Water aan- afvoer in de muur/vloer ?

Erik_w107

  • #1
Ivm een nieuwe keuken ben ik bezig leidingen te verplaatsen. Nu komt er tussen het kastje waar de spoelbak komt en daar waar de aan- en afvoer van water uit de vloer komen, een vaatwasser. Dus zowel achter als onder de vaatwasser heb ik geen ruimte.

Nu heb ik de keuze om de leidingen of in de vloer of in de muur te plaatsen. De vloer is een granito vloer waardoor mijn voorkeur uit gaat naar de leidingen in de muur. Maar verzwak ik de muur (kalk-zandsteen)niet te erg als ik over ca. 1,5 m een sleuf maak voor de 50mm afvoer?

De granito vloer ligt op een betonnen vloer die gestort is op zand. Ik kan er dus niet onder langs. Wie weet raad of heeft suggesties?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Maak nooit aansluitingen achter apparaten maar altijd in het kastje ernaast dan kan je in geval van lekage snel bij de kranen/elektra.

50 mm afvoer recht omhoog in kalkzand zal geen probleem zijn.
Horizontaal kan dat niet en zeker geen 1,5m.
 

Erik_w107

  • #3
Ik wil de aansluiting zelf ook niet achter de vaatwasser zetten. Dat kan ook niet, want daar is geen ruimte. Hij moet achter- of onderlangs om in het aanrechtkastje te komen. En daarvoor moet ik dus onder of achter de vaatwasser langs. Daarvoor moet ik dus of een sleuf in de muur of in de vloer maken, om in het aanrechtkastje uit te komen.

Als ik niet 1,5 m "in" de muur horizontaal mag, dan moet het in de vloer. Dat wordt dus slijpen en hakken.
 

H@ns

  • #4
Je kunt met de flexibele slang van de vaatwasser toch gewoon naar opzij?
Anders staat ie te dicht op de muur..
Als je een leiding legt over de vloer, dus niet in en je steekt een stuk pijp omhoog waar een sifon op komt dan kun je daar je afvoerslang op aansluiten (met een slangtule)
Ga niet van 40 mm afvoer van de spoelbak naar 50mm voor je vaatwasser!

Beter is gewoon 40mm met een beluchter op de spoelbak sifon.
 

Erik_w107

  • #5
Hans, je hebt gelijk dat ik ook opzij, naar de andere zijde dan waar de spoelbak zit, kan met de afvoer. Maar daar zit de koel/vriescombinatie, en daarvan weet ik niet zeker er genoeg ruimte achter heb voor de afvoer van de vaatwasser en eventueel ook de watertoevoer van de vaatwasser.
 

Ronald42

  • #6
Achter koeler of vriezer zit nagenoeg geen ruimte
 

Erik_w107

  • #7
Heren, bedankt voor uw reacties. :!:

Het zal een flinke klus voor mijn haakse slijper worden, maar ik ga de vloer in om onder de vaatwasser door in m'n spoelbakkastje uit te komen. Hoeveel afschot (cm/m) dien ik aan te houden bij gebruik van een 50mm pvc buis?
 

Erik_w107

  • #8
Hierbij een update van mijn 'probleem'.

Iemand bracht mij op het goede idee om de waterafvoer niet in de vloer te leggen, maar onder de vloer 'door te slaan'. Even ter verduidelijking: mijn keukenvloer is van beton dat op zand is gestort, en een granito toplaag heeft.

Ik heb dus geen ruimte onder de vloer. De eetkamer naast de keuken heeft wel een kruipruimte, maar aan de andere kant dan waar de leiding in de keuken omhoog moet komen.

Vanuit de kruipruimte onder de eetkamer heb ik de dikwandige 50 mm pvc leiding horizontaal 'door' het zand onder de keukenvloer weten te krijgen. Heb eerst de buis aan de kopse kant van tandjes voorzien. En toen maar draaien en slaan op de buis totdat hij ver genoeg er in zat (ca. 2.3 meter). Een (vertikaal) gat op de juiste plek door de keukenvloer is alles wat nu nodig is. Ik vind dit wel een mooi oplossing, al zeg ik het zelf.

Nu heb ik nog wel een vraag:
De leiding heeft geen perfect mooi rond gat door het zand gemaakt, meer een geul. De leiding ligt dus in een geul van ca. 2.3 meter lang (keukenbreedte), 15 cm diep en 20 cm breed onder de betonnen vloer. Deze vloer is 10 a 15 cm dik zonder wapening. De vloer is 3.5m lang en 2.3 m breed.

Heb ik de vloer niet te veel verzwakt? Als dat zo is, dan boor ik een gat in het midden van de vloer tot in de geul, om vervolgens hier wat beton in te storten; dan heeft de vloer weer een extra 'steunpunt'.

Wat denken jullie hiervan?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Knap gedaan met die buis.

Het mag geen probleem zijn met die geul, het zou wel heel raar zijn dat de vloer het hierdoor begeeft.
Wilt u de geul opvullen gooi dan wat geel zand in het gat naast de afvoer (waar hij naar boven komt) en spoel dat met wat water in de geul.

Succes.
 

Huub01

  • #10
Denk dat die geul geen enkel probleem is voor de stevigheid van de vloer.
en voor wat betreft dat afschot, over het algemeen wordt dacht ik "horizontaal plus 1 mm is al goed"aangehouden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Het afschot is inderdaad 1 mm per strekkende meter.

Het vuil dat in het water zit moet zoveel mogelijk drijvend afgevoerd worden, gebeurt dit niet dan loopt men kans op verstoppingen doordat het vuil zich kan hechten aan de wanden van de pijp.

Het opvullen van de geul is vooral nuttig voor het ondersteunen van de pijp zodat deze niet door kan zakken.
 

Espaan

  • #12
1 mm per strekkende meter, moet dat niet 1 cm zijn?
 

Erik_w107

  • #13
Iemand vertelde me dat een klein afschot in veel gevallen beter is dan een (te) groot afschot. Een klein afschot neemt het vuil mee. Een groot afschot laat het vuil op de onderzijde van de buis liggen en het water stroomt zelf langs de vuilophopingen heen. Dus ik denk dat 1 mm ook echt 1 mm is, en niet 1 cm.

Ik maak in iedergeval de ruimte langs de leiding aan de beide uiteinden dicht. Niet zozeer vanwege de sterkte, maar om te voorkomen dat ik straks trajectcontroles kan gaan uitvoeren vanwege de grijze viervoeters met staart!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Ik raad je aan om onder je spoelbak een geschroefde sifon te nemen.
Eventueel meteen een belucht exemplaar.

Voordeel van een geschroefd sifon in plaats van een gelijmde is, dat je hem in geval van verstopping er weer af kunt halen om de leidingen te onstoppen met veer of hoge-drukspuit (-hulpstuk).

Of maak ergens een "zijtakje" met een schroefdop er op. Spaart je later een hoop ellende!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu