Wat voor vloer onder badkamer?

VrolijkeFrans

 • #1
Ik ben mijn gehele zolderverdieping aan het verbouwen, en nu de slaapkamers gereed zijn ben ik aangekomen bij de badkamer. Ik loop nu tegen de vraag aan wat ik daar voor (onder)vloer zal leggen. Ik heb nog nooit zelf een badkamer gemaakt, dus hoop dat jullie me van advies kunnen voorzien.

Het betreft een jaren dertig woning met houten vloeren (planken). Om de vloer beter geluidsdicht te maken heb ik vorig jaar over de gehele verdieping Fermacell 2e32 platen gelegd, over de planken heen (die planken heb ik her en der extra goed vastgezet om kraken te voorkomen) en daarop heb ik wanden (metal studs plus OSB plus gisplaat) geplaatst.

Genoemde Fermacell platen liggen nu dus ook in het toekomstige badkamertje, waar (inloop)douche+wc+wastafel in moet komen en die ik uiteindelijk wil betegelen (vloer+wanden). Ik twijfel of ik iets over de fermacell platen heen zal gaan leggen, om deze waterdicht te maken (het zijn geen H2O platen) en afschot voor de douche te creëren, of dat de platen er uitgehaald moeten worden om vervolgens een andere ondervloer te maken.

Het lijkt me voor mij makkelijker om over de Fermacell heen te gaan (nu dit er eenmaal ligt, achteraf gezien misschien niet zo slim), maar een nadeel daarvan lijkt me dat ik dan misschien erg veel cm's omhoog ga en je dan dus een erg hoge opstap krijgt vanuit de andere kamers.

Opties die ik heb bedacht:
-fermacell eruit halen en over de planken met zwaluwplaten een betonvloertje creëren
-platen eruit halen en met ander soort platen (bijv WEDI of Fermacell H20?) een waterdichtevloer + afschot creëren
-dunne wedi platen oid over de Fermacell heenleggen om deze waterdicht te maken (maar hoe creëer ik dan afschot voor de inloopdouche?)
-een bepaald product over de Fermacell smeren die dit geheel waterdicht maakt (maar hoe creëer ik dan afschot voor de inloopdouche?)
-alleen bij de toekomstige douche de Fermacell platen vervangen voor iets waar ik Afschot kan creëren en, en de Fermacell waterdicht maken met een van voorgaande opties

Slaan de opties die ik noem ergens op? Zien jullie een ander alternatief? En natuurlijk de belangrijkste vraag: welke optie moet ik volgens jullie kiezen?

-
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  VrolijkeFrans schreef:
  -fermacell eruit halen en over de planken met zwaluwplaten een betonvloertje creëren
  Dat is de beste optie.
   

  VrolijkeFrans

  • #3
  Dankjewel voor je reactie Peter. Duidelijk dat dat de beste optie is. Maar dit is voor mij ook het meeste werk aangezien er al Fermacell platen liggen. Is er ook nog een iets minder goede, maar wel acceptabele, optie waarbij ik een groot deel van de Fermacell kan laten liggen?
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
  Achja alles kan natuurlijk.
  Maar als je het goed wilt doen, dan is die optie het beste.
  Je kunt nu wel gaan liggen prutsen om wat minder werk te hebben, maar daar krijg je straks spijt van.
   
  • Like
  Waarderingen: Klussen.

  Joco

  • #5
  Ben geen specialist maar ben met een vergelijkbare situatie bezig en heb de oude vloerplanken ook verwijderd underlayment erin gelegd en daar over heen wedi platen gedaan. Dit heb ik met name ook gedaan om wat gewicht te besparen.
  Het voelt stevig aan die vloer
   
  Laatst bewerkt:

  VrolijkeFrans

  • #6
  Nog twee aanvullende vragen:
  Peter, kan ik de zwaluwstaarten het beste over de planken heen leggen of zou het nog beter zijn om ook die planken er af te halen en zwaluwstaart direct op de balken te leggen?
  Joco, ook bedankt voor je reactie, interessant. Waarom leg je de Wedi platen op underlayment en niet op de planken?
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
  Als je hoogte wilt besparen, dan de planken er ook uit halen.
  Je moet dan alleen zorgen dat de zwaluwstaart platen op een balk uitkomen op het begin en einde van de platen.
  Maar je kunt de platen ook gewoon op de planken vloer leggen.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #8
  VrolijkeFrans schreef:
  Waarom leg je de Wedi platen op underlayment en niet op de planken?
  Underlayment is vlak, een plankenvloer niet.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu