Water komt binnen vanuit spouwmuur

SanchoPanza

  • #1
Beste medeklussers,

Graag jullie advies en meedenken.
Gezien aanhoudende muffe en voor mijn gevoel relatief vochtige kruipruimte was ik vanochtend met 1 kraan half open mijn kruipruimte in gegaan om te kijken of er iets lekte.
Ter plekke van de spouwmuur zag ik water naar binnen sijpelen via de spouwmuur (zie foto). Dit stopt weer na een tijdje als ik de kraan sluit.

Ik heb het vermoeden dat de grote buis (110mm? 70mm?) buiten het huis op ongeveer een halve meter diepte niet goed aansluit of stuk is.
Het water komt tevoorschijn ongeveer een halve meter na de hoek is gemaakt waarmee de buis uit het huis komt.

Aan de andere kant van de muur is mijn oprit en groeiden vroeger van de vorige bewoner ook planten (klimop) met diameter van ongeveer 10cm stam.
De stam heb ik een half jaar geleden afgezaagd, de wortels zitten er nog wel, deze zou ik ook graag volledig willen verwijderen.

Ik heb zelf de neiging om eerst zelf maar eens een gat te graven aan de buitenzijde en de ligging te beoordelen (en misschien een reparatie mof te plaatsen?).
Misschien hadden jullie nog tips? Nog dingen waar ik voorzichtig mee moet zijn? (Behalve de stroomkabel natuurlijk!)

FotoKruipruimte.JPG
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Geen opmerking over ventilatie van je kruipruimte.
 

SanchoPanza

  • #4
@Henk, ben inderdaad bang dat het dieper zal zijn als ik het zo inschat. Anders blijkbaar een KLIC melding doen (voelt een beetje overdreven voor die 20 cm dieper). En loodgieter is zeker mogelijk.

@Wgb, bedankt voor het mee denken, op dat gebied is ook nog wel wat te verbeteren maar het lijkt mij niet de oorzaak van water dat uit de muur komt lopen op 1 plek. De roosters waren goed vrij maar er zit slechts 1 aan de voorzijde en 1 aan de achterzijde (van ongeveer 10x20cm) voor huis van 7x10m. In de toekomst wil ik nog wel 1 extra rooster voor en 1 extra achter plaatsen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Als je de wc door trekt dan lekt het niet?
en zo te zien loopt er een dunne leiding schuin de fundering muur in.
 

SanchoPanza

  • #6
Het toilet laten lopen lijkt geen problemen te veroorzaken. De 2 toiletten lijken ook aan de voorzijde te draineren (en de weg en ik neem aan het riool gaat ook richting de voorzijde). Wel ontwateren de garage, de douche, de wasmachine en de keuken onder andere op deze buis (en volgens mij ook nog iets hemelwater afvoer achtig gebeuren alhoewel ik daar niet goed achter kom).
Eindelijk vandaag ook even kunnen graven. Ter plekke kwam ik een straattegel onder de grond.. Daaronder was een constructie waarbij over een lengte van ongeveer 20 cm de waterafvoer van een diameter van ongeveer 12cm volledig was onderbroken. Vervolgens liep deze weer verder, bij het aanzetten van de kraan stroomt het water daar in een soort badje. Er zitten een paar tegels en stenen aan beide kanten maar een waterdichte constructie is het zeker niet. Hier tegenover loopt de waterafvoer weer verder.

Aan beide kanten van de buis had zich slib gevormd tot ongeveer halve buis hoogte, dit met de handschoen weg gehaald, in de verdere diepte kon ik niet beoordelen.
De buis is van een steen achtig materiaal van ongeveer 1cm dik (zie scherf). Deze constructie lijkt zodanig water te verliezen dat het door de spouwmuur heen de kruipruimte in stroomt.
Ik heb rondom nog wat verder gegraven tot de exacte diepte van de stenen, maar verder kwam ik geen grote bijzonderheden tegen.
Gezien het streven naar een drogere kruipruimte en mijn totale gebrek aan ervaring met soortgelijke buizen (en deze graafepisode al behoorlijk tijdrovend was) zal ik maar een professional langs laten komen voor advies. Wellicht voor beoordeling van de doorgang van de buis voor en na de onderbreking en voor het overbruggen van de onderbreking op een juiste manier.

Ter illustratie nog de foto's toegevoegd. Deze zijn aan exact de andere kant van de spouwmuur, de buis die de spouwmuur uitgaat lijkt dus 'loos' te eindigen in de constructie (en is verstopt of afgedopt, in elk geval geen doorgang). De afdruk van de verwijderde tegel is zichtbaar. Ter plekke van de plas loopt een holle buis met een diameter van ongeveer 12cm van links naar rechts.

DSC_0868.JPG DSC_0866.JPG DSC_0865.JPG
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu