Wedi plaat voor toilet

Christianv

 • #1
Hoi,

Ik ben mijn toilet aan het renoveren. Nu wil ik het inbouw reservoir(met een koof er aan vast) van wedi platen maken. Ik heb al een plaat van 60 x 260 20mm dik. Ook wil ik de toilet plaat van 120 x125 20mm dik halen.

Na het opbouwen van een frame dmv een geberit up320 en houten balken van 30 x 30mm wil ik de webi platen hierop bevestigen dmv de rozetten en schroeven en hierna tot 1.20m eroverheen tegelen en de rest van de koof tot het plafond stucen.

Nu ik verder ben gaan lezen kwam ik tegen dat de minimale tegel grootte 10 x 10cm is. Nu heb ik tegel stroken van 7.5 en 15 cm bij 60cm besteld welke ik omstebeurt op de webi platen wou bevestigen(dus een rij 7.5 dan 15 en dan weer 7.5 etc). Nu is mijn vraag: Is dit een probleem omdat de 7.5 cm kleiner is dan 10(de complete tegel is met 60 natuurlijk wel veel breder)?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #2
Nee dat is geen probleem.
De totale oppervlakte van de stroken tegels is voldoende.
Lijm de plaat ook nog extra tegen het reservoir en de latten aan de zijkant met een high tack lijm.
 

Christianv

 • #3
Perfect! Dankjewel voor het antwoord. Ik heb de wedi 610 lijm en afdichtmiddel kit. Deze kan ik hiervoor gebruiken en tevens om de platen aan elkaar te lijmen op de hoeken als ik het goed heb? Dit is dan de high tack lijm die je bedoeld toch?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #4
Nee die lijm bedoel ik niet.
Dat is tegel lijm
High tack lijm is een lijmkit in een koker.
 

Christianv

 • #5
Het is deze/ die ik heb. Dat is geen tegel lijm en zit ook in een kooker. Misschien bedoelen we dan toch wel hetzelfde?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #6
Nee, wat jij aangeeft is een voeglijm om de stootvoegen tussen de platen te verlijmen. Een high-tack is een constructieve lijm welke hecht op nagenoeg alle ondergronden zoals steen, metaal en hout (en wedi).
 

Christianv

 • #7
Ik denk dat ik het dan begrijp, eigenlijk kan ik met de wedi 610 alleen de wedi platen aan elkaar lijmen op de hoeken en op de muur en heb ik een high tack lijm nodig om deze weer op het frame van het reservoir van mijn inbouw toilet te lijmen.


Mijn plan was iets anders dus misschien kunnen jullie nog wat advies hierin geven. Ik heb het uitgetekend om het wat duidelijker te maken. De constructie ziet er als volgt uit:


Ik had het idee dat ik met schroeven en rozetten(6 stuks bijgeleverd bij de Wedi toilet plaat) deze in het frame kon boren hier wedi 610 kit tussen en de plaat dan goed vast zat. Hierna de rest van mijn koof en bovenkant reservoir met de andere wedi bouwplaat dichtmaken waarbij ik met de wedi 610 de platen ook op de houten balken aan de zijkant en hoeken van de koof kan lijmen.

Dus als volgt:


Als ik ook nog high tack lijm haal wat vervangt dit dan precies in bovenstaande tekening? Moet ik op de plaats van de rozetten en wedi 610 lijm, high tack lijm en de rozetten doen of de rozetten helemaal weglaten?

Het ondersteste stuk zal betegeld worden met de 7,5 x 60 en 15 x 60 en boven de 120(de koof) zal gestuct worden.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #8
Ik zat verkeerd, en die 610 is inderdaad geen tegel lijm.
Met die lijm/kit kun je de platen ook tegen het frame lijmen.
Dan ook wel de schroeven en rosetten gebruiken.
De high tack lijm heb je dan niet nodig.
 

Christianv

 • #9
Ik dacht hier al wat op gereageerd te hebben. Maar bedankt Peter, het frame staat ondertussen dus ga er van de week aan beginnen.

De wedi plaat blijkt iets te kort aan 1 kant te zijn(2/3cm) mijn plan wat er dan een dikkere balk achter te stoppen(5 x 3) en een strook van de andere kant hier overheen te lijmen. Is dit het beste idee om het gaat op te lossen of bevelen jullie iets anders aan nog?
 

Belz

 • #10
Altijd wat tricky om zo het laatste stukje op te vullen, kan je de platen niet omdraaien dan en misschien horizontaal zetten op elkaar met een balkje achter de aaneenzet?
 

Christianv

 • #11
Nee, het is een toilet element dus je zit met de gaten die voorgeboord waren, heb hem nu op maat gesneden en zit aan een kant nog een stukje waar nu geen plaat zit(iets meer dan 2cm).

Het ziet er nu zo uit:


Wat is dan de beste manier dit op te vullen, om er hierna overheen te tegelen als een brede lat op de muur en daar een stuk wedi op lijmen tricky is. Het zou dan gaan om een lat van 5cm waarbij het stuk wedi compleet op die lat zit en 2cm van de lat bedekt de overige 3cm wordt bedekt met de grote wedi plaat.

Nog een tweede vraag, het gaat van het bedieningspaneel is aan de bovenkant iets breder geworden dan de bedoeling was, is dit een probleem? Het komt 1 cm boven het blauwe plaatje uit(zie foto).
 

Belz

 • #12
Denk dat een brede lat plaatsen en opvullen met een spie de beste mogelijkheid nog is om het verder af te werken (zoals je van plan bent).

Die spleet is niet zo erg normaal, het afdekplaatje komt er nog wel redelijk ruim over, heb je al een afdekplaat? Dan kan je eens passen. Uw tegel gaat dat ook nog wat opvangen.
 

Christianv

 • #13
En dan het stuk wedi van 2cm aan de andere plaat, aan de muur en aan de lat kitten denk ik dan toch?

Ik heb net je advies gevolgd en de bedieningsplaat er al eens even half opgemonterd. Als het goed is valt het plastic van de plaat net gelijk of net over het gat heen. Ik dien tot de rand van het gat te tegelen lijkt mij toch en niet er overheen om het gat weer wat kleiner te maken of maakt dat niet zoveel uit?(het zijn maar stroken van 7,5 en 15 bij 60 die er achter komen namelijk)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #14
Het stukje dat je tekort komt, kun je gewoon opvullen met een stukje wat je er links afgesneden hebt.
Zorg wel dat de grote plaat ook goed vast komt te zitten door een 5x7 balkje te plaatsenen vast te schroeven.
Daar kun je dan ook het strookje op lijmen.
De ruimte rondom de het bediening paneel even af purren rondom, en als de pur uitgehard is gelijk met de plaat afsnijden.
De tegels straks mooi strak tegen het uitstekende paneel uitslijpen.

Komt helemaal goed zo.
 

Christianv

 • #15
Ik heb nu een 5 x 3 balk. Slimmer om deze voor een 5x7 te ruilen dan? de 7 is het stuk waar de plaat opgelijmt moet worden lijkt me dan toch?

Wat een top idee :prima: om het af te purren en dan netjes af te snijden, daar had ik nog niet aan gedacht maar dan wordt het nog strakker. Dat ga ik doen heb ik helemaal geen gat meer :cool:
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #16
Balkje even omruilen inderdaad.
5x7 en dan de 7 cm om de plaat op vast te zetten inderdaad.
Zo heb je wat meer stevigheid om de plaat vast te zetten.
 

Belz

 • #17
Komt helemaal goed! Ben al benieuwd naar het resultaat :)
 

Christianv

 • #18
Het is gelukt! Heel de koof en ombouw is gemaakt. Bedankt voor jullie tips!

Een impressie foto:Nog een laatste vraag:
- In de oude koof zat er steenwol om de staande afvoerbuis die vanaf boven komt(badkamer) heen. Ik was van plan dit terug te stoppen in de nieuwe koof maar ben dit vergeten bij het dichtmaken. Nu is deze dicht gekit dus kan niet meer open. Dit was alleen voor geluidsisolatie als ik het goed begrijp. Kan iemand dit bevestigen en is het erg dat dit er nu niet meer in zit?

Ik heb al even zitten luisteren en voor mijn gevoel komt er niet extreem veel lawaai van de leiding. Kan het zijn dat de wedi platen dit al dempen of iets dergelijks?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #19
Geluid zal met name komen van het doorspoelen van toilet en wasmachine op de bovenetage.
 

Christianv

 • #20
Bedankt, en de enige reden voor de steenwol is geluidsisolatie dan of zijn er nog meer redenen?

En is het een probleem dat dit er nu niet in zit? Is het zo erg dat ik het weer open moet breken of kan ik het prima zo laten?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu