Water afvoerpijp zolder

Lemonlover

 • #1


Goedenavond,

Al een aantal maanden hebben we soms op zolder last van druppels op de zoldertrap. Het blijkt dat de druppels vanuit het plafond van de zolder langs de donkergrijze buis lopen (zie foto’s). Bij de andere buis is het niet. Het is zo af en toe, meestal wanneer het heeft geregend, en wanneer de wind een bepaalde kant op staat is het erger. Hoeven geen emmers onder om het water op te vangen, maar wel een handdoek.

Ik heb mijn plat dak dak reeds laten vernieuwen maar vanavond was het weer prijs. Weet iemand wat de oorzaak kan zijn en wat ik hieraan zou kunnen doen om dit te verhelpen?

Vriendelijk bedankt voor de suggesties!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Die grijze pijp links op de foto daarvan is het stukbocht verkeerd om gemonteerd.
  Die buis rechts is voor ventilatie.
  Is het haalbaar voor je om een foto op het dak te maken van de twee doorvoeren.
   

  Lemonlover

  • #3
  Echt waar? Wat erg! Zit al jaren zo.. het gaat om de buis links waar druppelend water langs komt. Met buis links (ventilatie) is niks aan de hand. Ik zal eens kijken of ik een dezer dagen op het dak kan komen (of iemand dit voor mij kan laten doen ;-)..). Waar zou ik dan naar moeten kijken mbt doorvoeren? Of wat zou er aan de hand kunnen zijn?

  Alvast bedankt weer!
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Die bocht moet zo zijn gemonteerd dat het water bij de lijmverbinding nooit naar buiten kan lopen. Nu zie dat het water via de lijmverbinding naar buiten komt.
  Ik vermoed dat die buis geen afvoer is maar een riool ontluchting. De zogenaamde standleiding.
   

  Lemonlover

  • #5
  Ok bedankt! Dus ook al lijkt het water uit het dak te komen, dan kan het toch daarmee te maken hebben? (Sorry, ben zelf niet heel handig). Denk je dat dit zelf te verhelpen is of een specialist laten komen? De dakdekker die ons plat dak heeft gerestaureerd is waarschijnlijk niet de juiste man, wel?

  Alvast bedankt weer!
   

  CV__

  • #6
  Het plafond zelf is toch nat? Dan is het de dakdoorvoer. Als het inregent in de invoer en het komt via die lijmverbinding naar buiten... da's een stuk makkelijker te fixen.

  Platte daken zijn van de duivel; altijd gezeur met lekkages en hitte overlast en 10x duurder in onderhoud
   

  Lemonlover

  • #7
  Ik voel geen natte plekken maar het water loopt zeg maar langs de buis uit het plafond. Je kan het niet goed zien maar er zit wat ruimte tussen de buis en bet plafond (daar waar bij de andere buis schuim zit). De druppels vormen zich in die ruimte en vallen dus ‘langs de buis’ op mijn zoldertrap. Sorry voor de onduidelijkheid
   

  JeffreyD94

  • #8
  Kunnen we gelijk alle mof/mof verbindingen maar gelijk weer inleveren.
  Zoals het hier aangesloten zit word heel vaak gedaan, het is pvc riool maatvoering en geen pvc hemelwaterafvoer maatvoering.
  De spie verbindingen word met tape vastgezet omdat het niet te verlijmen is met de beluchtingskap op het dak. (Wat het geval kan zijn.)

  Normaliter hoort er in een beluchtingspijp geen regenwater te komen (woonhuizen in ieder geval) .Je geeft aan dat ze reparatie aan het dak hebben gedaan? Is dit naderhand ontstaan of was dit ervoor ook al aanwezig?
   

  Lemonlover

  • #9
  Ha Jeffrey,

  Dank voor je reactie. Ik heb de dakdekker juist laten komen vanwege deze watervorming. Het is geen groot lek en ik zie ook nog geen kringen (maar weet natuurlijk niet wat er zit) maar het druppelt vanuit t plafond langs de buis. Omdat de dakdekker tevens aangaf dat het dek verouderd was heeft hij het vernieuwd maar het lek is er dus nog steeds. Het is er niet altijd, het lijkt afhankelijk van neerslag/windrichting maar het zou goed ook iets anders kunnen zijn...

  Overigens; is de zilveren pijp niet de belichtingspijp? En de grijze (waar het lekt) iets anders?
   

  JeffreyD94

  • #10
  Zoals ik het zie:
  Links beluchtigspijp riool.
  Rechts mechanische ventilatie. (Zit aangesloten op MV Box?)

  Desnoods laat je een loodgieter een second opinion vragen?
  Voor ons op foto’s/afstand is het eenmaal lastig te beoordelen.

  Hopelijk vinden ze de lekkage snel!
   

  Lemonlover

  • #11
  Ja en het is inderdaad links. Morgen komt de dakdekker om uit te sluiten dat het van het dak komt. Als dat niet zo is zal ik zeker een loodgieter bellen want ondanks dat het maar druppels zijn wil ik het graag laten verhelpen
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  Die buis is de riool ontluchting en die verbindingen moet je goed dus, dakpans gewijs, uitvoeren. In deze buis is altijd 24/24 condens en dat loopt naar beneden. Daarbij is condens van een riool behoorlijk agressief.
  De doorvoer op het dak moet ook goed zijn uitgevoerd. Vandaar de vraag om een foto.
   

  Lemonlover

  • #13
  Vandaag is de dakdekker langsgeweest. Er zat nog een klein naadje los in de buurt van die buis. Het zou kunnen dat, wanneer het regent/waait en er water op het dak staat het water naar beneden druppelt. Hij heeft het nu gedicht en we wachten het af. Mocht het hiermee niet verholpen zijn dan wellicht contact met loodgieter.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #14
  Alles kan. Mijn ervaring, een aansluiting of verbinding hoger en deze is ook verkeerdom aangebracht daar het probleem zou kunnen zitten. Maar ja dan moet waarschijnlijk de doorvoer en een bochten opnieuw in het dak worden aangebracht.

  Had even aan de dakdekker gevraagd of hij met zijn mobieltje een paar fotos kan maken. :lol:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu