Wat zie ik in mijn kruipruimte?

BaasBrulaap

  • #21
dank Edwin en Sanders! Ik ben heel blij met alle steun en meelezende ogen. @Wgb: ik heb de ventilatie nog niet heel goed kunnen checken, juist ook omdat ik me afvroeg of ik er wel veilig onder kon kruipen. Nu ik dat weet ga ik dat meteen doen, en kom ik gewoon weer terug op dit topic. Ik ga vanmiddag even langs de lokale bouwmarkt, overalletje halen, en ik hoop dan aanstaand weekend alle ventilatie te gaan controleren. Spuit ik ze even van buiten uit naar binnen met een compressor. Voor wat ik nu heb gezien zitten er vooral gaten en kleine zwarte roostertjes voor en achter het huis. Niks mechanisch.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #22
Bij ventilatie is van belang dat de kokers schoon zijn, maar ook dat ze tegen over elkaar aanwezig zijn (dus niet alleen aan 1 zijde van het huis, dan heb je er weinig aan). Let daar even op.
 

mboelen

  • #23
Zo te zien vergelijkbare rotzooi zoals bij mij. Stukken hout die vergaan en kiezels zijn redelijk normaal. Het weg halen (of aan de kant leggen) is natuurlijk aan te raden, dat maakt je kruipruimte schoner voor in de toekomst.

Naast de terecht opmerking van @Wgb haalt ook @Edwinnn een goed punt aan qua ventilatie. Bij ons ontbrak de ventilatie aan 1 zijde aangezien daar de voordeur zit en een ventilatierooster niet mogelijk was. Wij hebben er daarom voor gekozen een 'koekoek' te plaatsen. Zo kan de lucht goed "door" de gehele kruipruimte stromen.

Nog wat aanvullende tips:
  • Neem papier en een potloodje mee, evenals meetlint. Maak een ruwe schets van iedere leiding en ventilatiepunt. Een digitale afstandsmeter maakt het opmeten kinderlijk eenvoudig.
  • Leg alvast een paar emmers beneden bij de ingang, neem er eentje mee. Grove stukken (kiezel, hout, etc.) kun je dan meteen mee terug nemen. Als je teveel zooi hebt liggen, gooi het dan naar de zijkant, zodat je vrij door het midden kan kruipen.
  • Voel bij ieder ventilatiepunt of je (na het van buitenaf schoonmaken) een luchtstroom voelt. Neem een stukje gebogen draad (b.v. elektra) mee, zodat je van binnenuit in de kokers kan en eventuele verstoppingen eruit kan trekken
  • Kijk of je eventuele lekkages ziet, bruine strepen op leidingen of natte plekken onder een afvoer
  • Kijk of alle leidingen zijn gebeugeld. Zo niet, schrijf ze dan meteen even op als toekomstige klus
  • Lopen er radiatorleidingen? Kijk dan of ze correct zijn voorzien van buisisolatie die goed aan sluit.
  • Let ook op roestvorming en schimmel tegen muren, het plafond en op of onder leidingen.
Ik ben mijn klussen rondom de kruipruimte ook aan het vastleggen in enkele blogposts, evenals wat nou goede onderhoudsklussen in de kruipruimte zijn zoals controleren ventilatie. Want hier was dat in 30 jaar (waarschijnlijk) nog nooit gedaan, todat wij hier kwamen wonen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu