Helpt waterslagdemper ook bij bonkend geluid openen kraan?

Wallie@

  • #1
Het is mij bekend dat een waterslagdemper helpt bij bonkend geluid als gevolg van snel SLUITEN van een kraan. Door snel SLUITEN onstaat er een forse drukverhoging die door de demper wordt opgevangen. Ik denk echter dat ik waterslag heb bij het snel OPENEN van twee warmwaterkranen. Ik hoor in ieder geval een duidelijk geluid bij het snel OPENEN. Als ik die warmwaterkraan langzaam open is er geen geluid. Vreemd maar bij het snelsluiten van die warmwaterkranen hoor ik ook niks. De leidingen zijn voor een groot gedeelte weggewerkt in de muur of koof dus ik kan niet zien waar de leiding het geluid bij snel openen maakt. Ik vroeg mij af of er bij snel openen ook sprake is van drukverhoging in de leidingen en dus of een demper in dat geval wel helpt.
Vraag 1; helpt een demper ook waterslag te voorkomen bij snel openen kraan?
Vraag 2; Als demper WEL in dit geval helpt waar moet ik die dan plaatsen?
Vraag 3; als demper in dit geval NIET helpt hoe los ik dan de waterslag op zonder muren open te breken? Bijv bestaat er iets waarmee je waterstroom iets vertraagd op gang laat komen bij snel open kraan?
Vraag 4; is er een methode om te bepalen waar in de muur het probleem zit?
 

Wallie@

  • #2
Sorry, ik was bij mijn bericht hierboven nog een vraag vergeten. Vraag 5; Kan de waterslag bij het openen van de twee warmwaterkranen ( vooral bad en keuken) ook veroorzaakt worden door een niet goed werkende CV inlaatcombinatie?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Vaak genoeg mee gemaakt dat een demper het erger maakte.
Probleem zit vaak in de keerkleppen.
Zoals bij jou zitten leidingen in de muur dus die klapperen niet.
Je zou de afsluiters wat kunnen wat af knijpen de inlaatcombinatie zit ook een keerklep.
Bij de watermeter doche en badkranen zitten vaak keerkleppen.
 

Wallie@

  • #4
Hallo Henk253 en dank voor jouw reactie,
De leidingen zitten voor een gedeelte in een koof. Ik weet dat een deel van de leidingen in de koof flexibel zijn. Ik weet echter niet meer of en hoe de aannemer bij de verbouwing badkamer 20 jr geleden de flexible leidingen heeft vastgezet . Maar ik durf daarom niet op voorhand te zeggen dat die daar niet klappert.
Ten aanzien van jouw keerklep suggestie het volgende. De twee kranen die het harde geluid veroorzaken bij snel openen warm water badkamerkraan en keukenkraan zijn minder dan twee jaar oud. Het lijkt mij als leek dan niet zo waarschijnlijk dat die keerkleppen allebei tegelijkertijd nu al stuk zijn. En als keerklep bij watermeter niet goed zou zijn dan zou ik toch ook een hard geluid moeten horen bij snel openen koud water en dat hoor ik niets. Of klopt deze lekenredenering niet?
- Suggestie Cv inlaat/keerklep defect zou kunnen; hoe controleer ik dat?
- Wat bedoel je met afknijpen afsluiter. Op badkraan is er toch geen afsluiter
-Ik snap overigens uberhaupt niet hoe een niet goed functionerende keerklep een hard geluid kan produceren bij snel openen kraan. Weet jij of er simpele uitleg te vinden op internet?
-Tenslotte ik zou het echt heel fijn vinden als jij los van de keerklep suggestie nog kunt reageren op mijn eerste vraag en mijn derde vraag van mijn eerste bericht?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Omdat er veel tekst is had ik begrepen dat het warm en koud problemen gaf.
Als warm is dan kan je de inlaatcombinatie gaan vervangen.
Om te testen gewoon eruit en nieuwe inlaatcombinatie er in zijn niet duur.
Anders kan je andere kraankoppen in zetten als dit bij die kraan wil die langzaam open gaan.
Of je knijpt de inlaat combinatie.
Water slag is een moeilijk probleem van deze tijd.
Voorkom vervelende geluiden en beschadiging van de drinkwaterinstallatie | Caleffi
 

Wallie@

  • #6
Dank Henk 253.

Als er nog andere deskundigen willen reageren op mijn vraag dan graag.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
ik merk een twijfel.
Wat voor merk kranen heb je dan?
 

Wallie@

  • #8
Hansgrohe in de keuken; Blaufoss in de badkamer. En beide kranen zijn vrij nieuw ( minder dan 2 jaar). Dus oke zou je toch zeggen want allebei de kranen niet goed is toch niet zo waarschijnlijk. Jouw suggestie van inlaatcombi CV vervangen ga ik opvolgen. Ik vind het fijn om ook andere suggesties van mensen die er verstand van hebben te horen. Vandaar mijn oproep
 

Wallie@

  • #9
o ja Henk, ik had je nog gevraagd of jij weet of op internet/you tube een simpele uitleg te vinden is hoe een niet goed functionerende keerklep waterslag kan veroorzaken bij snel openen kraan is. Bij snel sluiten is er geen probleem. ik vind het altijd wel zo fijn als ik ook begrijp hoe het werkt
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Ik kijk en zoek ook via google.
En ik zeg niet dat beide kranen niet goed zijn omdat ik ook niet weet wat voor kranen het zijn.
In een 1 gats mengkraan zit geen keerklep maar weel in een thermostaat kraan, ook weet ik niet als je een inbouwkraan heb dus zeg ik ligt vaak aan keer kleppen.
Zo denken met snel open de kranen, plankgas op trekken stoplicht en direkt een haakse bocht dat geeft het lawaai.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu