Waterafvoer bij dubbel glas en glaslatten binnenzijde

Krunnie

Specialist Elektra
  • #1
Ik heb een valraam boven de voordeur dat ik wil vervangen door vast dubbel glas. Hierbij komen de glaslatten aan de binnenzijde. Wat is de beste manier om water wat onder het dubbel glas zou kunnen komen af te voeren? Bij glaslatten aan de buitenkant kun je er een neuslat voordoen maar dat kan hier niet. Is een paar gaten 8 mm naar buiten boren voldoende? De breedte van het raam is 93 centimeter.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Verticaal naar beneden boren in de sponning.
2 gaatjes is voldoende.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Bedankt! Het oude valraam en de voordeur zijn even diep opgesteld in het kozijn. Dus als ik vertikaal naar beneden boor in de sponning kom ik net op de rand van de voordeur uit. Moet ik dan toch iets schuin naar voren boren zodat ik voor de voordeur uitkom, of toch recht naar beneden?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Zoveel water komt daar niet doorheen als het goed is.
Ik boor ze meestal iets schuin naar voren, beetje afhankelijk hoe de onderdorpel van het raam er aan de onderkant uit ziet.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
Dat gaat lukken. In principe wordt het glas goed afgekit natuurlijk dus het zullen niet bakken met water zijn. Ik ga straks even de boormachine pakken.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
2 Of 3 gaatjes van 8 mm is voldoende.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Het is vooral het beluchten (en drukvereffening) en niet zozeer het ontwateren. Zowel binnen als buiten is het glas rondom gekit, en als je ook nog eens de benodigde hieldichting doortrekt naar rondom heb je meteen je luchtdichting geregeld.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
De gaatjes aan de onderkant van de tussenregel uit laten komen is netter dan aan de voorkant. Boor ze naar boven, dan komen de zichtbare gaten op dezelfde lijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu