Water tussen tegels en kimband, hoe voorkom je dit?

annekem

  • #1
We hebben nu in 8 jaar tijd 2x lekkage in de inloopdouche. Dit komt o.m. doordat de afvoer van de douche onvoldoende afschot heeft, waardoor het water niet snel genoeg wegloopt en te lang op de tegels blijft liggen. We willen dit herstellen en vragen ons af hoe we het zo kunnen doen dat het waterdicht is.
We gaan de vloer ophogen om voldoende afschot te creëren en willen kimband aanbrengen op de bestaande tegels en daarover heen tegelen.

Mijn vraag gaat over dit kimband en het water dat eventueel door de tegels/kitnaden doorsijpelt. We laten het kimband op de afvoer aansluiten. Echter als we de afvoergoot aansluiten op de afvoer dan kan het water dat via de tegels/kitranden onder de tegels verdwijnt niet meer via de afvoer weglopen. Het blijft dan tussen de tegels en het kimband. Wat gebeurt er met het water dat tussen de tegels en het kimband komt? Verdampt dit of is er een andere manier om het water weg te laten lopen?

Dank alvast voor het meedenken en delen van ervaringen!
Anneke
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Als alles goed gevoegd en gekit is, komt er geen water onder de tegels.
 

annekem

  • #3
Dag Peter,
Dan zou ik het dus ook niet hoeven af te werken met kimband.
groet,
Anneke
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
De kimband is een extra afdichting, mocht de kitnaad ooit slecht worden.
Op deze manier worden grote schades door lekkage voorkomen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Voegen zijn bijna waterdicht, maar dus net niet helemaal. Maar dat gaat niet over doorsijpelen, dan zit er ergens iets niet goed.
Kimband (met pasta!) is water en dampdicht.
Het hele kleine beetje vocht dat door de voegen gaat verdampt weer via de voegen.

Vooral kit naden gaan vaak fout, zijn die niet perfect aangebracht dan is het niet raar dat ze na 2 jaar al falen.
 

annekem

  • #6
Dag Jack, dank voor je antwoord.
Als de kitnaden niet goed zijn aangebracht dan houdt het kimband dit tegen, maar niet onbeperkt verwacht ik. Dan merk je het gewoon wat later dat er water tussen je tegels doorsijpelt en krijg je alsnog lekkage? Of werkt dit anders?
En ik lees dat voegen waterdicht zijn voor max. 10 minuten. Als je 20 minuten onder de douche staat komt er ook vocht door de voegen heen. Als het goed is verdampt dit dan weer via de voegen? Of niet?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Als kitranden slecht zijn dan krijg je problemen.
Kimband (en pasta, ook op vloer en muren) kunnen ervoor zorgen dat het beperkt blijft en er enkel wat tegels los gaan zitten.
Maar een drain blijft een lastig verhaal, het gaat vaak goed, maar het is gewoon gevoeliger voor lekkages.

Die 10 minuten vind ik te simpel, er zit groot verschil in de kwaliteit van voegmiddel. Zo duur is het niet dus neem het beste.

Dat het zonder problemen kan bewijzen oude badkamers waar de tegeltjes al heel lang zitten en het douche putje nog prima is, gemaakt in een tijd de kimpasta nog niet bestond.
Toen ik klein was legde we wel eens een handdoek voor de deur en in het putje en lieten we de badkamer onder lopen, dat was zeker langer dan 10 minuten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu