Waterleiding solderen in vloer

Hansel

  • #1
Hallo
In verband met renovatie badkamer moet ik de waterleidingen in de badkamer aanpassen. De warm en koudwaterleiding loopt al door de afdekvloer. Het komt daarom goed uit om in de vloer de aftakkingen te maken. Ik wil het gaan solderen en een beschermmantel aanbrengen. Is dit een gebruikelijke methode? Als ik de vloer dichtstort kan de leiding daarna dan nog het uitzetten en krimpen opvangen, met name op de soldeerverbinding? En moet ik van te voren al de muurplaten voor de kranen er op solderen? Anders moet ik het daarna doen maar dan vanaf de onderkant solderen.

Groeten hans
 

Fiesiekus

  • #2
Hardsolderen is goed en zowel de verbindingen als de buizen zelf, inpakken in resp. tape en buismantel.
 

Xr8

  • #3
Let wel op dat de leidingen waar u op aan gaat absoluut vrij van water zijn, solderen is anders onmogelijk en de soldering zal lek zijn.

Als u de mogelijkheid heeft dan zou ik u aanraden zo weinig mogelijk verbindingen in de vloer te maken, mijn ervaring is dat het best nog wel eens problemen geeft, met een hoop breekwerk als gevolg.

Als u de aftakkingen naar de diverse tappunten boven de vloer kunt maken (achter een bad of inbouwtoilet) dan zijn de verbindingen welliswaar ook niet of nauwelijks te bereiken maar indien goed gesoldeerd zal dat eigenlijk nooit een probleem geven. De leidingen kunnen dan nog wel werken, u kunt hiervoor bijvoorbeeld koper met mantel gebruiken.

De muurplaten kunt u wel solderen als deze op zijn plaats zit, de vlam gewoon in de schroefdraad houden en dan tin aan de onderkant toevoegen. Alles afdoppen en voordat het weggewerkt word onder waterdruk zetten.

Succes ermee.
 

Hansel

  • #4
Ik moet de aftakkingen of in de (afdek)vloer of in de betonnen muur maken. Ik heb ooit weleens ergens gelezen dat je soldeerverbindingen niet in het beton moet storten. Maar wat is in beton storten. Zowel in de muur als in de vloer moeten de sleuven weer opgevuld worden. Als het solderen klaar is kan je het inderdaad testen door er waterdruk op te zetten. Maar hoe en waarmee kan je het beste de sleuven opvullen zodat de soldeerverbindingen niet strak opgesloten zitten en nog voldoende het uitzetten en het krimpen kunnen opvangen?
 

Fiesiekus

  • #5
Met mantelpijp er helemaal omheen maakt het niet veel uit waar ie in ligt.
 

Xr8

  • #6
Vaak zitten de verbindingen in de cementdekvloer. Koper en cement gaat niet samen, het koper word nl aangetast door het cement.

Daarom moet het koper ook beschermd zijn, met een mantelpijp, of door het gebruik van zogenaamd wicubuis (flexibel koper met mantel op rol).
De verbindingen moeten dan goed afgetaped worden.

In de nieuwbouw worden de leidingen gewoon in het cement gestort, er word in de regel geen speciaal spul voor gebruikt.

Succes.
 

Hansel

  • #7
Waar ik me nog zorgen om maak is dat de T-stukken niet ommanteld kunnen worden en deze zouden door het dichtmaken van de sleuven dus '' vast '' kunnen komen te zitten en door het werken van de leidingingen de soldeerverbindingen verzwakken of scheuren. Of is dit te ver gezocht?
 

Fiesiekus

  • #8
Fiesiekus schreef:
de verbindingen als de buizen zelf, inpakken in resp. tape en buismantel.
Of die onderfolie die onder laminaat gelegd wordt. Heb je altijd een paar mm ruimte + isolatie.
 

Conradus

  • #9
Misschien eerst wat PUR rond de leiding spuiten, daarmee vang je al heel wat uitzetting op. Het overtollige snij je weg. Daarna dichtsmeren met een niet te vette specie. Kun je er ook ooit nog eens bij als het nodig is.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #10
Officieel mogen er geen aftakkingen en verbindingen in de vloer of muur worden gemaakt in de waterleidingen.

Meestal wordt er een verdeler gebruikt voor warm en koud water.

Vanaf een punt waar altijd aan gewerkt kan worden, worden buizen uit een stuk van de verdeler naar het tappunt gelegd.

Nooit lekkages en dergelijke omdat de buizen geheel van begin tot eide zijn ommanteld.

Vr Gr en succes ermee
 

Hansel

  • #11
Hoe ziet die verdeler eruit ik kan op internet er niets over vinden. Voor de goede orde het gaat over de warm en koud drinkwaterleiding
 

Xr8

  • #12
Deze verdeler is zelf simpel te maken met wat soldeer of knel t stukken.
Dit zoals al eerder geschreven op een eventueel bereikbare plaats, je hebt het dan gewoon goed voorelkaar en het risico om trammelant te krijgen tot een minimum beperkt.

Succes.
 

Hansel

  • #13
Na alles afgewogen te hebben kies ik ervoor om geen soldeerverbindingen in de vloer te leggen en bovengronds te blijven. Wel veel meer werk. Iedereen bedankt voor het meedenken en de snelle reactie.

Hans
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu