Water aansluiten keuken uit Duitsland

Kliip

 • #1
Beste lezers,
Wij denken er over na om een keuken uit Duitsland in onze nieuwbouwwoning te laten plaatsen echter sluiten zij het water niet aan. Wat zijn jullie ervaringen hiermee?
Kunnen wij als 'niet-klussers' dit zelf of moeten wij hier een loodgieter voor inschakelen en wat zijn dan ongeveer de kosten?

Alvast bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • XanderH

  Specialist Elektra
  • #2
  Laat je tijdens de bouw al wel de leidingen op de juiste plaats aanleggen? Dan is het niet zo ingewikkeld, maar als "niet klusser" kun je dat wellicht beter toch aan een vakman overlaten.

  Prijsopgaven doen we niet aan op dit forum en de kosten hangen natuurlijk af van de hoeveelheid werk. Gaat het alleen om een mengkraan, een vaatwasser en de afvoer van 1 gootsteen? Dan staat je vakman in no-time weer buiten. Misschien komen daar de kosten van een paar (stop)kraantjes bij als de aannemer die nog niet geplaatst heeft.

  Heb je een dubbele wastafel, een quooker, een stoomoven met water aan- en afvoer, een inbouw koffieautomaat met wateraanvoer en een koelkast met wateraanvoer voor de ijsblokdispenser, tja, dan is het natuurlijk meer werk.
   
  • Like
  Waarderingen: Kliip

  Kliip

  • #3
  Goedemorgen,
  Hartelijk bedankt! De leidingen worden door de aannemer al verlegd en het gaat idd alleen om een vaatwasser, mengkraan en de afvoer.
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #4
  Tja, ik ben geen loodgieter maar wel een redelijk handige klusser en gok dat ik daar binnen een uurtje wel mee klaar ben.

  Als de aannemer al stopkraantjes en een kraan voor de vaatwasser plaatst, is het letterlijk alleen 3 slangen vastschroeven, het sifon in elkaar knutselen en de afvoerslang van de vaatwasser daar op klemmen. Dit kun je zelf denk ik ook wel overwegen? Of laat je doorgaans ook een vakman komen om een doucheslang te vervangen of wasmachine aan te sluiten?

  Als de aannemer ipv kranen alleen een muurplaat achter laat dan moeten er nog 2 stopkranen en een wasmachinekraan worden geplaatst. Kwestie van de dop eruit draaien, schroefdraad opruwen, afdichtingstape of -koord aanbrengen en de kraan erin draaien. Dit alles natuurlijk terwijl de waterdruk eraf is. Dat is wat meer werk en zonder ervaring heb je wat meer kans dat je het niet in 1x lekvrij hebt.
   
  • Like
  Waarderingen: Kliip

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Llijkt me handiger als je deze vraag op een Duits Forum zet.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
  Hoe zo op een Duits forum ??
  Volgens mij staat de woning in Nederland.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Ik heb ook een Duitse keuken en hun geven een duidelijke installatie tekening en daar kan de aannemer de installatie zo maken.
   
  • Like
  Waarderingen: Kliip

  Kliip

  • #8
  Xsanderh bedankt! Ik ga het voor de zekerheid even navragen bij de aannemer!
  Het betreft inderdaad een woning in Nederland
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Niet goed gelezen. Sorry.
   

  Kliip

  • #10
  Goedemorgen,

  Als reactie van de bouwer kregen wij:

  Voor de spoelbak wordt er een standaard koudwater aansluiting gemaakt (zonder kraan), hierop kan eenvoudig met een T stukje ook een vaatwasser worden aangesloten.

  Een extra koudwater aansluiting kan ook dat is optie L06.

  Nu is mijn vraag is het handig/noodzakelijk om de extra koud water aansluiting te nemen of is dit "overbodig"? De vaatwasser komt naast de spoelbak. De aannemer vraagt 345€ voor de extra koud water aansluiting.

  Alvast bedankt!!
   

  Job_04

  Specialist Werktuigbouw
  • #11
  Als je toch zelf de kraan nog moet plaatsen kun je net zo goed ook dat y-stuk erbij plaatsen. Scheelt je een hoop geld :wink:

  En mocht het niet lukken kun je voor minder geld ook wel iemand anders krijgen die kraan+y-stuk kan installeren .
   

  Kliip

  • #12
  Beste Job,

  Bedankt voor je reactie! Misschien stom,maar ik begrijp de reactie niet helemaal. Wat raadt u ons aan om te doen?

  Er zit nog geen kraantje op die plaatst de aannemer voor 345€. Ik vraag mij af is dit echt nodig? Ik heb er totaal geen verstand van namelijk.

  Fijne dag nog!
   

  Job_04

  Specialist Werktuigbouw
  • #13
  Excuus, ik dacht dat er een muurplaat geplaatst zou worden zonder kraan, maar de kraan wordt rechtstreeks aan de leiding aangesloten.

  Ook in dit geval zou ik dit zelf doen. Niet zo ingewikkeld. Anders een handig familielid een bbq en kratje bier aanbieden ;)
   

  Kliip

  • #14
  Bedankt voor je reactie!

  Dus als ik het goed begrijp: geen extra waterleiding laten aanleggen en de vaatwasser en de kraan gewoon aansluiten met een T-stuk?

  Fijne avond!
   

  Kliip

  • #15
  Aanvulling op mijn vraag.

  Is het trouwens wel te doen om de mengkraan, vaatwasser en afvoer later aan te sluiten als de keuken al geplaatst is? Of moet de keuken dan gedeeltelijk uit elkaar worden gehaald?
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #16
  Achteraf die extra kraan laten maken moet goedkoper kunnen.

  Het ligt er een beetje aan hoe de keukenmonteurs e.e.a. achterlaten. Mogelijk moet het achterwandje van de gootsteenkast eruit om e.e.a. aan te sluiten. Misschien moet ook de plint even weg om de slangen van de vaatwasser naar de goede plek te brengen als dat nog niet is gedaan.

  Maar deze onderdelen zijn bedoeld om uitneembaar te zijn. Bij problemen moet je er later immers ook bij kunnen.
   

  Kliip

  • #17
  Indien de spoelbak, vaatwasser daar in de buurt komen en niet aan de andere kant van de keuken, dan kan ik een richtprijs geven.

  2x Filterstopkraan / Tapkraan tbv de vaatwasser / Uponor fittingen / sifon aansluiting spoelbak met vaatwas-aansluiting / pvc materialen: € ca. 200,-

  Arbeidsloon ca. 4 uur inclusief reistijd: € 300,-

  Let op dit is een richtprijs: de werkzaamheden worden op regie basis uitgevoerd wat wil zeggen, gewerkte tijd en gebruikte materialen worden aan u gefactureerd.

  Is het noodzakelijk om stopkraantjes te laten plaatsen? Waar dienen ze voor?

  Ik lees dat keukenmonteurs in Nederland ook niks extra's zullen doen zoals het plaatsen van een stopkraantjes en wij dus alsnog een loodgieter nodig hebben klopt dat?
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #18
  Vraag aan de keukenleverancier de tekening waarop staat waar zij de aansluitingen (water. afvoer en elektra) willen hebben.

  De aannemer verlegt de leidingen al naar de juiste plaatsen. Dus wat ontbreek zijn een muurplaat en een paar stopkraantjes.

  Wij weten de gemaakte afspraken niet en kennen niet je planning tussen oplevering woning en plaatsing van de keuken.

  Zoek lokaal een loodgieter die het voor je kan regelen als je het zelf niet kunt.
   
  • Like
  Waarderingen: Kliip

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #19
  Met de stopkraantjes kun je de kraan apart afsluiten, dit is vooral nuttig als je een keer problemen zou hebben met de kraan, dan kun je de boel demonteren zonder dat de gehele woning afgesloten moet worden. Je zou het ook direct met een puntstuk kunnen aansluiten maar ik betwijfel of dat nou zoveel in de kosten scheelt en echt gangbaar is het niet, vrijwel alles wordt met stopkraantjes aangesloten tegenwoordig (die zul je in de badkamer, het toilet etc. ook vinden).

  De vaatwasser moet sowieso met een kraan met beluchter worden aangesloten.

  Wat de Nederlandse keukenleverancier wel en niet doet, hangt net zoals bij de Duitse af van de afspraken die je met ze maakt. Sommigen zullen dit inderdaad niet aansluiten, anderen regelen wel al het installatiewerk en wellicht ook vloertegels en stucwerk voor de gehele verdieping voor je, al dan niet met onderaannemers.
   
  • Like
  Waarderingen: Kliip

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #20
  Prijzen verwijderd, kik even naar de forumregels
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu