Wegbreken schoorsteenkanaal

Van Meel

  • #1
Hallo mede klussers,

Wij zijn de trotse bezitters van een jaren'30 woning (niet geïsoleerde spouwmuren, houten vloeren) en zijn flink bezig met verbouwen. Om ruimte te creëren gaan we de trap van verdieping naar zolder omdraaien; entree vanuit de gang i.p.v vanuit de slaapkamer. Het probleem is nu alleen dat daar op de zolder een schoorsteenkanaal loopt. Dit kanaal is op de begane grond al door de vorige eigenaar weggesloopt. Op de 1e verdieping zit het kanaal er nog.

hieronder nog enige aanvullende info:
- schoorsteen op dak wordt gedeeld met de buurman.
- buurman gebruikt kanaal niet meer, maar deze zit er nog wel.
- woningscheidende muur in schoorsteenkanaal loopt door
- formaat schoorsteen is ca. 800x800mm
- schoorsteenkanaal binnen = ca. 300x800mm
- metselwerk is vertand met de muur aangebracht
- vloerbalken 1e vd-vloer en zoldervloer worden al opgevangen door een raveling.
- zie tekening ook

Onze vraag is nu of we dit kanaal op de 1e verdieping en op de zolder zomaar weg kunnen slopen, en alleen het bovenste gedeelte op zolder boven de 2 m. kunnen laten zitten en langzaam laten aflopen in de muur, zonder dat de schoorsteen naar beneden komt zetten...

jullie hulp is van harte welkom!

groet,
Remy en Evelien

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat lijkt me typisch iets voor een deskundige die ter plaatste de zaak kan beoordelen.
Op afstand dit beoordelen zonder de opbouw van de schoorsteen en de kwaliteit van de muren te kennen vind ik gevaarlijk.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Waarschijnlijk zou je daarvoor een (stalen) opvangconstructie moeten maken. En wellicht zit er ook nog asbest in de schoorsteen?
 

Van Meel

  • #4
Dank voor de snelle reacties heren!

ik heb een constructeur al eerder een vlugge blik laten werpen op de kwestie. Die ziet geen problemen als we het kanaal weghalen, maar heeft er verder niet aan gerekend. Had gehoopt dat dat ook niet nodig zou zijn door jullie positieve ervaringen. Maar ieder voorbeeld spreekt natuurlijk an sich.... helaas....

Over de sterkte van de muur en kanaal heb ik niets te klagen, het kostte me heel wat moeite om een klein gat te maken in de constructie om eea te zien. Daarbij hangen het kanaal op de vd1 en zolder al aan de muur omdat het kanaal op de begane grond al is verwijderd. Zeer sterke constructie dus.

Ben me zojuist trouwens ook bewust geworden dat de nokgording op een uitstulping voor het schoorsteenkanaal rust. wellicht dus nog meer om mee rekening te houden. Nader onderzoek volgt

Met asbest hoef ik denk ik geen rekening te houden. Het kanaal is verdeeld in 3 ruimtes; de ruimte waarin in kon kijken door het gemaakte gat was geheel zwart geblakerd door het roet, en er zat geen buis in.

Iemand die een soortgelijke situatie heeft meegemaakt of tips heeft?? graag jullie hulp, dank alvast!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
en alleen het bovenste gedeelte op zolder boven de 2 m. kunnen laten zitten en langzaam laten aflopen in de muur
Dat heb ik bij mijn dochter ook gedaan en later afgetimmerd, bij haar was de muur goed gemetseld en sterk genoeg.

U zou dit kunnen doen als u heel zeker weet dat de muur in orde is.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
Hoe hoog is de zolder boven de twee meter .,als je zeker weet dat de muur waarop de schoorsteen rust steens is moet dat op zich geen probleem zijn .als ie vertand in de muur zit. de meest gangbare schoorsteenmaat is 3 en halve steen in het vierkant als je buiten die maat hebt is de muur waarschijnlijk half steens .
 

Van Meel

  • #7
Dank weer voor de reacties jan en delea en IJkenhout, ik krijg er al een beter gevoel over. Afgaand op de buitengevel (spouwmuur, 2 x halfsteens met luchtspouw), zal de woningscheidende muur denk ik ook een spouwmuur zijn met 2 keer halfsteens dus. Maar dat is een gok, heb nog geen gat gebroken om te kijken. Geen idee wat de bouweisen van 1935 waren.... Maar, vertand in een steens of in een halfsteens muur maakt lijkt me niet zo veel uit ... als ie maar vertand is...

De nokgording hangt trouwens op ca. 4 m hoogte. Dus met het plan om de onderste 2 meter van het schoorsteenkanaal op de zolder te slopen en het gehele kanaal op de verdieping, blijft er bovenin de nok nog ca. 2 meter van het kanaal in de muur hangen, wat ik wil af laten lopen in de muur, zodat krachten afgedragen worden.

Ik denk dat ik er voor de zekerheid toch maar een constructeur naar ga laten kijken die er een mooi rapport over kan schrijven, dan slaap ik straks toch een stuk lekkerder. Vooral die nokgording baart me nu zorgen......

iemand ervaring met deze vraag en de uitspraak/rapport van de constructeur?
 

Gekske

  • #8
Ik woon ook in een jaren 30 woning en heb het gehele schoorsteenkanaal weggebroken aan beide zijdes van het huis. Ene kant (1) was voor afvoer lucht toilet, riolering en rookkanaal van 'gasfornuis' dit alles aan een spouwmuur. Andere zijde (2) 2 rookkanalen voor de potkachels in de voor en achterkamer. Een spouwmuur kan ik niet inschatten of die er bij jou zit, maar bij mij zat deze er niet. Op de zolder waren de schoorsteenkanalen (2) tegen en in verband met een halfsteensmuur gemetseld. De schoorsteenstond als het ware tegen de 1/2 steens muur aan.

Deze muur ging op de 1e verdieping over in een 1 steens muur (20cm) waar de kanalen in de muur verder liepen (10cm). Zolder afgebroken tot 1mtr onder de nok, stalen constructie aangebracht (hoekijzer in U vorm gebogen met stangen naar boven en gedeeltelijk in de muur verwerkt) rest op zolder afgebroken, daarna 1e verdieping rookkanaal in de muur dicht gemetseld begane grond staat nog (volgend project). Beide buren hebben de schoorsteen nog staan. Mochten de buren aan deze zijde besluiten de schoorsteen ook af te breken zal deze er tot en met de nok uit moeten ivm instabiliteit (balanserende schoorsteen op 1/2 steens muur).

80 cm - 2x 30cm = 20 cm dit lijkt me maximaal een 1 steensmuur en is die 30 cm op de zolder gemeten of op de 1e verdieping? Zijn de huizen gespiegeld gebouwd of niet?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #9
Infomeer eens bij je buren of die er bezwaar tegen hebben als je het hele ding weg haalt van het dak.

hij kan dan ook nooit meer gaan lekken
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu