Weet iemand wat dit is?

Goeiemiddag,

Weet misschien iemand waar deze metalen dingen voor zijn?
Ze lagen in deze woning toen ik hier kwam, dus dacht ik dat het bij het (huur) huis hoorde. En zodoende nooit weggedaan.

Bedankt,
Groet, Irene



20240907_122049.jpg
 
Nou, ik had een helder moment een paar dagen terug en weet het denk ik.
In de cv kast zit een gat onder in de muur. Vermoedelijk tbv luchttoevoer, ws zat er eerst een open cv ketel, nu een gesloten systeem.
Die metalen dingen lijken precies op dat gat te passen, als rooster. Toen ik hier kwam wonen was het gat afgedekt met plastic. Dat heb ik ooit weggehaald en toen begreep ik de reden van het plastic: rookgeuren van de benedenburen. Dus heb ik het weer afgeplakt.
 
Inderdaad om een gat af te dichten. Muisdicht maar lucht gaat er gewoon door.

Als je door een gat de onderburen ruikt, moet dit gat hoogstwaarschijnlijk brandwerend afgedicht worden. Stem dit af met de vve.
 
Ja, dat vroeg ik me ook al af, hoe dat zit met de brandwerendheid.
Ik huur de woning, de woningbouwvereniging zal niet staan te springen....

De woning is gebouwd in 1988, mocht dat toen wel, zo'n open verbinding? (als het tenminste open is).
 
Is dit niet gewoon een gedeeld ventilatie kanaal? Dat was bij appartementen uit die tijd toch vrij normaal?

Als 1 van de ondergelegen buren dan slim denkt te zijn en er een ventilator in plaatst voor extra afzuiging, gaat dit harder dan de natuurlijke trek op het dak en krijg jij de lucht cadeau.
 
  • Like
Waarderingen: Irenetje en Jackd
Goed om dit uit te zoeken. De woningbouwvereniging heeft bouwkundigen rondlopen die dit eenvoudig moeten kunnen vertellen. De vragen:
  • Hoe is de ventilatie in je appartement geregeld?
  • Waarom ruik je de buren door dat gat?
  • Moet dit gat brandwerend afgedicht worden?
 
-Ventilatie: in keuken en badkamer gaten in het betonnen dak, het is de bovenste verdieping. Klepramen resp. ventilatierooster in alle ruimten.

-als een gedeeld ventilatiekanaal in die tijd gebruikelijk was (zie post #8), neem ik aan dat dat toen klopte met de regelgeving wat betreft brandwerendheid.

-de zwaar rokende buren op de begane grond en éen hoog wonen er niet meer. Waarschijnlijk is het plastic niet meer nodig.

Binnenkort komen ze namens de woningbouw hier wat andere dingen doen, ik zal het navragen.

Bedankt voor je reacties!
 
Je moet kijken naar de huidige regels. Regels worden soms aangescherpt, dit geldt voor alle gebouwen.

Misschien off-topic, maar dat is (helaas) niet zo. Anders zou men ook gedwongen worden om met iedere aanscherping in Bouwbesluit / BBL isolatie, ventilatie en infiltratie alle woning en overige gebouwen in Nederland aan te passen. Idem voor inbraakwerendheid en brandveiligheid.

Daarom wordt er gesproken over een "van rechtens verkregen niveau".


Bedenk wel dat dit altijd minimale eisen zijn, en dat beter altijd mag. Het ligt voor de hand om bij verbetering te streven naar een minimaal niveau van wat op dat moment voorgeschreven is voor nieuwbouw. Echter dat is technisch ook niet altijd haalbaar.
 
  • Like
Waarderingen: Irenetje
Misschien off-topic, maar dat is (helaas) niet zo. Anders zou men ook gedwongen worden om met iedere aanscherping in Bouwbesluit / BBL isolatie, ventilatie en infiltratie alle woning en overige gebouwen in Nederland aan te passen. Idem voor inbraakwerendheid en brandveiligheid.
Het Bbl kent aparte regels voor bestaande bouw. Dat is een minimum niveau. Bijvoorbeeld rookmelders zijn nu sinds een tijdje ook verplicht geworden in bestaande bouw. Dus onafhankelijk van het rechtens verkregen niveau.

Potentieel hetzelfde voor de brandveiligheid zoals in deze casus. Het is niet relevant hoe ooit deze vergunning is verleend. Nu moet elke woning in zijn eigen compartiment liggen.

Dus sommige aanscherpingen gelden wel voor alles wat er al staat.
 
  • Like
Waarderingen: Irenetje

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu