Water in Unipipe mantel door lekkage van verdeler

Kees123

  • #1
Graag julie advies!

Sinds kort heb ik nogal wat lekkageplekken in mijn slaapkamerplafond. Hiernaast merkte ik op dat de druk in mijn Daalderop 24/50+ binnen 2 uur kon terugvallen van 2 naar 1 bar. Speurtocht op dit forum leverde een hoop mogelijke oorzaken op (ben zelf amateur). Met een aantal aangedragen oplossingen ben ik op onderzoek uitgegaan om oorzaken uit te sluiten (en vervolgens hopelijk bij het probleem uit te komen).

Mijn CV-installatie bestaat uit ketel + expansievat op zolder en vervolgens per etage een open verdeler naar de verschillende radiatoren (unipipe met gekleurde mantel door balken) met elk een H-blok.

Boven mijn slaapkamer is een logeerkamer met 1 radiator; deze is gekoppeld aan de verdeler op zolder. Allereerst heb ik deze verdeler uitgezet om te kijken of hier het probleem zat (logisch want lekkage komt van boven; maar toch). Na een nacht bleek dat de druk in de installatie netjes rond de 1.9 was gebleven.

Inspectie van de logeerkamer radiator gaf een natte ondervloer aan (onder laminaat). Met een langwerpig stukje karton in de mantel kwam ik erachter dat er water in de retour-mantel stond. Bij de verdeler zag ik wat bruine uitslag op de buitenkant van de witte unipipe buis en ook daar water in de mantel. Verdere inspectie toonde aan dat de bevestiging van de unipipe op de (Pentec) verdeler langzaam druppelde. Aandraaien gaf geen oplossing: ik denk dat het de aansluiting van de unipipe zelf is (slechte braam??).

Nu heb ik drie vragen (jullie hopelijk wat antwoorden :-)):

1. om verdere lekkage te voorkomen: kan ik dan de bestaande 5-groepsverdeler aftappen (zitten maar 3 radiatoren aan) door 1 van de lege aansluitingen los te draaien en leeg te laten lopen (met aanvoer naar verdeler zelf afgesloten)?

2. Is het aan te raden zelf de lekkende aansluiting los te koppelen (veel water?) en deze op een lege aansluiting te zetten?

3. Ik denk dat verdampen van water in de mantel erg lang gaat duren en wellicht gaat stinken: enig idee hoe ik dit water uit de mantel krijg??

Sorry voor de lengte v.h. verhaal maar dan hebben jullie een compleet overzicht. Dank voor jullie reactie!

Groet,
Kees.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Heeft iemand advies ?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu