Wat met ventilatiepijpje in omgekeerd dakisolatie?

Balthasar

  • #1
Hallo,

Ik wil mijn platte dak isoleren volgens de omgekeerde dak methode. Het is een huis uit 1911, met een dak waarin een ventilatiepijpje zit. Ik neem aan dat dat pijpje een open verbinding tussen de ruimte tussen de plafonds, en buiten is.

Als ik het omgekeerd dak maak en ik laat het pijpje zitten, dan verlies ik een groot deel van de warmte in mijn dak alsnog.

Als ik het weghaal, verdwijnt de ventilatie.

Dilemma dus.

In theorie is het pijpje niet meer nodig als ik het dak isoleer, omdat het van een koud in een warm dak omtover waarin geen ocht meer condenseerd, maar rond bv de schoorsteen en de dakranden zal de isolatie nooit perfect zijn en dus mogelijk een koudebrug ontstaan.

Wt is hierin wijsheid?

groet,

Balthasar
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Die pijpjes heb je niet meer nodig. In de praktijk wordt het warmer onder de dakvloer daardoor kan er geen condens ontstaan waardoor de reden om te ventileren vervalt. Je kan ze verwijderen maar ook dicht stoppen met een wol.
De isolatie aan de randen en rond de schoorsteen goed laten aansluiten, is wel belangrijk. De dakvloer of de constructtie krijgt een hogere temperatuur en een kiertje in de isoltie geeft in de praktijk geen probleem.
 

Balthasar

  • #3
Bedankt!

grappig idee van die wol. Om de luchtstroom tegen te houden, maar damp door te laten? Soort gore-tex.

Het zal in de praktijk nog wat lastig worden, omdat de pijpjes taps zijn en naar onder breder uitlopen. Dan zal ik er eerst een netje in moeten maken waar het bolletje wol op blijft liggen.

Zelf dacht ik de pijpjes een paar cm boven de dakrand af te zagen, dan met een kartonnetje de onderkant dichtmaken en het stukje dat boven het dak uitsteekt vol purren. Eén isolatieplaat komet er dan omheen en de andere overheen (ik isoleer met 2*5cm).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Balthasar schreef:
Zelf dacht ik de pijpjes een paar cm boven de dakrand af te zagen, dan met een kartonnetje de onderkant dichtmaken en het stukje dat boven het dak uitsteekt vol purren. Eén isolatieplaat komet er dan omheen en de andere overheen (ik isoleer met 2*5cm).
Ook een goed idee. Als de PUR goed hecht aan de binnenzijde van de buis is het behoorlijk waterdicht.

Ik zou een twee drie niet weten wat beter is een-of twee lagen isolatiemateriaal. In twee lagen, dus meer naden, kan meer water verzamelen.
Mij lijkt, twee lagen, deze zal het beter doen als de isolatie verticaal of droog wordt geplaatst. Leverancier?
 

Balthasar

  • #5
Twee lagen wordt aangeraden, omdat ze dan 'dakpansgewijs' kunnen worden gelegd en er geen naden van helemaal boven naar het dak kunnen lopen. Met voldoende gewicht op de platen lijk het water tussen de platen (de enige extra ndaen die worden toegevoegd) me wel los lopen.

Naast het kleine dak onluchtingspijpje, heb ik ook nog dit (foto) op het dak staan. de drie dikke pijpen gaan volgens mij naar de wc's, maar heb je enig idee waar het linkse dunne hoge pijpje voor dient? (niet de CV pijp die er achter staat).


 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dat zou een riool ontluchting kunnen zijn. Even ruiken.

Mij lijkt dat het water tussen de twee platen kan lopen, maar wie ben ik. :wink:

Wel een voordeel van twee lagen zou kunnen zijnijn.
Bij hevige regen kan je isolatie met grind en al gaan drijven. De platen dreven uit elkaar en het grind viel tussen de naden van de platen. En als de situatie weer normaal was had je kieren in je laag.
Om dat te voorkomen werd op de isolatie eerst een laag polyestervlies gelegd en dan het grind. Zo kreeg je een pakket isolatie wat aaneengesloten bleef mocht het toch een keer gaan drijven.
Misschien heb je dat probleem niet als je in twee lagen aanbrengt. Daar moet ik nog eens goed over nadenken.
 

Balthasar

  • #7
Folie is zo'n gek idee nog niet, het kost bijna niets en is ook niet veel extra werk. Helemaal aansluitend is het niet te leggen door de schoorstenen en dakramen, maar het zou zeker moeten helpen om het water op ipv onder het isolatiemateriaal te houden.

Volgens Knauf is het gebruik van folie facultatief bij dit isolatiemateriaal, maar gezien de grootte van het dak zou het best nuttig kunnen zijn.

Eigelijk moet je dan met een hoosbui op het dak gaan staan om te kijken of het allemaal lekker er af stroomt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Polyestervlies is geen folie. Toch. Het materiaal wat eventueel op de isolatie moet worden aangebracht moet volledig dampopen zijn zodoende kan de isolatie ook nog drogen. Hebben ze mij behoorlijk lang geleden verteld.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu