Waterdruk - de druk van het warm water valt tegen

BennyC

  • #1
Hoi,
Ik ben nieuw op dit forum , en zou graag het volgende probleem voorleggen.
Ik had problemen met de warmwaterdruk via en 20 jaar oude gijser. Het vreemde was dat ik er 06:00 uur geen last van had maar rond 10:00 uur wel en rond 12:00 uur weer niet.
Ik heb dit gemeld aan het waterleiding bedrijf , die zijn ook geweest om de druk te meten , die was op dat moment voldoende.
wel merkte hij op dat er veel kalk schilfers in de kraanzeef zaten, en dat waarschijnlijk de gijser niet meer goed werkte.
Ik was toch van plan verwarming aan te leggen (had luchtverwarming) dus ik dacht dat komt goed , dit is inmiddels gebeurt , heb een combi ketel Nevit
met CW 15 ruim voldoende dus.
Toch heb ik nu nog steeds dat op bepaalde tijden de druk van het warm water zeer tegen valt , dit zou je niet verwachten met de nieuwe ketel .
wat nu ??

gr BennyC
 

Millew

  • #2
In mijn vorige (boven)woning had ik ook regelmatig het idee dat er veel te weinig druk op de waterleiding stond.
Ik heb toen een manometer in de leiding gemonteerd in de buurt van de plek waar de hoofdleding binnenkomt.
Daarna een aantal weken de druk in de gaten gehouden. Het bleek dat de waterdruk sterk varieerde. 's Nachts, als vrijwel de hele bevolking in bed ligt en dus geen water tapt, had ik een druk van 3,5 bar.
's Morgens, rond de tijd dat half Nederland onder de douche staat, was dat soms minder dan 2 bar.
Overdag varieerde de druk rondom 2,5 bar. Daardoor had het ook geen zin om iemand van het waterleidingbedrijf te laten controleren. Deze 'garandeert' een druk van 2 bar.

De leiding naar mijn huis is 22 mm en als die verstopt zou zitten, zou ik voortdurend te weinig druk moeten hebben en zou mijn eigen gebruik van water veel meer van invloed moeten zijn op de druk. Dat was niet zo.

Dus naar mijn mening kwamen de grote verschillen in leidingdruk door te weinig doorvoercapaciteit van de hoofdleiding in de straat. Daardoor is het leidingsysteem veel gevoeliger voor verbruiksverschillen.
Uiteraard kreeg ik geen gelijk van het waterleidingbedrijf, want ik was maar een leek.
In een beetje goed natuurkundeboek kan je echter de werking van vloeistof door een leiding opzoeken, leek of niet.

Om een lang verhaal kort te maken.
Een nieuwe CV-combi ketel lost het probleem niet op. Die heeft ook een bepaalde minimum waterdruk nodig om voldoende warm water te leveren.

Om de waterledingdruk in huis te verhogen en vooral ook constant te krijgen, zou je een hydrofoorsysteem moeten (laten) installeren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Uw ketel is niet afhankelijk van de waterdruk, de boiler wordt indirect gestookt en werkt ook goed met een klein straaltje.
 

BennyC

  • #4
Hoi Jan,

Dat klopt maar douchen met een pies straaltje is niet fijn.

Hoi Milew,
Jou ervaring met het water bedrijf klopt wel denk ik met mijn verhaal , een hydrofoor systeem plaatsen zal wel een kostbare klus zijn , en hoe moet ik me dit voorstellen , is dit gelijk aan mijn grond water pomp???
Het plaatsen van een nieuwe ketel staat los van dit probleem, ik hoopte dat de oude gijser een deel van het probleem was, ik moest een nieuwe ketel plaatsen , omdat ik over gestapt ben van lucht verwarming naar cv

gr BennyC
 

Chathanky

  • #5
De druk kan goed zijn maar als er ergens een zeef dicht geslibt is kun je aardig wat opbrengst missen. Zeker als er in de omgeving vraag is kan dit bij jou extra verlies aan doorstroom opleveren.

Hoe is je koudwatercapaciteit?
 

BennyC

  • #6
Hoi Chathanky,

De koudwatercapaciteit is oké.
Ik heb gisteren de kraan gedemonteerd in de douche en de druk er opgehad om de leiding door te spoelen , vanmorgen was de opbrenst al een stuk beter , ik heb niet echt veel rommel gezien op wat kleine schilfertjes na.
Heb vanmorgen tijdens douchen op de ketel gekeken , hij gaf als tapwaarde 3,6 l/m aan , lijkt me toch nog aan de lage kant voor een CW 5 ketel (nefit compact). Of heb ik iets verkeerd ingesteld staan in de temp instelling van de ketel??
Het leiding werk is 15 aanvoer , uitvoer is 15 , tot de aftakking douche daar gaat hij naar 12 zowel douche als naar de keuken (warm)

gr BennyC
 

Chathanky

  • #7
De begrenzing bij de ketel is mischien wat geknepen.
Verder weet ik zo niet uit m`n hoofd of er een begrenzer in zit of een instelkraantje voor je heet water, maar dit is terug te vinden in de installatie instructie.

Als je warm waterleiding bv 100 meter lang is verlies je ook veel druk. :mrgreen:

Wat was de gemeten druk die de waterleidingmaatschapij gemeten heeft?
 

BennyC

  • #8
Hoi,Chathanky
De druk is toen gemeten tussen de 2,5 en 3 bar.

Maar dat was op een voor mij ongunstig moment , geen landelijke douche tijd.

De intselling op de ketel staat max, ik kan alleen nog instellen de tap temp hoe lager hoe meer makkelijker hij het aankan.

gr BennyC
 

Chathanky

  • #9
Dat meer tapwater is toch je probleem?
Als je de temperatuur gaat verlagen van het warme tapwater blijft er juist nog minder over. Er hoeft dan minder koud bij wat je totale uitstroom doet verlagen.

2,5 bar moet genoeg zijn om de benodigde liters uit een cw5 ketel te halen.
Je koudwaterdruk is voldoende, dus aan de druk ligt het niet.
Het zal ergens in je warm waterdeel moeten zitten.
 

Millew

  • #10
Even wat deduceren en concluderen:
- Vervangen ww-voorziening heeft niet geholpen;
- Koudwaterdruk/aanvoer voldoende (ook bij de ketel?);
- Geen blokkering in de warmwatertoevoer naar de kraan;

Is dan niet de kraan zelf de boosdoener?

Hoe is de taphoeveelheid in de keuken?
 

BennyC

  • #11
Hoi,Millew
Ik heb de kraan er afgelopen week af gehad en de waterdruk er weer opgezet zodat een blokkade in de leiding eruit zou kunnen , ik heb immers veel last gehad van kalk schilfers van de oude gijser.
Er kwam niet noemenswaardig veel uit. Toch lijkt het erop dat het iets beter is geworden , zeker in de vroege ochtend 06:00 uur. Ook in de top douche uren is het beter , maar ik merk nog wel duidelijk verschil.
In de keuken heb ik meer druk.
De kranen zijn van het merk Grohe en zijn ongeveer 6 jaar oud, wel heb ik in de handel van de bad/douche en de wasbak kraan een barst in de een handbediening, hiervoor ga ik contact zoeken met Grohe op advies van de bouwmarkt.
Of het aan de kraan ligt is natuurlijk mogelijk maar als ik een nieuwe kopen en dit niet helpt zit ik ermee , ze zijn nou ook weer niet zo goedkoop.

gr BennyC
 

Millew

  • #12
Je zou het ook kunnen testen door de kraan er weer af te halen.
Koudwater afdoppen en op de warmwater een stopkraan met een slang eraan zetten. Een stopkraan is niet zo duur en laat de volle capaciteit van de leiding door.

Beetje voor de hand liggende vraag, maar heb je de zeefjes in de kraan ook gecontroleerd?

Meer druk in de keuken zou ook kunnen door hoogteverschil. Per verdieping scheelt toch 0,3 bar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu