Waterzijdig inregelen cv - gebalanceerd worden

Status
Niet open voor verdere reacties.
Na een totale verbouwing van onze woning waarbij zo'n beetje alles is vervangen is ook de complete cv-installatie vervangen. Installatie bestaat uit een HRE 36-30 ketel, flexibele leidingen (25-20-16 mm), 3 designradiatoren en 7 normale radiatoren. De radiatoren zijn voorzien van een onderblok en thermostaatkraan. Woonkamer is voorzien van slimme thermostaat, dus de thermostaatknoppen in de woonkamer staan altijd volledig open (sier dus).

Nu vraag ik mij af of ik de radiatoren waterzijdig moet inregelen om het systeem zo rendabel mogelijk te laten functioneren of dat dit niet nodig is, dus alle voetventielen volledig open...?! Eventueel de pomp langzamer laten draaien voor een beter rendement?!

Overige informatie:
- Ketel hangt op zolder
- Voor- en achterzijde woning gesplitst
- Verdieping: badkamer (1 design), 2 grote slaapkamers en waskamer
- Begane grond: woonkamer (1 design en 1 normale), keuken, hal, kantoortje en wc (design)

Bij alle radiatoren volledig geopend worden de radiatoren in de hal, keuken en badkamer snel warm en de normale radiator in de woonkamer bijna niet....

Alvast bedankt voor de reacties! :D
 
Installatie moet inderdaad gebalanceerd worden. Anders hou je dat het dicht bij de ketel snel warm word en ver van de ketel niet. Ook brengt balanceren besparing met zich mee.
 
Zoals Arie1 al aangeeft moet je eigenlijk de installatie inregelen.

Voor het goed inregelen moet er wat rekenwerk worden verricht, maar grof inregelen kan je in ieder geval wat helpen om alles voldoende warm te krijgen. Hoe verder je van de ketel af komt hoe verder de ventielen open moeten staan (grof gezegd). loop alle radiatoren langs.
voetventielen op de zolder het verste dicht, 1e verd. ietsje verder open, BG niks doen, helpt dit al?
 
Het is inderdaad zo dat een aantal kleine radiatoren en de designradiatoren snel warm worden en de grote radiatoren, met name die in de woonkamer heel langzaam. Het is dus niet zo dat de radiatoren dicht bij de ketel sneller warm worden dan beneden.

Ik heb wat rondgelezen op het internet en merk dat de meningen over het inregelen van een cv-installatie met thermostaatkranen verdeeld zijn. Enerzijds hoef je niet in te regelen omdat de thermostaatkraan dit doet, maar anderzijds is het wel verstandig om je cv-installatie zo rendabel mogelijk te laten functioneren.

Tevens heb ik gelezen dat het terugschroeven van de pomp verstandig is voor je rendement en dat het inregelen dan makkelijker is omdat je dan minder druk hoeft weg te regelen...?! Hierbij wordt je totale systeem wel iets minder snel warm. Mijn woning is niet super groot (twee-onder-een-kap) maar wel jaren '30, dus niet goed geïsoleerd. Mijn ketel is een Intergas HRE 36-30, dus voldoende capaciteit. Is het dan verstandig om de pomp op stand 2 te zetten in plaats van 3? Moet hierbij dan ook het vermogen van de ketel ook lager worden gezet? Graag jullie visie hierop en eventuele reacties over het waterzijdig inregelen.......
 
De max. pompstand is geen probleem voor het inregelen van de radiatoren. Als bij een max. pompstand stromingsgeruis optreedt dan de pomp op stand 2 zetten.
Het inregelen van de benodigde liters water per uur door elke radiator is aan te bevelen. (anders 6 maanden siberie)
Met het inregelen van de radiatoren wordt het regel gedrag van de installatie geoptimaliseerd en omdat daarmee met een lagere watertemp gestookt kan worden is het rendement van de installatie hoger.
mvgr Bernhard
 
Inregelen MOET niet, maar is wel verstandig. Zeker ook met thermostaatkranen. Rendement van de installatie wordt gewoonlijk een stuk beter.

Zoals ik al aangaf heb ik geen zicht op de huidige opzet van de installatie. Wellicht dat er leidingen direct naar de designradiatoren lopen oid waardoor deze snel warm worden, ik noem maar een optie .

Inregelen is oa afhankelijk van de leidinglengte, diameter, type radiator en afsluiters.
Laat het systeem anders een doorrekenen door een kenner. Heb je de installatie zelf aangelegd, anders kun je het bedrijf dat het heeft aangelegd vragen om te helpen bij het inregelen (inregelen vind ik tegenwoordig bij de service horen, bij installatie).

Om te beginnen eerst de voetventielen van de "snelste" radiatoren iets dichter zetten. Zijn de thermostaatkranen dubbelinstelbaar? Hierdoor dwing je in ieder geval het water wat meer naar de resterende radiatoren.

Nogmaals is dit niet de optimale manier van inregelen, maar het is in ieder geval wel mogelijk om wat resultaat te behalen met het verwarmen.
 
Ik heb inderdaad al wat informatie gevonden over het doorrekenen van de installatie. Ik denk ook dat ik hier maar eens mee aan de slag ga. Nou noem ik mezelf absoluut geen kenner, maar heb het systeem zelf aangelegd en kan wel een beetje rekenen. :wink:

Wat waarschijnlijk ook niet geheel onbelangrijk is is dat ik de 3 langste radiatoren (woonkamer en slaapkamers) ook heb aangesloten middels een onderblok..... :oops: Waardoor de opwarmtijd van de radiator volgens mij ook behoorlijk toe neemt...?! Is hier nog wat aan te doen middels een buis of iets dergelijks in de radiator aan te brengen?
 
Nou aan de slag dus. :lol:

Aansluiten met een onderblok hoeft geen problemen op te leveren. Je hebt het over een horizontale radiator?
 
Ja het gaat om horizontale radiatoren.

Ik las ergens dat radiatoren langer dan een meter (breedte dus) diagonaal aangesloten moesten worden, wat mij toch wel aannemelijk leek. Aangezien de 3 lange radiatoren (slaapkamers en woonkamer) heel langzaam warm worden in vergelijking met de verticale designradiatoren (Vasco niva) en de kleinere radiatoren. Terwijl 2 lange radiatoren in het begin van het systeem zitten. Maar wellicht dat dit ik dit kan verhelpen door het waterzijdig inregelen.......
 
Volgens mij is het pas vanaf 2 meter brede radiatoren aan te bevelen om die kruiselings aan te sluiten.

Ik denk dat die trage opwarming komt omdat de kleine radiatoren als en soort kortsluiting werken. Dus inderdaad die eerst knijpen en controleren of de ventielen van de grote radiatoren wel open staan.
 
Waterzijdig inregelen is hier het magische woord :wink: , volgens mij verhelp je in jouw geval veel problemen.

Klopt wel met 2m (zelf neem ik pas 2,3m) is het nodig diagonaal aan te sluiten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan