Water onder nieuwe tegelvloer badkamer

Theo Hermus

 • #1
Heren/dames techneuten,

Graag zou ik advies hebben in onderstaand probleem (zie bijgaande schets en foto):

Onlangs heb ik mijn badkamer gerenoveerd: nieuwe tegelvloer (keramiek tegels), nieuwe wandtegels (kunststof Dumawall panelen) en nieuwe douchecabine uitgevoerd als inloopdouche.
Vooraf een douchegoot ingehakt en betonvloertje schuin aflopend gestort.
Zowel vloertegels als wandpanelen zijn over de bestaande tegels heen aangebracht. Rondom heb ik in de gehele badkamer kimband en -pasta aangebracht en voorstrijkmiddel aangebracht. Vloertegels zijn gevoegd met "waterdicht" voegmateriaal, Eurocol WD706.

Tijdens het aanbrengen van vloer is niet "sluitend" tegen de wand getegeld, dit kwam zo uit met de maatvoering (zie schets).


Hierdoor is een holle ruimte ontstaan ("gootje") tussen wand en vloer (nummers 5 op de foto). Niet erg, dacht ik, ik laat het geheel rondom dichtkitten.


Het volledige kitwerk in de badkamer is netjes en strak uitgevoerd door een kitbedrijf, echter de beschreven holle ruimte is niet vol gekit (blijkt achteraf).

Langs de kitrand binnen de douchecabine zijn op twee plaatsen lekken ontstaan (nummers 1 op de foto); zo te zien kan hier water bij de cementvoeg onder de kit door, en loopt dan de holle ruimte in. Aangezien de holle ruimte als "gootje" nagenoeg langs de gehele wand loopt, verspreidt het water zich en loopt de cementvoegen in; sterker nog: het komt door de cementvoegen omhoog (nummers 2, 3 en 4 op de foto). Hoezo, waterdichte voegen?

Om één en ander op te lossen, had ik gedacht eerst de kitrand tussen wand en vloer te verwijderen en de holle ruimte droog te maken. Vraag is echter of ook de cementvoegen dan weer zullen opdrogen. Normaliter drogen de voegen na het douchen weer supersnel op, maar dat is van bovenaf!
Als alles redelijk droog is, wil ik de holle ruimte volspuiten met lekkagekit van Bison; daartoe hoeft de ondergrond niet geheel droog te zijn.
Uiteindelijk laat ik de volledige aansluiting tussen wand en vloer weer afkitten met siliconenkit.
Ik hoop niet, dat het tot breekwerk moet komen van de vloertegels, om één en nader droog te krijgen.

Aanvullende vraag: is het verstandig om binnen de douchecabine de voegen van de vloertegels af te kitten, in plaats van voegmateriaal te gebruiken? Hoe verwijder je dan de bestaande voegen?

Ik hoop dat iemand met mij mee kan denken en kan adviseren.

Groet, Theo
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #2
Jammer ja dat daar water achter komt maar ook zoveel.

Dan zou je toch denken dat het probleem uit de douchecel zelf komt.

Even een vraag welke type drain heb je gebruikt zo dicht tegen de muur aan?

Kun je dit even in beeld brengen?
 

Combiketel

 • #3
Wat Henk zegt. Plaats eens een foto van de douchegoot ? Hij lijkt me nogal dicht tegen de muur aan te zitten. En is die met 2-componenten kit rondom afgekit ?
 

Theo Hermus

 • #4
Heren,

Dank voor jullie snelle reactie. De douchegoot is er een met muurflens;


In de specie van de betonvloer geplaatst, daarna rondom in de kitband en pasta (ook van bovenaf op de muurflens). Daarna rondom afgekit. Volgens mij zo dicht als een huis.
Zie foto's links en rechts.
De lek-oorzaak zit 'm op de beide plaatsen (nummers 1 op de eerder gezonden foto) binnen de cabine. Dat is al geconstateerd.

Wellicht heeft mijn verhaal wat overdreven geklonken wat betreft hoeveel water: bij de donkere plekken op de voegen is 1 keer een klein plasje tevoorschijn gekomen.

Mijn vraag richt zich meer op het droogkrijgen van het "gootje" en of het dichtkitten met lekkagekit een idee zou zijn.
Graag uw reactie, Theo
 

Theo Hermus

 • #5
Aanvulling op vorig bericht: dichtgekit rondom met Ottoseal S121 antraciet.
 

Combiketel

 • #6
Douchegoten moet je eigenlijk altijd dichtkitten met 2 componenten kit. Siliconen of sanitairkit hechten eigenlijk niet goed genoeg op het RVS.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #7
Zoals je zegt droog krijgen gootje maar denk dat onder de tegels ook nat is in lijm strepen.

Dingen wat je al gevonden hebt kan je kitten maar blijft steeds de vraag waar komt het meer vandaan

de drain is wel een goede type

een paar dagen niet douchen evt met fohn drogen

hoe zit het bij de glas aansluiting tegen de muur aan, soms word de strip die het glas vast houd verkeerd geplaatst waardoor water in stroomt.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #8
Het lijkt me sterk, dat de lekkage daar op de aangegeven plaats nr1 de oorzaak is.
Dan zou het water eerder door de voegen komen, in het douche gedeelte.
Water zoekt altijd het laagste punt op.

Nu zou dat betekenen, dat het water omhoog kruipt, onder de vloer.
Tenminste als de vloer goed op afschot gelegd is.

Laat anders de kitter even terug komen, en die puntjes die niet goed zijn gekit even opnieuw te laten doen.

Het lijkt er wel op, dat je ergens anders een lekkage hebt onder de vloer.
 

Theo Hermus

 • #9
Heren,
Inmiddels is het kitbedrijf bij mij geweest en heeft samen met mij afgespeurd waar de lekkage vandaan kan komen.
Het duurde niet lang om dat te ontdekken: in de kunststof wand van pvc-tegels (Dumawall) die gekit is op de bestaande wandtegels (polymeerkit), zat een kleine oneffenheid, en daar bleek tijdens douchen water doorheen te komen (zie foto's). Wellicht ook hogerop in de naad.
Het water sijpelde dus aan de achterkant van de kunststoftegel naar beneden, waar het áchter de siliconenkitvoeg tussen wand en vloer terecht kwam.
Zodoende kon het water zich een weg vinden onder de vloertegels en onder de voegen hiertussen. Zowel in de douchecabine als daarbuiten trok het lekwater omhoog uit de voegen (dat dit ook buiten de douchecabine gebeurde, ligt aan het feit dat de vloer hier "de verkeerde kant" op loopt; dat geeft normaal geen problemen; was ook al zo).
Kennelijk heb ik niet alle verbindingen tussen de kunststofplaten onderling goed afgekit. Eigen schuld dus.

De lekkende naad heb ik voorlopig afgeplakt, en inmiddels de kitnaad tussen kunststof wand en vloer weggesneden (kleddernat daaronder) en het meeste water met een waterzuiger weggezogen. Nu is het aan het drogen, waardoor witte aanslag op de voegen overblijft (ter plaatse opnieuw voegen dus?).

De oplossing om de lekkage te verhelpen is niet zo mooi en prijzig:
De kunststoftegels zijn er niet meer af te halen, dus ga ik binnen de douchecabine dezelfde kunststof tegels over de bestaande heen plakken (en nu goed) en daarna worden alle naden in de hoeken weer afgekit door het kitbedrijf. Mogelijk zijn er meerdere naden tussen de kunststof tegels niet jofel waterdicht.
Het kitbedrijf stelde voor om platen uit één stuk te gebruiken, maar dan ziet het er niet uit: ik wil dezelfde structuur van de wandtegels behouden.

Aan de leverancier van de kunststof tegels (Dumaplast, Maldegem, België) heb ik gevraagd of de kunststof tegels van buitenaf weer waterdicht te maken zijn op de naden (injecteren of zo), maar daar heb ik nog geen antwoord op.

Ook heb ik de schade gemeld bij mijn woonverzekering: meteen nul op het rekest: lekkage door kitvoegen wordt niet vergoed, omdat kitranden en voegen waterdicht behoren te zijn.

Tot zover; als één van jullie nog ideeën heeft, hou ik mij aanbevolen.

Theo Hermus, Zwolle
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #10
Eigenlijk wel vreemd want zag een montage filmpje en dat werd er goed in geklikt en geschoven met overlapping.

Die beugel hoe zit die?

en wou graag even zien hoe de rest er uit ziet met kraan want daar zitten ook van die panelen zeker?

hoe zit dat achter de rozetten dan?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #11
Als de schroefgaten van de beugel niet goed dicht gekit zijn, zal ook daar water achter de tegels komen.

Maar als alles nu verzadigd is met water, achter de wand en vloertegels, zal dat maanden duren, voordat dit een beetje droog is.
Het water kan nergens naar toe, dus zou ook alle kit voegen tussen de tegel uithalen, en de voegen van de vloertegels.

Het moet helemaal droog zijn, voordat je opnieuw kunt kitten.
Dus ook de douche niet gebruiken.
 

Theo Hermus

 • #12
Inmiddels staat de bouwkachel in de badkamer, en de voegen beginnen te drogen. Douche wordt zolang niet gebruikt.
Alle kit tussen wand en vloer heb ik verwijderd, en ik zie geen nieuwe lekkage; als achter de rozetten van de kraan niet goed gedicht zou zijn, moet ik nu lekkage zien. Zie foto's.
Geldt ook voor de wandbeugel: op de plaats waar de handbeugel is gemonteerd, is vooraf kit rondom de schroefgaten aangebracht aan de binnenzijde van de kunststoftegel.Alles is nu uitgesloten; de lekkage komt duidelijk vanuit de verticale naad van de kunststof tegels.
Heb inmiddels nieuwe gekocht en ga binnen de cabine opnieuw platen aanbrengen (nu extra aandacht voor de naden onderling).

Groeten, Theo Hermus
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #13
Het is wel goed gekit dan zal het wel de naatje wezen dat dan onder de kit van de vloer tegels uit komt.
Even afwachten Succes.
 

Haplo

 • #14
Die naad waar nu tape op zit, hoe diep is die? Is die niet af te kitten met transparante kit?

Ik kit de douchegoten al 12 jaar af met siliconenkit. Nog nooit problemen gehad. Naad goed schoonmaken en ontvetten en niet te weinig kit gebruiken.
De 1e moet nog bellen waar het lekt. Kan dus wel.
 

Theo Hermus

 • #15
Nog een aanvullende vraag n.a.v. mijn lekkage:
zoals in bovenstaand verhaal is te lezen, kwam water onder de tegels terecht, en zichtbaar door de voegen naar boven. Maar ik heb waterdicht voegmateriaal gebruikt (Eurocol 706 speciaalvoeg WD). Dan zou het water toch niet door de voeg heen moeten komen.
Is een waterdichte voeg wel écht waterdicht? En zoniet, en je staat lang te douchen op je tegelvloer, waar blijft dan het water als onder de vloer alles opgesloten zit met kimband en pasta? Of is dit te verwaarlozen?
Groet, Theo Hermus
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #16
Had even op de site fabrikant gekeken daar stond dit:

Houd over het algemeen een minimale voegbreedte van 2 mm voor wanden en 3 mm voor vloeren. Vermijd holle ruimten (lucht) onder het verse voegmateriaal. Deze kunnen na droging gaatjes veroorzaken in de voeg.

klik hier

en evt kan je die ook bellen voor vragen.

Succes
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #17
Een wd voeg is nooit 100% waterdicht, maar water afstotend.
Zelfs een 2 componenten voeg zoals in zwembaden gebruikt wordt, is niet 100 % dicht.

Het water wat door de voeg heen gaat, komt er meestal weer op de zelfde weg weer uit via verdamping.
Maar als er gaatjes in de voeg zitten, komt er meer water onder de tegels, als dat er kan verdampen.

Vroeger, of tenminste een jaar of 20/30 geleden, werden de tegels gewoon gevoegd met zilverzand en cement, en dat gaf vaak minder problemen als de moderne kant en klare voeg middelen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu