Water toilet blijft lopen - grondwaterpomp

RobinM

  • #1
Goedemiddag,

Het water stopt sinds een week of twee niet meer met stromen na het vullen van de spoelbak van de wc.
--> Het betreft een ouderwetse spoelbak uit de jaren 20 in ons huis uit de jaren 30.
--> Er is een grondwaterpomp waarmee we (onder andere) de toiletten doorspoelen.

Ik heb het vlotter inmiddels vervangen door eenzelfde type, namelijk een Sphinx no.85, maar deze bleef ook nog nadruppelen. Er was een merkbaar verschil, maar niet voldoende.

Vandaag ben ik aan de gang gegaan om de grondwaterpomp af te stellen, maar hierin slaag ik ook niet. Sterker nog, nu blijft het vlotter volledig doorstromen, tenzij ik de pomp continue laat pendelen. Maar dan druppelt het vlotter alsnog na zoals eerder beschreven.
Ik heb het idee dat de waterdruk misschien te hoog is voor dit vlotter? Ik kan nergens specificaties vinden over hoeveel druk hij aankan. Ik heb gewoon hetzelfde type vlotter gekocht als erin zat, maar dan nieuw ;)

Kan het zijn dat de druk te hoog is? O is het misschien iets anders?
Indien de druk te hoog is, zijn er tips over wat voor vlotter dan te installeren?

Het lijkt me ook niet goed als de pomp continue pendelt, het zal 1 à 2 sec. zijn dat hij aan/uit is. Of heb ik dat mis?

WhatsApp Image 2023-09-02 at 17.11.59.jpg WhatsApp Image 2023-09-02 at 17.11.33.jpg WhatsApp Image 2023-09-02 at 17.11.34.jpg WhatsApp Image 2023-09-02 at 17.11.35.jpg
 

Auto-Geen

  • #2
Kan de drijver van de nieuwe vlotter wel ongehinderd omhoog en omlaag want op de foto zit ie toch niet helemaal lekker in de bak gemonteerd. Zit er ergens een drukmeter anders is het gokken wat de druk is, normaal is 2,5 a 3,5 bar. Het pendelen van de hydrofoor komt omdat de voordruk uit de tank en het expansievat weg zijn of door een niet goed werkende terugslagklep richting bron. De vaten moeten geregeld bij drukloze toestand gecontroleerd en eventueel bijgepompt worden. Het bijgeplaatste expansievat is zo te zien geschikt voor CV en niet voor hydrofoor installaties.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
er zou ook vervuiling (roestdeeltjes) in de leiding kunnen zitten, dit gaat dan in het membraan zitten waardoor deze niet meer goed afsluit maar dit zal dan ook zichtbaar moeten zijn in de stortbak.
Ook kan het zo zijn dat uw pressostaat defect/verlopen is waardoor er nu meer dan ongeveer 3 bar waterdruk is, het expnsievat wat er extra bijhangt is voor een cv installatie deze corrodeerd intern door zuurstofrijk water beter is hiervoor een rvs exemplaar te nemen.
 

RobinM

  • #4
Bedankt voor de reacties.

Het vlotter op de foto is de oude, hier zit inmiddels dus een nieuwe in en deze kan vrijuit bewegen, gaat geheel soepel.

De waterdruk ben ik nog mee aan het spelen geweest. De pomp slaat nu aan bij ongeveer 1 bar, en loopt op tot 4 bar. Dit is de kleinste hoeveelheid drukverschil die ik kan instellen, het stelschroefje hiervoor staat net niet onder spanning. Door het aanslaan bij 1 bar pendelt hij nu 1 of 2 keer en blijft daarna aan totdat het vlotter dicht gaat (bij het doortrekken van het toilet).

Op de een of andere manier werkt het momenteel. Ik weet alleen niet zo goed waarom nu wel. Het vlotter stijgt naarmate de bak zich vult, en dicht netjes af. De pomp stopt dan ook. Vervolgens zijn er uiteraard enkele seconden van nadruppelen, maar dat stopt en vooralsnog lijkt het te stoppen totdat er weer wordt doorgetrokken. Ik snap dus alleen niet waarom het nu wel werkt, gisteren dichtte hij niet af en bleef het water stromen. De pomp bleef netjes zijn ding doen en bleef leveren.

Wat betreft het expansievat. Even voor de zekerheid; dit is puur ter opslag van water (onder druk), nietwaar?
Als ik deze vervang voor een RVS exemplaar, zijn er dan nog andere zaken om rekening mee te houden?

Wat betreft corrosie / roest, hiervan ben ik geen sporen tegengekomen in de spoelbakken. Ik heb het toilet boven ook maar even meegenomen in het hele verhaal, en het vlotter wel even goed schoongemaakt. Zie foto, was wel nodig :)

Nadeel is dat er toch ergens minimaal drukverlies is, waardoor de pomp nu vaker (+/- om de 15min) 1 seconde aanslaat om de druk terug te brengen naar die 1 bar. Kan dit drukverlies optreden door het (verkeerde) expansievat?
Ter info; naast de toiletten zijn ook de sproeiers en een tweetal kranen buiten het huis aangesloten op de pomp. Deze lekken niet bij de uiteindelijke uitgang, maar er zijn genoeg meters slang (tyleen) en koppelstukken onder de grond die ik niet direct kan controleren.

WhatsApp Image 2023-09-03 at 11.29.07.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #5
ook het expansievat kan hiervoor zorgen als deze iets lek is, maar dit zal na een paar dagen dan zeker ophouden omdat het vat dan vol is.

gezien de vervuiling op uw vlotter is het niet gek dat eea na verloop van tijd niet meer geheel afsluit
 

RobinM

  • #6
Update, ik kwam erachter dat het vlotter beneden - welke dus geheel nieuw is - toch nog iets bleef nadruppelen. Ik heb deze nu geholpen om iets hoger te zitten, waardoor hij volledig afdicht. Er is ook een verschil in geluid, je hoorde het eerst nog wat sijpelen, nu is het volledig stil. De pomp blijft nu ook stil, althans, het laatste half uur.

(De foto van het vervuilde vlotter is van het toilet boven, die dicht zowel voor het schoonmaken als na het schoonmaken nog netjes af)
 
  • Like
Waarderingen: Marcn.88

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu