Wegbreken dragende muur

Baslans

  • #1
Hallo mensen.

Ik ben nieuw op dit forum. Ik ben van plan om binnenkort een huis in Delft te kopen en helemaal op te knappen om er te gaan wonen.

Een van de klussen wordt het wegbreken van een dragende muur. De muur heeft een lengte van 3 meter en ondersteunt de balken van de zolderverdieping die er dwars op liggen. Op de plek van de muur wil ik een stalen I-profiel plaatsen omdat anders de overspanning van de balken te groot wordt. Aan de ene kant van de muur is dat 4m20 aan de andere 2m30.

Door mijn opleiding werktuigbouw kan ik zelf prima uitrekenen hoe ver een I-profiel doorbuigt, maar ik vind het moeilijk in te schatten met wat voor belasting ik rekening moet houden.
Op het I-profiel rusten straks 4 van de balken, want de balken hebben een hartaftand van 60 cm. De balk die op het uiteinde van het I-profiel rust tel ik niet mee. De zolder wordt onze slaapverdieping, met 2 slaapkamers, een badkamer en een rommelkamer. Bovenop de te slopen muur komen geen extreem zware meubels te staan zoals een waterbed of een bad (de badkamer zit ergens anders).

Ik heb nu gerekend met een puntbelasting in het midden van het stalen I-profiel van 2000 kg, dan kom ik op een doorbuiging van minder dan 1 mm met een profiel van 152x152, wat een I heeft van 2218 cm^4. Maar ik kan ook werken met een profiel van 203x203, wat in 4 keer minder doorbuiging resulteert (de plafonds zijn toch 3m50 hoog).

Ik hoor graag van jullie wat voor belasting realistisch is en welk profiel jullie zouden kiezen.

Alsvast bedankt voor de hulp. Ik vind het een fantastisch forum.

Vriendelijke groeten,

Bas
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Belastingen zijn terug te vinden in de NEN 6702.

Hou je ook rekening met een eventuele stabiliteitsfunctie van de muur en de benodigde bouwvergunning?

grtz
Henk
 

Baslans

  • #3
Hoi Henk,

Dank je voor je antwoord. Ik zal die NEN er eens bij zoeken.
Je opmerking over stabiliteit is ook een goeie. Aan de ene kant grenst de muur aan de enkelsteense buitenmuur van het huis, daar zal het wel goed zitten. Aan de andere kan is de weg te breken muur nu vanuit boven gezien de linkerpoot van deze T. Er blijft dus en een hoek-vormige muur over. Daar verwacht ik ook geen stabiliteitsproblemen.
Tenslotte ga ik natuurlijk nog een bouwvergunning aanvragen, maar ik wil eerst voor mezelf alle grote struikelblokken opgelost hebben.

Bas
 

Constructeur

  • #4
Hallo,

De belastingen voor een houtenbalklaag zijn.
0,40 kN/m2 eigengewicht
0,50 kN/m2 lichte scheidingswanden (NEN 7602)
------ +
0,90 kN/m2

1,75 kN/m2 veranderlijke belasting.

Voor de veiligheidsfactoren veiligheidsklasse 2 aanhouden.
Dus eigengewicht x 1,2 + veranderlijk x 1,3 = qd
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu