Waterslag te horen zonder dat een kraan gebruikt wordt

Vlinder0402@

  • #1
3 kwart jaar geleden heb ik grote lekkage in de badkamer gehad. Hierbij zijn de leidingen door middel van een bypass omgelegd. Ook voor die tijd hoorde ik af en toe een bonk/tik maar door de lekkage ben ik er nu extra alert op en lijkt het of het erger wordt. Bij de wasmachine heb ik inmiddels een waterslagdemper laten plaatsen en ook heb ik de regendouche laten vervangen omdat ik dacht dat het hierdoor kwam. Helaas is dit niet het geval. Ik hoor het niet de hele dag maar met vlagen. Heeft iemand misschien een idee waar het aan kan liggen en bij wie ik moet zijn om het op te lossen ??
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zonder omstandigheden te weten zal het erg moeilijk worden om op afstand te bepalen wat er aan de hand is.
Want als er geen kraan of klep (van een wasmachine bijv.) gesloten wordt op het moment dat de waterslag te horen is, zou die waterslag eigenlijk alleen ergens anders vandaan kunnen komen. Heb je buren? Kun je beschrijven of een schemaatje tekenen hoe de waterleidingen lopen? Is er een vermoeden of er iets anders nog water neemt op het moment van de 'slag'?

Zoals het in eerste instantie bij mij opkomt, is het een waterslag die bij de buren veroorzaakt wordt, maar doorklinkt in jouw huis. Maar als je in een vrijstaand huis woont, zou dat niet van toepassing zijn...

Bij wie je moet zijn? In principe bij iemand die verstand heeft van waterleidingen en dat zou normaal gesproken een installateur zijn (vroeger ook wel loodgieter genoemd). Tenzij de oorzaak overduidelijk bij de watermeter zit, dan is het waterleidingbedrijf de aangewezen instantie. Maar ook dan moet er iets open of dicht gedaan worden op het moment van de waterslag.
 

Vlinder0402@

  • #3
Hallo Kees, Dank voor jouw reactie. De leidingen liepen via de badkamervloer maar zijn nu verlegd in de muren. Ik heb hier nog wel foto's die ik hierbij toevoeg. Ik heb dit jaar ook mijn CV laten vervangen. Kan dit mogelijk ook de oorzaak zijn ??

Ik heb inderdaad buren aan 1 zijde.

Ik hoop dat dit een beter beeld geeft van de situatie.

Alvast bedankt voor jouw reactie.

salon.jpg toilet.jpg salon 3.jpg Salon 4.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik zou eerlijk gezegd niet weten hoe een nieuwe CV-ketel of verlegde leidingen er de oorzaak van zouden kunnen zijn, dat je waterslag waarneemt, terwijl er helemaal geen water getapt wordt in je huis. Vraag eens bij de buren of zij die waterslag ook horen en wanneer. En/of noteer op welke tijdstippen je het hoort en ga daarmee naar de buren om te vragen of zij op die momenten water hebben gebruikt (via douche / wastafels / wasmachine / vaatwasser etc.).

Als je dat dan even hier terugkoppelt is er hier misschien iemand met meer kennis van zaken, die er nog iets naders over kan zeggen.
 

Vlinder0402@

  • #5
Dank je wel Kees. Het bovenstaande ga ik oppakken. Ik laat het weten.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
1672316602606.png

Zo`n leiding in een bocht deze gaat bij druk golven bewegen en tikt tegen ventilatie buis.
Leidingen moeten ook gebeugeld zijn ook in kokers.
Tyrips gaan losser bij warmer worden en dan tikt de buizen tegen elkander
1672316954821.png
 

Vlinder0402@

  • #7
Bedankt voor de informatie Henk. Ik ga dit voorleggen aan degene die de bypass heeft gerealiseerd.
 

Cjoosten

  • #8
Hallo heb je de oorzaak nog kunnen vinden en oplossen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu