Waterslagdemper en legionella

Vraagteken12

  • #1
Het onderwerp is al vaker aan bod gekomen, maar ik heb er toch nog een vraag over.

In Januari is een ketel bij ons geinstalleerd. Los van alle andere ellende bleek er na installatie sprake van vrij extreme waterslag in het leidingwerk dat net onder de ketel nieuw is aangelegd.

Dit is door de installateur opgelost door net na de warmwateruitgang van de ketel een T-stuk te plaatsen met een stuk opstaande buis van ca. 40-50 cm die afgedopt is en voorzien van lucht, wat als een soort van zelfgebouwde waterslagdemper dienst deed.

Dit loste tijdelijk het probleem op, echter de lucht is allang verdwenen en de waterslag is terug.

Nu lees ik hier overal dat een dergelijke demper niet is toegestaan ivm legionella ontwikkeling, en een demper in de warmwaterleiding zowieso niet kan.

Ik neem aan dat die meningen gebaseerd zijn op wetgeving/richtlijnen etc. Kan iemand mij helpen aan de betreffende teksten want ik kan ze online niet vinden

Alvast mijn dank
 

Kacheltje

  • #2
Beter is idd om het dode eind grotendeels te verwijderen en daar een waterslagdemper te plaatsen. Die loopt niet vol met water en zal zijn werk blijven doen.

Lange dode einden zijn niet bevordelijk voor een preventief legionella beleid.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #3
En hem in de koud water leiding te zetten
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Bent u van plan de klus zelf te doen of om wetteksten te verzamelen in een zaak tegen de installateur?
 

Xr8

  • #5
Beugelen?
 

Vraagteken12

  • #6
Dank voor de reacties
Frank schreef:
Bent u van plan de klus zelf te doen of om wetteksten te verzamelen in een zaak tegen de installateur?
Op dit moment probeer ik vooral een achterstand in kennis een beetje in te lopen om wat beter beslagen ten ijs te komen.

Ik wil niet per definitie de strijd met de installateur aangaan, maar gegeven de voorgeschiedenis van een half jaar (warm/koud water verkeerd om aangesloten, lekkage, luchtinlaat verkeerd aangesloten, gasinspuitstuk ontbrak etc. ) en de gebrekkige communicatie heb ik niet heel veel geduld meer.

Ik wil het niet zelf gaan doen, omdat de herstellen van werkzaamheden die door installateur zijn uitgevoerd voorlopig nog voor rekening installateur zijn.

Wil wel een foto van de situatie plaatsen maar dan moet ik eerst even merk- en installateurnamen er af gummen/photoshoppen
xr8 schreef:
Is een optie. Second opinion van een andere installateur leverde op dat de nieuwe leidingen niet gebeugeld zijn en op 3 plekken tegen bestaande leidingen aanliggen. Daar zit zijns inziens ook de oorzaak van de waterslag maar dat wil hij niet schriftelijk bevestigen
obelix2 schreef:
En hem in de koud water leiding te zetten
dank je. Is dat een algemeen geldend advies, of mag een waterslagdemper alleen maar in de koudwaterleiding?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Het is niet het doel om hier info te geven om vervolgens de installateur om de oren te slaan, hoe terecht ook.

Je hebt een second opinion weke dat niet op schrift durft te zetten?
Of wil deze niet aangeven dat de waterslag weg is als er juist gebeugeld word.

Dat eerste zou hij gewoon moeten doen, dat tweede kan hij ook niet garanderen en door dat wel te vermelden zou hij zichzelf in de knoei brengen.
 

Vraagteken12

  • #8
Dank voor je reactie

De 'second-opinion' installateur, en ook een eerdere servicemonteur van de originele installateur hebben aangegeven dat de problemen uit het nieuw aangelegde leidingwerk komen. mondeling.
Schriftelijk leggen ze dat helaas niet vast.

'second opinion' beperkt zich tot een mail van 4 regels met mogelijke oplossingen en benoemt niet de geconstateerde oorzaak

Klantenservice stelt zich op standpunt dat de waterslag niet schuld installateur is en willen uit coulance die pijp die niet functioneert vervangen door waterslagdemper (wsd) in warmwaterleiding.

Ik lees hier en elders dat wsd niet in warmwaterleidingen geplaatst mogen worden.
Ik wil niet accoord gaan met een coulanceregeling die voorziet in een oplossing die schijnbaar niet is toegestaan met kans op toekomstige problemen.
Vandaar dat ik onderbouwing zoek van de stelling dat de wsd's op deze manier niet zijn toegestaan.

Als ik installateur onder druk had willen zetten dat had ik her en der online ze wel met naam en toenaam genoemd. Dat is alleen niet mijn stijl en intentie en volgens mij ook niet helemaal volgens de huisregels vna dit forum (Alhoewel 1 tweet meer reactie van ze opleverde dan 5 e-mails, maar dat terzijde).
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
OK, het is duidelijk, je hebt nu meer kennis opgedaan en verder gaat de strekking van dit topic duidelijk verder dan de bedoeling van dit forum.

Dus wensen we u sterkte metde verdere afhandeling en doen we dit topic nu op slot.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu