminkt is geraakt.

En naar je onderzoeksplicht als koper ga je nu pas beseffen dat je daar ook 'op de blaren' zit.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #9
Als de flexibele leidingen die ik op de foto zie, het huidige systeem vervangen, ben ik inderdaad bang dat je een heel mooi systeem voor veel geld hebt vervangen door iets minderwaardigs.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #10
Nou als het getest wordt en dit stuk is verkregen doormiddel van breuk of scheuring etc. ( valt dan onder ongebonden asbest ) dan moet het officieel verwijdert worden. Zover ik weet is er dan een besmetting en moet er gesaneerd worden. Als dit een golfplaat of iets dergelijks bedraagt kan er een monster genomen worden door een bedrijf. Is er al een stuk vanaf gebroken kan er het beste gewoon met witte verf er overheen gegaan worden. Dit is de effectiefste manier om vezel verspreiding te voorkomen. Ligt er net aan hoeveel procent asbest aanwezig is.


Info verkregen van iemand die in asbest sanering werkt / werkte
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Als hier asbest inzit, mag je het niet zelf verwijderen. Dit is tegenwoordig geregeld in het bouwbesluit (art. 1.26).

Er is niet snel een verwijderplicht. Zie deze info van de overheid. Ik geef echter altijd het advies om het weg te laten halen. De kwaliteit gaat achteruit (vooral bij dakplaten van toepassing). En het wordt steeds duurder om het weg te laten halen, omdat de eisen strenger worden.

Asbestanalyse is erg verstandig. Als er al een beschadiging is, kan je een klein stukje natmaken met een plantenspuit en voorzichtig afbreken. Is het nog helemaal gaaf, laat dan een bedrijf komen voor monstername.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu