Kozijnen dakkapel schilderen

Tfro71

  • #1
Hallo,

Ik heb net een huis gekocht uit 1935. Het huis heeft een dakkapel aan de voorzijde (zuidkant) die nodig onderhoud nodig heeft. Op sommige plekken bladdert de verf er al af maar het hout lijkt nog niet te rotten want het is nog stevig zat.

Toch heb ik een aantal twijfelplekjes zoals de onderzijde van het kozijn.
Een schroevendraaier krijg hier ik hier toch wel een klein stukje erin (een mm of 3 tot 5) maar ik twijfel er een beetje aan. Stevig duwen drukt de schroevendraaier er niet echt verder in.

Iemand nog goede tips om houtrot vast te stellen?

Ik weet dat er apparaatjes te koop en te huur zijn om de vochtigheid in het hout vast te stellen. Deze dingen hebben twee scherpe punten die je er een eind in kan drukken maar ja, wat mag zo'n meter dan aangeven.

Alvast bedankt
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Ik heb een adres gestuurd inverband met vochtmeter
even in berichten kijken!
 

Fiesiekus

  • #3
Het belangrijkste is om de oorzaak van het zachte hout vast te stellen: vocht van buitenaf of van binnenuit (lekkage van de dakje bijv.)

Ik begrijp dat het om de onderkant van het kozijn gaat? Dan is het waarschijnlijk door slecht schilderwerk zacht geworden. Wachten tot het voorjaar en dan de nodige schoonmaak- en schilderacties ondernemen; zie elders op dit forum. Eerst het rotte hout verwijderen en het resterende met houtrotstop behandelen. Geeft enig werk maar voorkomt (veel) erger zoals vervanging.

En inderdaad: wat zegt de uitslag van zo'n meter? Misschien dat 't hout vochtig is, maar dat wist je al! En 'n paar mm tot 0,5 cm is echt wel te repareren!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Is het een 1935 kozijn met enkel-bladig glas en stopverfafdichting langs het glas, of betreft het hier een kozijn met dubbelglas ? Bedoelt u met" op sommige plekken" de gehele omtrek van het dakkapelkozijn?

In ieder geval verdient het aanbeveling de dakkapel op een grondige algehele inspectie te beoordelen (dakbedekking, zijwangen, boeidelen enz.). U zou wel eens tot de conclusie kunnen komen dat een dakkapel uit 1935 aan vervanging toe is...

Technisch is het schilderen van "nat" hout wel uitvoerbaar. Wacht echter met schilderen tot het vochtgehalte minder dan 20 % bedraagt. Boven dit vochtgehalte krijgt "houtrot" vrij spel, en zou uw noeste arbeid op een teleurstelling uit kunnen lopen.

De aanwezigheid van vocht op het grensvlak verf-hout maakt een goede hechting onmogelijk. Indien het hout veel vocht bevat zal bij temperatuurstijging ( zonnestraling ) het vocht de verffilm van het hout afdrukken.
 

Fiesiekus

  • #5
Mijn ervaring met 4 dakkapellen uit 1915 (2x) en 1923 (2x) is dat ze in prima staat kunnen verkeren. De kritische delen zijn het platte deel (ik vind zink vele malen beter dan al die bitumenlagen) en het kozijn. Beide zijn te onderhouden en ook langdurig achterstallig onderhoud is nog te herstellen.
 

Tfro71

  • #6
Het is een 1935 kozijn met enkel glas en stopverf, dat deel klopt helemaal.

De boeidelen zijn volgens mij wel aan vervanging toe. Tijdens de bouwtechnische keuring is aangegeven dat de dakbedekking over een jaar of twee wel aan de beurt is.

De gehele dakkapel vervangen lijkt me een grote klus, al het houtwerk voelt degelijk aan en de dakkapel als geheel staat muurvast. Dus om dat hele ding er nu af te halen gaat me een beetje ver.
 

Fiesiekus

  • #7
Dat bedoel ik.
 

Tfro71

  • #8
Iemand nog een goede tip om de onderzijde van het kozijn te schuren?
Dit is een lastige klus omdat de onderzijde van het kozijn vlak boven het schuine dak zit. Je hebt hier maar een paar centimeter.
Het schuine dak begint dus direct onder de kozijnen van de dakkapel.

ff een tekeningtje

|
|
]
\ <--Onderzijde kozijn
\
\
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Een plankje schuin afzagen of schaven zodat u een hoek van 45 graden krijgt, een rolletje stug schuurpapier kopen en daar stukken van over het latje vouwen.
Code:
 ________
|_______/
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Dun plaatje triplex, of een iets dikkere, maar afgeschuind met een schaaf, daar een stuk schuurpapier omheen.

Of had je het "beslist" met een machine willen schuren...
 

Tfro71

  • #11
Ik hoef het niet beslist met een machine te schuren maar het was wel makkelijk geweest :)
Maar ik heb zo'n machine nog nooit gezien bij de bouwmarkt en voor de prijs van het profi-spul doe ik liever een plankje en een handje (en een lamme arm).
 

Tfro71

  • #12
En dan nog een aansluitende vraag : wanneer kan er het best buiten geschilderd worden. Ik heb nu twee tegenstrijdige adviezen van twee vakmensen. De ene geeft aan bij achterstallig onderhoud direct aan de slag te gaan, de andere geeft aan dat nu schilderen alleen maar leidt tot meer ellende omdat het hout te vochtig is (wat ik dus zou moeten kunnen meten).

Mijn angst is een beetje dat nu niets doen straks meer ellende geeft omdat het hout kaal is.
 

Fiesiekus

  • #13
Wachten tot droge periode en temperaturen > 5 °C. Let ook op de gebruiksaanwijzing van de verf die u gaat gebruiken; elke type heeft z n eigen gebruiksaanwijzing qua temp. en verwerking, zie Lakken en temperatuur

Niet schilderen over te vochtig hout, zie Kees de Schilder s advies.
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #14
Best in dit geval een éénpotsysyteem gebruiken, dit mag op licht vochtige ondergrond aangebracht worden en is zowel grondlaag, surfacer als eindlaag. Verkrijgbaar in zijde-en hoogglans, zowel synthetische als hybrideversie.

Inderdaad wachten op minder vochtig weer om de zaak te schilderen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu