Wateroverlast bij drempel voordeur

Klusklaas

  • #1
Hallo klussers en raadgevers.

Bij mijn voordeur heb ik het probleem dat (na het opnieuw monteren van mijn drempel) er bij regen in combinatie met wind uit de juiste richting er regenwater over mijn (natuurstenen) drempel naar binnen loopt.

De drempel heb ik opnieuw gemonteerd omdat deze vroeger naar binnen toe afliep (slijtage), echter na het opnieuw plaatsen van de drempel heb ik waarschijnlijk te weinig verloop gecreeerd. Hij is nu eigenlijk nagenoeg waterpas :?

Heeft iemand een idee hoe ik dit kan oplossen zonder de drempel opnieuw te plaatsen? De drempel is nu namelijk ingegoten in beton. Achteraf gezien een beetje dom dus, ik had hem beter gewoon kunnen verlijmen.

Zelf heb ik zitten denken aan het schuin afslijpen van de drempel, maar ik weet eerlijk gezegd niet of er slijpschijven bestaan die natuursteen kunnen afslijpen.
Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn om borstels te plaatsen aan de onderzeide van de deur, maar ik weet niet of deze voldoende waterdicht afsluiten. De drempel heeft ook geen vlak oppervlak aan de bovenzijde, dus rubberstrips zullen ook niet zorgen voor het gewenste resultaat.

In het ergste geval zal ik dus de drempel er uit moeten hakken (misschien komt ie los als ik een flinke tik met een zware hamer geef) en hem opnieuw moeten plaatsen met voldoende verloop, of vervangen voor een nieuwe drempel.

Iemand goede suggesties?

Bedankt, groet Klaas.
 

Klusklaas

  • #2
De foto:

 

EdP

  • #3
Borstel kun je alvast vergeten, die is per definitie niet waterdicht.
 

Kees61

  • #4
Zit er een weldorpel op de deur?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Lijm een strook natuursteen ter breedte van 40 mm op de dorpel en haal iets van de deur af, de strook precies onder de deur.
Een rvs of aluminium strip kan natuurlijk ook maar dat moet je dan wel mooi vinden.
 

Klusklaas

  • #6
Er zit wel een weldorpel op de deur geloof ik. Dat is toch die ronde verdikking aan de onderzijde van de deur, waar aan de onderkant weer een sleuf uit is gefreesd over de gehele breedte?

Maar die oplossing van Jan bevalt me erg goed. Ik denk dat ik dat ga doen. Heel erg bedankt voor de tip!

Allemaal bedankt trouwens voor het meedenken.

Groet Klaas.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
De ronde verdikking is inderdaad de weldorpel.
Succes met de klus.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Als je de dorpel glad wilt houden dan zie je ook wel dat er onder de deur een of 2 groeven in het natuursteen zijn geslepen.
Aangezien het meestal maar om erg weinig water gaat blijft dit dan in die groeven staan.
Wordt het te veel dan zou je het water nog weg kunnen laten lopen met een dwarsgroef.

suc6

Gerrit Bakker
 

Klusklaas

  • #9
Ik zou de dorpel inderdaad liever vlak houden, maar die sleuven haaks op de breedte van de dorpel (twee) zijn al aanwezig (niet goed zichtbaar op de foto) en het water loopt daar inderdaad niet (voldoende) uit weg.

De hoeveelheid water die ik soms naar binnen krijg is genoeg om een badlaken mee doordrenkt te krijgen. Waarschijnlijk zal een sleuf over de gehele breedte van de drempel (en deze vebinden met de haakse sleuven) dus ook niet voor voldoende waterafvoer zorgen, tenzij ik misschien de haaks sleuven verder (aflopend) uitdiep.

De meest effectieve oplossing lijkt mij op dit moment die van Jan. Alleen even uitkijken met naar binnen stappen dus, maar gelukkig heb ik een straatlantaarn voor mijn deur :wink:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Een sleuf dwars op de dorpel zal ook weinig helpen.
Het moet ook juist een sleufje in de lengte richting zijn en mocht het niet helpen of niet mooi worden dan kun je er altijd alsnog een dorpel op lijmen.
De sleuf in mijn dorpel is zo'n 7 a 8 mm breed en zo'n 4 mm diep

suc6

Gerrit Bakker
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #11
Als het nog mogelijk is: de weldorpel loshalen en lager plaatsen !!
 

Klusklaas

  • #12
Weldorpel losmaken lukt denk ik niet zonder ernstige schade aan te richten. Ding is volledig ingeschilderd en de schroeven (of spijkers) zijn weggewerkt onder een laag vuller van het een of ander (zijn in ieder geval niet meer te vinden).

Ik ga de tip van Gerrit B uitproberen met de extra sleuf. Kan ik daar het beste een beton doorslijpschijf voor gebruiken? Die heb ik in ieder geval liggen. Of is een ander type schijf beter?

Als het probleem blijft, dan ga ik inderdaad alsnog de tip van Jan met de extra strip proberen. Die zal het probleem in ieder geval verhelpen.

Allemaal bedankt voor het medenken en de goede tips!
 

Gerrit

  • #13
Een betonschijf gaat prima.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu