Wedi plaat of multiplex plaat achter hangend toilet?

Hallo allemaal,

Even een vraag voor de meer ervaren (toilet) klussers.

Ik wil hier thuis het hangend toilet vervangen (inclusief inbouwreservoir). Mijn echtgenote heeft voor het nieuwe toilet haar keuze laten vallen op witjes achter het toilet (10 x 10?), kleine tegeltjes dus.
Heeft iemand ervaring met het toepassen van Wedi plaat achter het toilet in combinatie met kleine tegeltjes? Blijft dat heel? Of is in dat geval toch een watervaste multiplex plaat beter? Of cellenbeton? Ik ben dus vooral op zoek naar ervaringen met Wedi, want dat lijkt me best handig, maar ik ken het onvoldoende.

Ik hoor het graag, bedankt!

Christiaan
 
Multiplex is veel sterker. Er zijn winkels waar je nog steeds alleen je gezaagde stuk betaalt. Dat maakt een stuk ocoume garantieplex een stuk betaalbaarder.
 
Ik heb beide toiletten met watervast 18mm multiplex gebouwd en het is oer degelijk. Overal stevige balken er om heen gebouwd (ook onder) en het staat als een huis. Bij mijn zoon moet ik ook een inbouwtoilet bouwen en ga ik identiek aanpakken. Met veel schroeven de multiplex plank vast gezet en geen beweging in te krijgen.

20230910_213038.jpg

20230914_212659.jpg
 
Best wel veel badhoekjes gebruikt bij dat frame.

Ik gebruik ze eigenlijk nooit voor een ombouw.

Frame goed vast aan de muur en vloer. Regels er om heen en er boven langs. Kijken wat de tegelmaat is met de hoogte. Meestal tussen de 116 en 120 cm vanaf de vloer tot bovenkant frame. Regel achter bovenkant frame plaatsen. Regels links en rechts van het frame vanuit de binnenkant poot een schroef erin gaatjes zitten er.
Regel tussen wand en frame met steekschroeven vast zetten (4.5x70 gebruik ik er voor) Bovenlangs een duimer/2 of regel en deze vanaf boven erin schroeven. (4.5 x 70 of 100 of 4x40 bij duimer/2)

Plaat multiplex vastzetten o.a aan het frame, Hartlijn zetten met waterpas.
Ik boor nooit in de buurt van de tank. voorboren en een sneltapper erin
 
zo heeft ieder zn werkwijze, ik metsel ze nog gewoon ouderwets in.
Beneden met metselstenen klamps gemetseld en boven met 5 cm ytong, de poten gooi ik altijd een goede klodder specie achter of metsel ik een stuk steen in tegen kantelen.



FB_IMG_16060836688552771.jpg
 
@Sander 1972 Inderdaad zijn er vele wegen die naar Rome leiden. Er liepen allerlei leidingen in de buurt van de vloer van het frame en ik wilde geen enkel risico nemen. Vandaar deze constructie.
 
Heb het meer over je hoeveelheid hoekjes. Steek schroef trekt het vaak beter aan en vlak.

Dat gemetselde is altijd fijn om mee te slopen. Geen risico dat er iets om je oren vliegt
 
Als je de ruimte hebt gaat mijn voorkeur uit naar celbetonblokken. Licht, goedkoop, waterbestendig, krimpvast, star/stijf en goed te betegelen.
 
Geen er bij jullie olifanten naar het toilet?
Wediplaat er tegenaan kitten en je kan tegelen.
Ook een alleen gips gedaan, wel balken ernaast en grote tegels, maar verder niks. Dat toilet hangt redelijk vrij in een badkamer. Anders had de hele wand gemoeten, verschillende materialen combineren vind ik niks.

Zolang het frame maar goed vast zit. Dat krijgt de krachten te verwerken.
En netjes tegelen, waar ik het fout heb zien gaan, zaten de tegels niet perfect in één vlak achter de pot.
 
Zolang het frame maar goed vast zit. Dat krijgt de krachten te verwerken.
Met een muurtje ervoor, ontlast je het frame en worden de krachten verdeeld. Als iemand van 80kg op de rand van een WC-pot van 60 cm gaat zitten, dan is de kracht op het frame ongeveer 4800 kg. Bij een pot van 50 cm is dit ongeveer 4000 kg. ... voor zover ik de momententheorie uit mijn mechanica lessen nog kan herinneren ;)
 
volgens mij zoiets:
80 kg op 60 cm.
onderkant pot 20 cm onder de bouten?
60 : 20 * 80 = 240kg.

In de praktijk heb je dat gewicht niet op de punt, maar een pot moet ook iets meer aankunnen.
 
er is op zich ook niets mis met de achterplaat van wedi
die is speciaal voor deze toepassing met gaten op de juiste plek
(is steviger dan de standaard plaat)
 
@Jackd
"Gaan er bij jullie olifanten naar het toilet?"
Nee hoor :-)

Gewoon de adviezen opgevolgd die in het verleden hier door de profs zijn gegeven en de huidige constructie bevalt mij prima.

Maar zoals aangegeven zijn er meerdere opties en dat is toch allemaal prima...

Wel geinteresseerd wat je precies bedoelt met "waar ik het fout heb zien gaan, zaten de tegels niet perfect in één vlak achter de pot". Hoe plaats jij dan 60cm tegels met gat achter de pot?
 
Laatst bewerkt:
Ik heb beide toiletten met watervast 18mm multiplex gebouwd en het is oer degelijk. Overal stevige balken er om heen gebouwd (ook onder) en het staat als een huis. Bij mijn zoon moet ik ook een inbouwtoilet bouwen en ga ik identiek aanpakken. Met veel schroeven de multiplex plank vast gezet en geen beweging in te krijgen.
Dit is echt super, super, super mooi en sterk. Jammer dat de constructie achter tegels verdwijnt ;) Qua kosten en tijd is het wel een duurder alternatief dan muurtje lijmen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan