Waterleiding (warm en koud) en gasleiding aanleggen

Helmut smits

 • #1
Ik ga een waterleiding (warm en koud) en gasleiding aanleggen (zie bijgevoegd schema).
De afstand van de boiler naar de keukenmengkraan is ongeveer 8m.
De afstand van de boiler naar de wastafelmengkraan is ongeveer 6,5m.
De afstand van de boiler naar de douchemengkraan is ongeveer 1,5m.
Ik wilde voor alle leidingen koperen buizen van 15mm gebruiken (zowel gas als water).

- Nu las ik dat het misschien beter is om voor de warmwaterleiding 12mm te gebuiken ipv. 15mm ivm de afstand van de boiler. Is dit zo? En zo ja, kan dan de koudwaterleiding gewoon 15mm blijven of moet die dan ook 12mm zijn?

- Hoe ver moeten de leidingen die op de muur worden gemonteerd van elkaar af liggen ivm legionella?

- Kan ik bv. de gasleiding tussen de koud- en warmwaterleiding monteren om de afstand tussen deze twee te vergroten?

- Ik las dat het beter is de koudwaterleiding te isoleren ivm. legionella, zodat hij niet/minder verwarmd wordt door de warmwaterleiding en de warmwaterleiding niet te isoleren. Hoe zit het dan met het warmteverlies van de warmwaterleiding?

Groet,

Helmut.

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Xr8

  • #2
  In principe kun je alle warme tappunten wel op 12mm aansluiten, de werking zal dan goed zijn. Heb je een situatie waarbij veelvuldig in de badkamer de douche en wastafel tegelijkertijd worden gebruikt zou je vanaf de boiler een 15mm leiding kunnen overwegen.
  Naar de keuken is 12mm beter, je verkort daarmee de wachttijd en beperkt het waterverlies.

  Bij leidingen op de muur zal het niet zoveel uitmaken, ze worden door de omgeving na gebruik weer afgekoeld. Het is aan te raden een warm en koudwater leiding niet tegen elkaar aan te leggen, al zal het in deze situatie waarschijnlijk niet veel uitmaken. In de badkamer zul je nooit alleen warm gebruiken. Warmte verlies van je warmwaterleiding zul je niet veel last van hebben, deze wordt alleen maar warm op het moment dat je water vraagt. Dit is meer van belang indien het gaat om een circulatiesysteem.

  Succes.
   

  Cvolieboy

  Specialist Verwarming
  • #3
  Koude water leiding onder en warme waterleiding boven elkaar monteren.

  De warme en de koude waterleiding niet isoleren in het zicht.

  Warm en koude leiding niet bij elkaar in de zelfde koker monteren de leidingen mogen elkaar niet beinvloeden.

  Let ook op dat de koude en warme waterleiding niet in de zelfde koker wordt gemonteerd als de CV leidingen.

  Kijk anders even in de Vewin werkbladen, deze zijn zo op internet te vinden dat is een afspiegeling van de NEN 1006 de waterleiding norm.

  Vr Gr en succes ermee
   

  Helmut smits

  • #4
  Dank voor jullie reacties!

  Dan ga ik naar de keuken toe voor 12mm en de rest 15mm.
  Als ik voor de warmwaterleiding naar de keuken toe 12mm neem, moet de koudwaterleiding naar de keuken dan ook 12mm zijn?

  Alle leidingen lopen overigens onder ons woonhuis door, op de wanden/plafond van de kelder die zich daaronder bevind (in het zicht). Deze kelder is ook in gebruik en is dus gewoon een verwarmde ruimte. In een gedeelte van de kelder waar mijn leidingen ook lopen staat de verwarmingsinstallatie voor het hele pand (het gaat hier om een oude school). Ik weet niet precies hoe warm het in deze ruimte wordt (ongeveer kamertemperatuur schat ik). Is het misschien toch beter de koudwaterleidingen te isoleren ivm legionella?

  Fijne kerst.

  Groet, Helmut.
   

  Geus

  • #5
  Koudwater naar de keuken is onafhankelijk van het warmwater. Misschien dat je vaatwasser met 15 mm wat sneller water inneemt, maar veel zal het niet uitmaken.

  Zolang alles regelmatig wordt gebruikt, is isoleren tegen legionella niet nodig volgens mij. Na vakantie o.i.d. even spoelen voor gebruik.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu