Waterafvoer verleggen over vloerverwarming

jochemp

  • #1
Ik wil mijn waterafvoer naar het kookeiland verleggen maar dit moet over vloerverwarmingsbuizen heen. De aannemer zegt dat de vloerverwarmingsbuizen op 50mm diepte liggen. Voor de waterafvoer neem ik een 32mm buis. Het gaat dus erg krap worden.

Mijn idee is om een bedrijf in te huren dat normaal sleuven freest om vloerverwarming aan te leggen (zie foto). Als zij de machine kunnen instellen op 32mm diepte, kan ik een aantal sleuven naast elkaar laten infrezen. Ervan uitgaande dat de vloerverwarmingsbuizen niet direct geraakt worden, zijn de trillingen van deze machine ook al genoeg om schuren te veroorzaken in de vloerverwarmingsbuizen? Zie ik nog andere zaken over het hoofd?

Mocht het mis gaan en een vloerverwarmingsbuis is geraakt, is mijn plan om dat deel van de vloerverwarming uit te schaken en daar elektrische vloerverwarming te installeren. Of is dat te simpel gedacht? Het appartement is casco opgeleverd en nog niets aan gedaan verder.

Screen Shot 2021-08-05 at 17.36.34.png
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Elektrische vloerverwarming wil je niet; dat is enorm inefficient. Overigens is 32 mm voor een afvoer ook wel aan de karige kant.
 

jochemp

  • #3
@Impie
De elektrische vloerverwarming zou dan beter iets dan niets zijn. Daarnaast heb ik nogal veel zonnepanelen, dus redelijk wat stroom over. De 32mm buis werd gesuggereerd door een aannemer die onlangs kwam kijken, die zei dat 32mm ook kon (wel liever 40mm).
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #4
Heb je er ook al bij stilgestaan dat een afvoer op afschot hoort? Daar heb je waarschijnlijk niet genoeg speling voor: afhankelijk van de afstand kan dat al gauw een paar centimeter zijn.

Daarnaast is het belangrijk om te weten wat er met die 5 cm bedoeld wordt. Dat kan in het slechtste geval namelijk 3 centimeter zijn, als ze de buizen op een staalnet hebben gemaakt met 5 cm dekvloer eroverheen.
 

ABCDE

  • #5
Leuk, straks nog een topic met "mijn keukenafvoer zit verstopt".

Is dit gewoon huis op begane grond met kruipruimte? Dan met 50 door de vloer en onder de vloer de horizontale verplaatsing.

Is het appartement dan kan dit gewoon niet.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Ik vermoed dat het lastig wordt om iemand te vinden die dit voor je kan doen.
Denk ook even aan de legionellaregels m.b.t. de afstand tussen vloerverwarming en waterleiding.

Een dan nog even dit:
@Impie Als ik dit soort opmerkingen zie:
Elektrische vloerverwarming wil je niet; dat is enorm inefficient.
vraag ik me toch echt af wat het moet worden met de energietransitie.......
Dit soort onzinnige, ongefundeerde tegenstanders komen we helaas dagelijks tegen.
 

Sander 1972

  • #7
Zou het niet zagen, maar een sleuf voorzichtig laten haken.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #8
Hoezo ongefundeerd? Elektrische vloerverwarming heeft een COP van 1, met de waterbuizen kun je dat later eventueel nog via een warmtepomp enkele malen efficiënter maken. Daarnaast kost verwarmen met gas momenteel minder dan de helft van elektrisch: 1 kWh haal je uit ongeveer 0,11 m³ gas, waarmee je bij de huidige gasprijs (van ~€0,90/m³) uitkomt op een dubbeltje per kWh.

Daar komt nog bij dat je jezelf in dit geval op extra kosten zou jagen, omdat er al vloerverwarming op water ligt. Dan houd ik de eventuele levensduur nog buiten beschouwing, want je zit met de gebakken peren als die elektrische vloerverwarming ooit kapot gaat (en je een mooie pvc- of tegelvloer hebt liggen).

Salderen is momenteel een leuke regeling waarmee je de extra kosten waarschijnlijk wel afvangt, maar die wordt vanaf 2023 afgebouwd en stop helemaal in 2030. Juist in de tijden waar je de verwarming het meeste nodig hebt, zullen de zonnepanelen het minst leveren. Tegen die tijd bestaat dus de kans dat je in de winter alsnog bijlegt. Uiteraard hangt de schaal van de kostendelta af van hoe goed het appartement geïsoleerd is en hoe groot de groep is die je uit gaat schakelen.

Referentie:
 
Laatst bewerkt door een moderator:

ABCDE

  • #9
Degooyer schreef:
@Impie Als ik dit soort opmerkingen zie:
Elektrische vloerverwarming wil je niet; dat is enorm inefficient.
vraag ik me toch echt af wat het moet worden met de energietransitie.......
Dit soort onzinnige, ongefundeerde tegenstanders komen we helaas dagelijks tegen.
Met elektrische vloerverwarming gaat het niks worden qua energietransitie nee.... want om er dezelfde warmte uit te krijgen moet er ca 60% meer gas verbrand worden dan wanneer je zelf een gasgestookte HR ketel hebt met water-vloerverwarming. Als je de elektra gebruikt voor een warmtepomp dan is er een besparing aan primaire energiebehoefte. Maar resistieve vloerverwarming is gewoon energie wegpissen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Komt de riolering evenwijdig aan de vloerverwarming te lopen, of kruist deze ergens de slangen?
32 mm is te weinig en vergeet idd ook het afschot niet.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #11
@ABCDE en @Impie Jullie zullen eraan moeten wennen dat je elektriciteit niet alleen vanuit het net betrekt maar ook op andere manieren opgewekt kan worden!! Met reacties zoals hier gegeven kom je niet veel verder met de gewenste energietransitie.
Wanneer je je constant afzet tegen moderne constructieve denkbeelden m.b.t. gebruik van elektriciteit kom je niet veel verder.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

ABCDE

  • #12
Elektrische vloerverwarming lijkt een obsessie alsof dat de eindoplossing voor alles is, zonder naar de hele keten te kijken. De realiteit is dat nog steeds een groot deel in Nederland uit gasgestookte centrales komt en als je dus water-VVW gaat vervangen door resistief elektrisch wordt er gewoon méér gas verbrand. Op termijn gaan we naar meer wind en meer PV, maar dat is nog lang niet dekkend. En ook in dat geval ben je, als je naar de hele keten kijkt, gewoon zuiniger uit als je de elektra gebruikt voor een warmtepomp.

Zonnepanelen... wat gewoon de enige manier is van elektra die je niet uit het net betrekt brengen niks op op 90% van de stookuren.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: Ronny

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #13
Er is weinig moderns aan een weerstandsverwarming. Daarnaast zie ik hier maar één kant argumenten geven.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #14
@Impie Zo zie ik het forum eigenlijk ook: goede eerlijke voorlichting bieden aan lezers, die hun mening nog moeten vormen.
Dus niet bij voorbaat alleen maar "anti" zijn: daarmee kom je echt niet veel verder.

Ik zie nog steeds in allerlei vergelijkingen getallen en elkaar tegensprekende aannames, waarop men een mening baseert. Ik ben inmiddels bijna 74 en stel mijzelf open voor de goede argumenten en heb weinig met de vaak ongefundeerde "anti"-groeperingen, ook op het gebied van de energietransitie.
De tijd zal het leren: over enkele jaren zal het er zeker heel anders uitzien.
 

ABCDE

  • #15
In de toekomst zijn allerlei dingen anders, maar de netto warmte opbrengst van 1 kWh resistieve verwarming blijft 1 kWh terwijl de warmtepompen niet slechter zullen worden
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #16
we dwalen erg veel af van de originele vraag......gewoon elektrische vloerverwarming gebruiken, maar het zal erg weinig uitmaken op de totale warmte ontwikkeling in de ruimte.
Wanneer in een ruimte ca 85% bedekt is met vloerverwarming heb je al een goede dekking om die ruimte met vloerverwarming goed te verwarmen, dus een paar M2 meer of minder zal weinig invloed hebben.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #17
Topic grondig opgeschoond. Graag weer on-topic reageren.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Impie

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu