Wat zijn underlayment platen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Heb je dit bewust bij badkamer gezet of kon je de juiste rubriek niet vinden?
 
Ja bewust hier aangezien een kennis een badkamer aan het doen is bij mij.

En die heeft underlayment platen gehaald voor de vloer om op te tegelen (houten vloer), maar ik heb altijd begrepen dat je daar watervast multiplex voor nodig hebt.
 
Underlayment is een speciale vloerplaat, bedoeld om in huiskamers als vloer te leggen in plaats van vloerplanken. Het heeft messing en groef (als ik mij niet vergis). Ik ben nl geen vakman op dit gebied, maar probeer je een snel antwoord te geven, omdat die kennis blijkbaar al bezig is...

Of dat watervast is weet ik niet. Overigens gaat het bij watervast multiplex alleen en uitsluitend om de gebruikte lijmlaag. Het is dus niet watervast multiplex maar watervast verlijmd multiplex!

Wel weet ik, dat je bij een ander badkamer onderwerp hebt gevraagd of hout geschikt is om op te tegelen: antwoord: nee, niet zo geschikt.

Als je kiest voor hout als ondergrond voor tegelen, loop je een groot risico op scheuren in de voegen ten gevolge van het werken en bewegen van het hout. En dientengevolge aantasting van de waterdichtheid.

Zelfs al gebruik je watervast multiplex, dan nog kunnen daardoor de tegels los gaan weken in de loop der tijd en echte lekkages onstaan.

Het is en blijft niet de meest ideale methode!
 
De enige soort gipsplaten die geschikt zouden moeten zijn voor vochtige ruimtes, zijn de speciale groene waterbestendige platen.
 
Underlaymentplaten worden gebruikt in de plaats van planken op de balklagen van daken van garages en schuren etc.

Ze zijn absoluut niet geschikt als onderlaag voor tegels in de badkamer.

Succes.
 
De enige rode gipskartonplaten die ik ken, zijn de 60cm brede gewone, rondekant gipskartonplaten van Rigips.
Ze merken alle maten met een eigen unieke kleur: 260cm lang kleur X , en 300 cm lang kleur Y.

Deze zijn dus niet geschikt voor "natte ruimte's " , maar inderdaad alleen de WR ofwel groene platen. Het gips van deze platen is "gesiliconiseerd" , en dus waterafstotend.

Underlayment is een vuren/grenen plaat met een watervaste verlijming.
Ze kunnen kortstondig dus buiten gebruikt worden, zoals bij slooppanden etc. , maar zijn niet geschikt voor een badkamer.
Het nadeel is ook, dat de tong en groef allèèn op de langskanten zit.

willem.
 
Het kan natuurlijk allemaal;
Underlayment als vloer, heel heel goed vlak en stabiel leggen GOED vast!!
Heel heel heel goed voorstrijken en de aansluiting muur/vloer met kimband waterdicht maken. (ideaal is anders ik zou het zelf niet doen !!!)

Die gipsplaten kun je gebruiken als het daarna gestuct wordt. Als je alleen wilt schilderen kun je beter die groene platen pakken.

Voor de vloer kun je trouwens ook Rigips platen nemen en die heel goed voorstrijken. (gipsvezelplaat)
 
20 jaar geleden getegeld in een huis uit 1925 met een planken vloer, en...het is nu nog steeds perfect!

Hout werkt inderdaad en dat kan scheuren opleveren in de tegelvoegen, maar... als je eerst gipsvezelplaat op het hout schroeft en daar (na voorstrijken) overheen tegelt, blijft het jáááren goed!

Vorig jaar ook in mijn eigen huis gedaan en ook dit zit nog steeds perfect.

Succes!
 
Hallo,
Zoals ik bij een ander onderwerp ook heb vermeld heb ik zelf fermacell platen gelegd in mijn badkamer op op te tegelen.

Ik zou het risico niet nemen met underlayment vloer, farmacell platen zijn er in verschillende diktes al dan niet met isolatie eraan. Het is niet vreselijk duur en eenvoudig te leggen.

Maar om op de vraag terug te komen:
Underlayment is gelijmd, door vocht kunnen de onderlinge lagen los laten.
Het zal niet snel gebeuren, maar je weet maar nooit .

Succes ermee,
ArieB
 
Zonder fermacell te willen afkraken, (heeft Zeer Veel Goede Toepassingen) is (helaas) een onbekende eigenschap van fermacell dat het minder goed tegen vocht kan dan men denkt.

Het is nml een gips-"papiervezel"- plaat.

Als je een WR-gipsplaat in het water hangt met daarnaast een gips/papierplaat, blijft de wr-plaat hard, en de gipspapierplaat wordt zacht.

willem.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan