Wat zie ik in mijn kruipruimte?

BaasBrulaap

  • #1
Hey kluscollega’s

paar maanden geleden kocht ik mijn eerste huis, ik wil nu de kruipruimte aanpakken en denk oa aan bodemisolatie, ga ik zelf doen dacht ik maar ik vindt maar weinig informatie over het schoonmaken / hoe ver je moet gaan in je kruipruimte en wat je daar allemaal tegen kan komen en waar je rekening mee moet houden. Daarom, een foto met hulpvraag, kan jij me helpen beschrijven wat ik hier op de foto zie en waar ik rekening mee moet houden? Linkjes naar resources zijn ook welkom en tips / tricks ook.

ADA87DBE-6EF7-4C4D-822A-08C9FEED5C2F.jpeg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Kijk eens hier.
Weinig te zien op de foto behalve de bodemafsluiter.
Wat vind je het nut en doel van bodemisolatie?
 

BaasBrulaap

  • #3
Dankjewel voor je respons! Ik verlies ontzettend veel warmte in huis, wij hebben een inhuisberging (1.60 hoog) die doorloopt onder de keuken (split level woning) en daar is het zo’n 8-9 graden kouder en altijd best vochtig (we hebben er nu een ontvochtiger staan tegen schimmelvorming). In die ruimte zit ook de toegang tot de kruipruimte en ook in de kruipruimte is het 10-11 graden kouder. Ik hoop met bodemisolatie de afstraling van de kou op de vloer te stoppen, en dat dat icm het vervangen van de ondervloer en het isoleren van de bergingmuren we het warmteverlies kunnen tegengaan. Goed idee? Ik hoor graag je mening tips en advies.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Eerst beginnen met de kruipruimte op te ruimen. Alle afval verwijderen. Controleer meteen de ventilatie van de kruipruimte en de staat van de leidingen (ook of ze voldoende gebeugeld zijn).

Dan de onderkant van de begane grondvloer isoleren. Eventueel een zeil op de bodem leggen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Meen toch dat ik op jouw foto iets van EPS, piepschuim zie.
Van welk jaar is de woning.
 

BaasBrulaap

  • #6
Hoi WGB! Het huis is uit 1981, ik moet nog een keer goed beneden kijken maar ik was een beetje bang voor schimmels en dergelijke en of ik daar zo in mijn oude kloffie wel in kon gaan rondkruipen. Ik heb op de foto nog wat uitknipsels gemaakt, wellicht laat dat wat beter zien wat mij is opgevallen.

C6A54800-A5C0-43FE-8443-96F957CAA510.jpeg EC94C8EA-121C-44C4-AEE3-FB910DC0EA52.jpeg C8E32CC0-4FD9-49BD-BFB2-34EFCF3A77C5.jpeg
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #7
De kruipruimte wil nog wel eens als stortplek of opslag gebruikt worden, dus je kunt er wel het een en ander aan rotzooi verwachten. Zelf heb ik vorige week twee aanhangertjes vol met puin eruit gehaald, naast de nog prima te gebruiken dakpannen en bakstenen.

Verder is een kruipruimte zonder bodemfolie doorgaans erg vochtig, en ruikt het daardoor een beetje als een grot. Je zult dan bijvoorbeeld objecten (spinnen, of simpelweg stenen) tegenkomen die omhuld zijn door een witte pluizige laag: schimmel.

Maar goed, dit zijn allemaal geen dingen waar je dood van gaat. Gewoon even opruimen, de ventilatie controleren (en zonodig herstellen) - en als je in de toekomst geen schimmel wilt hebben een bodemfolie neerleggen. Dat laatste hoeft niet duur te zijn en zorgt er tevens voor dat je zonder vies te worden de kruipruimte in en uit kan. Zelf heb ik HDPE afdekzeilen gebruikt omdat die goedkoper en steviger zijn dan de LDPE bodemfolies van het bekende oranje merk.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Op die foto's is helemaal niets te zien, want veel te onscherp. Zoals gezegd alle afval verwijderen. Als je goed van gezondheid bent, hoef je je niet druk te maken over eventuele schimmels. Gewoon je kleding naderhand wassen.
 

Klussen.

  • #9
Wellicht handig om een foto van het plafond van de kruipruimte te sturen. Dan kunnen we zien of en hoe de vloer van de begane grond geisoleerd is.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
Als je straks de kruipruimte in gaat, gebruik dan een lamp op accu/batterijen en niet op 220 volt.
En als je last hebt van claustrofobie, ga dan de kruipruimte niet in.
En het beste is als er iemand bij is die buiten de kruipruimte blijft staan, die in geval van nood de reddingdiensten op kan bellen.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier en Klussen.

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #11
Al die risico's hangen overigens ook deels samen met de diepte van je kruipruimte. Is die slechts 30cm diep, dan is alles natuurlijk wat kritischer dan bij 80-100 cm.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #12
Nooit zonder back-up / achterblijver de kruipruimte ingaan. Altijd zorgen dat er iemand boven blijft en blijft in contact met elkaar door te praten / gillen / tikken / kloppen.
 

mboelen

  • #13
Voordat je de kruipruimte in gaat, kijk eerst eens naar de ventilatieroosters aan buitenkant. Blaas deze eens goed door met compressor, zodat het vuil naar beneden zakt. Dan zou je daarna als 1 van de eerste taken de ventilatieopeningen vanuit de binnenkant kunnen schoon maken. Zo heb je je ventilatie zo goed als mogelijk. Bij ons huis (bouwjaar 1990) zat het geheel helemaal verstopt.

Als je dan de kruipruimte in gaat, bij voorkeur met iemand die backup staat bij het luik, zoals anderen ook al hebben gezegd. Een mondkapje, handschoenen, handveger en paar bouwemmers helpen om het eerste pad alvast een beetje schoon te maken. Doe voor de zekerheid dunne kniebeschermers aan, er kan van alles liggen. Bij ons specieresten, kiezelstenen, hout dat half was vergaan, EPS, stukken steen, veel spinnen en bijbehorend rag. Kortom, puin dat gestord is tijdens de bouw. Wij hebben alles opgeruimd. Ik heb zelf bodemfolie aangebracht tegen condens en thermoskussens als extra vloerisolatie. Vanwege deze bodemfolie heb ik alles opgeruimd en zelfs de gehele bovenlaag (10 cm ongeveer) gezeefd. Een flinke klus, maar nu is alles zodanig schoon dat ik met mijn goede kleding de kruipruimte in ga.

Als de boel netjes wil maken om b.v. folie/isolatie te plaatsen, dan vind ik persoonlijk dat het schoon moet zijn. Aan jou om zelf te bepalen of dit je vrije tijd waard is. Het belangrijkste is dat je het veilig doet. Zo draai ik altijd onze tussendeur op slot, zodat iemand niet per ongeluk in het open gat kan stappen. Ook neem ik altijd mijn telefoon mee (voldoende geladen), voor het geval dat er iets zou zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Klussen.

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Bedankt voor de tips over veilig werken. Ik heb er meteen een sticky van gemaakt. :super:
 

BaasBrulaap

  • #15
Ontzettend bedankt voor de tips en uitgebreide reacties. Vooral van jou mboelen! Motiveert me echt om aan de slag te gaan :-) met deze tips kom ik er wel. Ik krijg van het weekend hulp en dan zal ik nog meer foto’s delen hier! Heel fijn. Bedankt!
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #16
als de kruipruimte erg muf is kan je de lucht verversing forceren door een bouwventilator met aanzuigslag er in te leggen.
je zuigt de slechte lucht en eventueel stof er dan snel uit
 

BaasBrulaap

  • #17
Hallo allemaal! Ik ben vandaag even door de kruipruimte gegaan om goed te kijken hoe of wat, ik heb foto’s gemaakt en daarna ben ik aan de Google geslagen, ik kom er gewoon echt niet uit. Wat is het allemaal, kan ik hier veilig in werken? Of moet ik als de wiedeweerga mijn bodem laten ontsmetten. Ik lees dingen over rattenuitwerpselen, maar ook zoutkristal of een of andere gekke huiszwam. Alle advies is welkom.

81FEABB6-1E53-41F1-AAF2-C5531C7B0BA3.jpeg 5DB52EAA-8E77-4B0A-AA3A-4B1E13AFE669.jpeg 182E0B5B-DCE5-491C-AB48-3EE13EE71BEC.jpeg 706AB5FC-0563-458B-821A-18A7B28C35EE.jpeg B7E81C14-C874-4DAB-865D-007528184CC6.jpeg E2FDAE08-51E6-4955-9DD8-E6BC4230A9FB.jpeg 6F35F535-AA66-4979-88F9-3DD9348CB05B.jpeg E03F96A7-9A6B-4844-842C-39D30B44B142.jpeg 200A10AA-0CEB-4C37-9E28-5BD4E3CC82F2.jpeg
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #18
Kruipruimte (vooral die zonder betonnen plaat eronder) wordt tijdens de bouw nogal eens als dumpplaats gebruikt, daar vind je van alles van cementresten, stukken steen, zand tot bierflesjes. Ik zie niks geks, maar garanties kun je natuurlijk niet geven. Lees op het forum de tips over veilig werken in de kruipruimte. Je mondkapjes kunnen ook van pas komen als je het niet vertrouwt, die heb je immers toch liggen....
 
Laatst bewerkt:

Sander 1972

  • #19
Niks bijzonders te zie, is redelijk schoon
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #20
Jammer he geen reactie op de opmerking betreffende de ventilatie van de kruipruimte. Als je zoekende bent naar een beter klimaat onder de vloer.
 
  • Like
Waarderingen: BaasBrulaap
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu