Wat voor een plaat is dit en mag ik het verwijderen?

Tegelbreuk

  • #1
Hallo,

Bij het verbouwen van mijn badkamer twijfel ik of ik deze lelijke plaat (zie foto's) mag verwijderen. De plaat is vastgeschroefd in een muur van de badkamer en randen zijn afgekit. Achter die muur, en daarachter volgens mij nog een muur, bevindt zich daarna de meterkast.

Ik twijfel of ik deze plaat mag verwijderen want:

1- Misschien heeft het een speciale functie, ik vind het vreemd waarom toentertijd bij de bouw men niet verder had getegeld, maar een plaat daar had vastgeschroefd en vervolgens de randen had gekit. Misschien dat iemand hiervoor een verklaring heeft?

2- Omdat ik redelijk onervaren ben met klussen ben ik bang dat het eventueel een asbest plaat is. De kleur is zwart/ grijs en lijkt wel glasachtig te zijn. Weet iemand misschien om wat voor soort materiaal dit gaat?

Dank alvast voor jullie hulp :D

 

R0cc0

  • #2
Het ziet eruit als Trespa of iets soortgelijks.
Asbest lijkt mij onwaarschijnlijk.
In welk jaar is die plaat erin gezet?

Ik verwacht dat er een een leiding koker achter die plaat zit. Waarschijnlijk was dit de eenvoudigste optie om die koker berijkbaar te maken.
Als aan de andere kant de meterkast zit zal het niet mogelijk zijn om van daaruit de leidingen in de koker te bereiken.
 

Tegelbreuk

  • #3
Hallo R0cc0,

Dank voor jouw reactie. Naar aanleiding daarvan heb ik gegoogeld wat nou precies een Trespa plaat is, en met die info ben ik naar de locale bouwmarkt gegaan. Je hebt gelijk het is zo'n plaat :D . Qua structuur, kleur en gewicht komt het overeen! Bij deze locale bouwmarkt wordt het overigens verkocht als compactplaat.

De woning werd gebouwd in de jaren 80. Ik heb de plaat verwijderd en nu blijkt achter die plaat een luchtkanaal te zijn, de afvoer voor de riolering en waterleidingen.

Ik weet nu wat ik zal gaan doen. Zal een deel betegelen en een deel met zo'n Trespa plaat afdekken zodat men in de toekomst toch nog makkelijk bij kan als luchtkanaal, afvoer of waterleiding onderhoud vergt. Echter blijft die plaat verborgen achter een betegelde opbouw (die dan weer makkelijk te verwijderen is... althans dat is de bedoeling :D).

Nogmaals dank, je hebt mij enorm geholpen!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu