Wat onder lamelparket tbv extra isolatie jaren 30 woning

Sander02

  • #1
Ik wil op de begane grond van een jaren 30 woning in de woonkamer een lamelparket vloer leggen. Is het de moeite en de kosten waard om eerst haaks op de houten (denk grenen)vloer een laag osb platen met mes en groef of gipsvezel platen te plaatsen.

De vloer wordt dus stijver omdat ik de platen erop vastschroef. Zal het een toegevoegde waarde hebben qua warmte isolatie en geluidsisolatie van en naar buren.

Tussen die platen en het lamelparket zal dan nog een dunne zachte ondervloer komen.

Gipsvezelplaten zijn duurder, dunner en zwaarder. Dempen lijkt me beter dan osb. Maar zijn deze platen ook tegen vocht bestand? De kruipruimte is droog.

Of kan ik beter een bepaald type ondervloer gebruiken en is bovenstaande overbodig? Of beter massieve houten vloer zonder plaatmateriaal eronder?
 

Sander02

  • #2
Inmiddels ben ik wat wijzer. Lamelparket/multiplank is bijv 19mm. Dat is dus best een massieve plank. Dan zal het mogelijk overdreven zijn om daaronder ook nog een laag osb of gipsvezel platen aan te brengen. Wordt het ook wel erg dik.

Waar ik niet uitkom is het volgende. Aangeraden wordt om lamelparket te verlijmen. Zwevend kan ook prima, maar toch geven de meeste leveranciers aan dat verlijmen wat beter is.

Maar het gaat bij mij om een jaren30 rijtjes woning. Gehorig dus. Muren zijn al voorzien van voorzetwanden. Momenteel ligt er van de vorige bewonder nog groene platen met tapijt erover op de vloer woonkamer.

Als je lamelparket verlijmd op de standaard houten vloer van het huis, dan creëer je wel een stijvere vloer, maar dat dempt toch minder van en naar buren dan zwevend met een ondervloer?? Want hard op hard dat geeft alles door kwa trillingen en die vloerbalken lopen volgens mij gewoon door of liggen tegen elkaar.

Ik heb in een showroom het verschil gehoord tussen een verlijmde en zwevende vloer. Als je daar met een harde hak overheen loopt, dan is verlijmd inderdaad veel stiller. Maar geeft dat van en naar buren ook minder geluidsoverlast?

Wat vinden jullie?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu