Legionella twijfelgeval

Wamelis

  • #1
Dag mensen,

Ben het leidingenwerk aan het afronden, en ik heb bij de leidingen die ik zelf heb aangelegd rekening gehouden met stilstaand water en legionella.

Maar: een aantal (unipipe) leidingen lag er al en ik kan niet zonder veel sloopwerk bij de koppelingen komen.

Het gaat hier om een koud water knooppunt met een aantal aftakkingen. De aftakkingen gaan het zand onder het huis in, ze liggen pakweg 40cm onder maaiveld. Als ze daarna weer naar boven komen steken ze max een meter boven de vloer uit.

Twee van de aftakkingen zijn dood water - leidingen die maar weinig gebruikt zullen worden.

Mijn eigen gevoel: de leidingen liggen zo diep in de grond dat ze nooit op legionella temperatuur kunnen komen. De stukjes die boven de grond uitsteken liggen in een isolatiemantel, het water daarin zal niet veel opwarmen, dus ook geen gevaar.

Ik weet dat het niet zo hoort, maar ik ga liever niet slopen. Dus de vraag: klopt mijn gevoel een beetje en is het in de praktijk veilig om het zo te laten?

Dank,
Wim

(OEPS - per ongeluk in verkeerde afdeling geplaats, kan 'em zelf niet naar het waterleiding forum brengen. Moderator?)
 

Klaas34

  • #2
Legionella zul je inderdaad niet snel krijgen in de leiding in het zand. Maar de lelding steekt ook uit het zand en gaat het zand in. Daar krijg je wel hogere temperaturen en kun je dus ook legionella krijgen.

Maar heb je wel gedacht aan andere bacteriën? deze kun je ook krijgen in stilstaand (dood) water. Neem maar als voorbeeld dat je een flesje vult met water en dat een paar jaar later gaat opdrinken. Niet voor niks staat er ook in de voorschriften dat je geen dode ledingen mag hebben

Het gaat dus niet alleen om legionella, maar ook om andere bacteriën.

Probeer de installatie zo aan te passen dat er altijd stroming is.

Succes
 

Wamelis

  • #3
Ik heb de foto's uit de periode dat die leidingen gelegd zijn nog eens bestudeerd, en het blijkt dat er maar één probleemgeval is.
(De tweede ongebruikte leiding blijkt een directe aftakking van de standleiding, van zo'n 15cm lang. Iets meer dan de richtlijn van 8cm, maar dat durf ik nog wel aan.)

Zelfs met slopen van de wanden kan ik het knooppunt waarschijnlijk niet aanpassen, aan de foto's te zien is de kans groot dat de koppelingen onder het beton verdwenen zijn... :(

Over die stroming: zijn er richtlijnen over hoe lang water stil mag staan? Ervan uitgaand dat legionella zich er niet kan ontwikkelen, is dan 1 x per maand doorspoelen genoeg om die 'andere bacterieën' weg te werken? Vaker, minder vaak?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
De richtlijnen die u bedoeld zijn wettelijke verplichtingen.

Geen dood einde aan een waterleiding en de aftakking dus niet langer dan 10 cm vanaf de hoofdleiding afdoppen.

Of een controleerbare keerklep en afsluiter plaatsen in de afgaande leiding binnen 10 cm vanaf de hoofdleiding.

De leiding met regelmaat spoelen is alleen voor Legionella systemen bedoeld.

Of u moet aan het einde van de de niet gebruikte leiding een tappunt aan gaan sluiten wat dagelijks gebruikt gaat worden, een wasbak of toilet.

U zal dus aan het werk moeten helaas.

Vr Gr en succes ermee
 

Wamelis

  • #5
Dank voor de informatie!

Net ook nog gegoogled naar meer details, ik weet nu genoeg om een verantwoorde keuze te maken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu