Wegwerken CV buis

KareltjeKlusKlus

  • #1
Hallo klussers,

In de woonkamer komt nieuwe vloerverwarming. De radiatoren worden overbodig. Boven blijven ze wel.
Ik wil de overtollige leidingen zo netjes mogelijk wegwerken.

Er loopt 1/2" dikwandig stalen CV buis naar de radiatoren, en de verticale leidingen zijn 3/4". Alles is gelast overal op de aansluitingen na. Daar zit draad en dan fittingen.

Ik heb twee vragen:

1) hoe kan ik de vertakkende leiding uit de verticale zo strak mogelijk weghalen. Het liefst ook vlak aan de buis.
1 en 2 op foto Er is denk ik onvoldoende ruimte om nieuwe draad te tappen op een kleiner rest stuk. Ik weet niet of er genoeg ruimte is om te lassen / (hard)solderen, omdat ik hier niets over kan vinden. Of hier een(knel)fitting de enige optie?

2) hoe kan ik de leidingen in de in de betonnen vloer het netst wegwerken?
3 en 4 op foto, geen kruipruimte, leidingen liggen niet in 6cm dekvloer) Ik heb er eentje uitgebikt om eens te kijken. Het liefst zou ik ze denk ik (laten) aflassen daar, maar ik kan hier niets over vinden. Ik voel niet veel voor fittingen ingestort in de vloer. Of kan dit ook gesoldeerd worden, en met wat voor materialen dan?

Dank voor de hulp!

Groet

cv-leiding-2021-06-30.png
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Blijven de vertikale leidingen wel zitten tussen de vloer en het plafond en wil je alleen de
horizontale leidingen naar links weghalen?
 

KareltjeKlusKlus

  • #3
Hi Ronny, de verticale leidingen op de linkse foto blijven wel zitten bij die radiator ja. Boven blijven de radiatoren gewoon hangen namelijk.

(Die rechtse foto met dat gat in de vloer is een andere radiator aasluiting beneden in de vloer gestort, die dus wel weg gaat)
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Waar hangt de CV ketel boven of beneden. Want waar lopen die leidingen onder de vloer dan doorheen?
Niet bereikbaar lijkt mij wel heel apart als ze niet zijn in gestort. wat is de situatie van de installatie waar komen alle leidingen vandaan.
Iets meer informatie geeft soms andere gezichtspunten hoe het misschien ook zou kunnen.
 

KareltjeKlusKlus

  • #5
De CV hangt beneden in de bijkeuken, de leidingen lopen in de betonvloer die rechtstreeks op het zand is gestort (want geen kruipruimte). Waar precies is onbekend, maar in ieder geval diep genoeg om de vloerverwarming te kunnen frezen.
Je ziet vanaf de ketel de 1" buizen de grond in gaan. Onder het huis veranderd dat ergens naar de 3/4" die omhoog komt naar de verdieping en dus moet blijven. Alleen de vertakking naar de radiatoren in de woonkamer moet eraf.

Ik heb nog een foto bijgevoegd van een vd radiatoren die weg moet met buis en al waar het detail van was van mijn eerste bericht.

ik hoop dat dat eea duidelijker maakt.

cv_ketel.jpg verwarming_wk.jpg
 

RF123

  • #6
u schrijft; betonvloer die rechtstreeks op het zand is gestort en heeft het over infrezen van vloerverwarming, dit doet vermoeden dat u het systeem uit wil voeren zonder isolatie.

Zoja; heeft u overwogen de vloer uit te breken en te beginnen met isoleren en vanaf daar de vloer opnieuw op te bouwen? volgens mij een veel duurzamere optie.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
Ook zou ik de dan bestaande leidingen vervangen voor kunstof helemaal als deze stalen leidingen zo in het zand liggen, de leidingen zijn dan onderhevig aan corrosie en u zult de 1e niet zijn waar de vloer vervangen is en waar een x tijd later het leidingwerk onder de vloer lek en doorgeroest is.
Tevens is vvw op een ongeisoleerde vloer een slechte investering ivm stoken voor de regenwormen, ik zou de gehele vloer eruit halen en opnieuw opbouwen met minimaal 10 cm pir en dan ook de voedingsleidingen opnieuw aanhalen op de isolatie
 

KareltjeKlusKlus

  • #8
dank voor de suggesties, heb inderdaad wel overwogen om de gehele vloer uit te breken. Maar er zit wel al een aantal cm isolatie onder, en de extra besparing weegt niet op tegen de meer kosten.

De buizen zitten ommanteld met een foam zoals op de 2e foto te zien is.

Het gaat mij puur om het wegwerken van de leidingen in het zicht.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #9
Als ze in een foam zitten blijven ze nog langer vochtig en roesten ze nog beter door, maar u moet doen wat u wil
 

Auto-Geen

  • #10
Leidingen afzagen en dicht laten lassen door iemand met dezelfde vakkennis als degene die het heeft aangelegd.
Installatie is gedateerd, maar kan nog heel lang mee.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu