Wat voor verstekzaag gebruiken

Hallo,
hobbymatig wil ik wat lijsten maken van hout. dit moet uiteraard in verstek worden gezaagd. nu zit ik te kijken naar wat zaagtafels, maar die hebben over het algemeen, zo naar het lijkt een heel grof blad. voor het type verstek wat ik wil, moet ik kleine latjes verstek zagen. gaat dat lukken met zo een afkorttafel, of moet ik hiervoor toch met de hand in zo een verstekbakje zagen?
 
je kan primma met een bakje en een kapzaag aan de gang

een stapje hoger is iets als onderstaand
en je kan natuurlijk ook een afkortzaag gebruiken

1675782478763.png
 
Ik heb met dergelijke verstekzagen de ervaring dat de zaag altijd scheef wegloopt gedurende de zaagsnede.

Ook een verstekbakje heeft bij mij nooit het gewenste resultaat, omdat de gleuven waar je zaag doorheen gaat altijd breder zijn dan de zaag dik is. Hierdoor loopt je zaag ook weer scheef weg, ga je zelfs in het verstekbakje zelf zagen waardoor de gleuf nog breder wordt en je nog schever gaat zagen.

Een zaagtafeltje met fijn zaagblad er in is denk ik het beste.
 
Ik heb met dergelijke verstekzagen de ervaring dat de zaag altijd scheef wegloopt gedurende de zaagsnede.
IK heb juist hele goede ervaringen met dergelijke zagen. Heb er zelfs echte schilderijlijsten (van aluminium nog wel) mee veranderd. Maar ook allerlei plinten, plafondlijsten en wat nog allemaal meer in verstek moet staan mee gezaagd.

Je moet er alleen wel op letten, dat je de gehele zaag vastklemt aan je werkbank en dat je het werkstuk ook vastklemt aan de zaagbak. Want anders loopt het werkstuk onder het zagen weg en dan gaat het scheef.

Ik heb niet eens zo'n hele dure...
 
Als u kleine latjes in verstek wilt zagen, is het wellicht beter om een specifieke verstekzaag te gebruiken in plaats van een afkorttafel. Verstekzagen zijn ontworpen om nauwkeurige en precieze verstekzagen te maken en hebben vaak een fijn blad voor precisiewerk.

Het zal echter ook afhangen van uw specifieke behoeften en de nauwkeurigheid die u nodig heeft. Als u niet regelmatig verstekzagen hoeft te maken, kunt u wellicht toch uitkomen met een afkorttafel en eventueel een verstekbakje. Maar als u regelmatig verstekzagen nodig heeft, dan is het misschien het overwegen waard om in een specifieke verstekzaag te investeren voor de beste resultaten.
 
Voor mij werkt een afkortzaag meer dan goed, als het kan met een zo’n fijn mogelijk zaag blad. Ik ben vaak verbaasd over hoe strak en fijn resultaat je met zo’n relatief grove machine kunt behalen
 
Zoals altijd moet je leren omgaan met een zaag en dat geldt ook voor een verstekzaag zoals Boertje 125 laat zien.
Ga je daar lomp mee te werk dan zal het resultaat bedroevend zijn, dus zeg maar hetzelfde resultaat als met een decoupeerzaag recht door een balk proberen te zagen en de zaag door de balk willen duwen.
Laat je de zaag het werk doen en alleen door zijn eigen gewicht door je balkje/latje zagen dan is er niets aan de hand en kun je ook met zo'n verstekzaag iets perfect in verstek zagen.
Ik heb denk ik de foto al wel eens eerder laten zien maar dit zijn de gordijnkappen van 12 cm hoog
gordijnkap.jpg


die ik ruim 30 jaar geleden met zo'n zelfde zaag heb gezaagd (is trouwens Ramin hout)

Belangrijk bij dit soort zagen is de geleiding van het zaagblad en de kwaliteit van het zaagblad zelf.
Zit er teveel speling in de zaag geleiding dan kan je zaagblad kantelen als je er iets te hard op drukt, maar ook als je zo'n slap dun zaagblad hebt dan kan deze ondanks de goede geleiding alsnog kantelen.
Echter nog veel belangrijker is dus om de zaag zelf het werk te laten doen en zelf niet te gaan drukken om snel door je lat/balk/plank te komen.

hier een linkje naar Plinten 10 cm hoog in verstek zagen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu