Waterdicht maken van souterrain muur

Hein82

  • #1
Ik heb een splitlevel drive-in woning uit 1975 met een souterrain. Het huis ligt tegen een dijk aan waardoor de tuin hoger ligt dan het straatniveau. Hierdoor ligt het souterrain dus aan de achterkant gedeeltelijk onder de grond. Het probleem wat ik heb is dat er bij langdurige regenval water door de achtermuur, de muur die dus gedeeltelijk onder de grond ligt, komt. Dit komt precies boven de betonnen bak van het souterrain door de muur. Ik kan dit niet reproduceren door zelf veel water te spuiten op het gedeelte van de muur dat boven de grond zit. Dus het is lastig om de oorzaak aan de buitenkant aan te pakken. Ik heb nog gedacht dat het eventueel komt door een hoge grondwaterstand. Echter ligt de bovenkant van de betonnen bak praktisch op straatniveau dus dan moet het grondwater wel erg hoog staan. De wand waar het doorheen komt heeft een spouw en ik vermoed dat er op een of andere manier water in de spouw komt en daardoor door de muur komt.
Wat de oorzaak ook precies is lijkt het mij het beste om dit probleem op te lossen bij de binnenmuur. Het voordeel is dat de binnenmuur niet helemaal doorloopt to aan het plafond (een kwaaitaal broodjes plafond). Ik kan er dus van bovenaf eventueel bij al is de ruimte beperkt, zo'n 20 a 30 cm gok ik. Mijn vraag is wat zou de beste manier zijn om de muur waterdicht te maken? De muur is aan de binnenzijde gestuct dus het zou het mooiste zijn als ik wat in de spouw zou kunnen doen.
Ik heb begrepen dat er een soort gel is die je in de spouw kan spuiten, maar dat deze niet altijd het gewenste resultaat geeft.
Zelf vroeg ik me af of het niet mogelijk is om er gewoon een laag beton in te storten of dat dan misschien toch nog een risico geeft op lekkage op de naad.
Ik hoor graag jullie ideeën/oplossingen.
 

plezierklusser

  • #2
Dat klinkt niet best. Constructietechnisch kan ik hier weinig aan bijdragen, maar ik zou toch proberen dit bij de bron aan te pakken. Zonder duidelijke oorzaak weet je niet welk probleem je aan het oplossen bent. Beton in je spouw wil je niet, dan vervalt je isolatie en krijg je juist doorslag van vocht. Begrijp ik goed dat je in de spouw kunt kijken? Je zou met een endoscoop kunnen gaan kijken wat er zich in de spouw afspeelt, dat geeft al een completer beeld. Weet je zeker dat het geen condens is? (zo te horen niet, maar vragen kan geen kwaad).
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Lastig te visualiseren, maar volgens mij heb je (door dijkverhoging?) teveel grond tegen je woning aan liggen. Idd tot boven het peil waarop eea waterdicht is.

Van wie is de dijk, en heeft deze nog een actieve functie? In dat geval contact opnemen met de dijkbeheerder. Want er zal grond weg gehaald moeten worden.

Water keren doe je namelijk nooit binnen.
 

Hein82

  • #4
Bedankt voor de reacties. Het is inderdaad een lastig probleem. Maar gelukkig ben ik al een stap verder. Heb met een endoscope een en ander proberen te bekijken. Dit is nog vrij lastig aangezien er een hoop troep in de spouw ligt. Maar op 1 plek kon ik duidelijk water zien druppen. De theorie is nu dus dat daar vandaan het water naar beneden loopt op de waterdichte bak en daar zicht vervolgens verzameld op het laagste punt en uiteindelijk door de muur komt. Het is allemaal erg lastig te reproduceren omdat er veel water voor nodig is voordat er voldoende door de muur is gekomen.
Gelukkig heb ik de plek aan de andere kan ook kunnen vinden. Natuurlijk zit deze precies achter de steenkorf, maar gelukkig wel boven de grond. Ik vermoed een beetje dat de stenen in de steenkorf op een dusdanige manier lagen dat het water precies op de ene plek werd geconcentreerd en daardoor, een misschien al zwakkere, plek in de muur heeft weggespoeld.

Het is niet echt een gat helemaal door de muur, maar wel een stuk beton wat weg is. Ik vermoed dat dat net voldoende is voor het water om door de muur te sijpelen.

Ik ga dit nu weer dichtsmeren, zodat het weer vlak is en het wat zich daar niet meer kan verzamelen.
Zal nog wel lastig worden aangezien het achter de steenkorf zit, die niet echt weg kan.
Stenen zijner al wel uit top op die hoogte. Maar als iemand nog een idee heeft om beton aan te brengen op een muur door een korf heen, hoor ik het graag.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Wat is het doel van de steenkorf? Kun je een foto plaatsen?
 

Hein82

  • #6
De steen korf is voor de mooi en vormt een scheiding tussen het pad langs het huis en het vlonderdek (op 1m hoogte) tegen het huis aan. Het staat dus haaks op de muur met het probleem en in het verlengde van de zij muur.
Ik zal van het weekend wel kijken of ik een foto kan maken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu