Wcd aan CAP verbinden

KareldeKlusser

  • #1
Beste klussers, ik heb twee vragen over het verbinden van wcd´s aan de CAP in de badkamer en over hoe de aarddraad verbonden moet worden.

In de badkamer wordt een CAP geplaatst die d.m.v. aardraad alle onderdelen aard (lees potentiaal vereffend). Moeten ook alle wcd´s d.m.v. gl/gr vd draad hierop aangesloten worden of is het ook correct om deze in de centraaldoos te verbinden met een lasklem aangezien de CAP in directe verbinding staat met de centraaldoos? En alle vd aardedraden naar de CAP brengen is niet al te gemakkelijk.

En wat is de beste manier om aarddraad te verbinden aan een muurplaat, zwaluwstaartplaat, douchegoot en aardmat? Wat ik zelf in gedachte heb:
Muurplaat: radiatorklem
Zwaluwstaartplaat: radiatorklem/lus van aarddraad eraan schroeven
Douchegoot: radiatorklem aan poot
Aardmat: Aftakklem

Ik ben benieuwd naar jullie reactie, tips en voorbeelden/foto´s zijn altijd welkom.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Alle vertinde vereffeningsdraden breng je naar CAP en vanuit CAP ga je met groengeel naar de centraaldoos. CAP wordt dus via die ene draad verbonden met de aardedraden van de WCDs en richting groepenkast.

Hoe je de draden verbindt mag je zelf weten zolang het maar een vaste en degelijke verbinding geeft. Een radiatorklem wordt door hobbyisten veel gebruikt hiervoor.

Een douchegoot heeft vaak al een clip waar je de draad op kunt aansluiten.

Aardmatten krimpen wij doorgaans aaneen met C klemmen maar dat vraagt een speciale tang. Kan ook met radiatorklemmen als je wilt.
 

KareldeKlusser

  • #3
Dankjewel voor jouw antwoord!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu