Wat is eigenlijk een euroconus

Jeroen68

  • #1
Ik heb een cv verdeler met 3/4 duims buitendraad voor de leidingen naar de radiatoren. Nu wil ik hier graag unipipe in 16 en 20mm op aansluiten. Graag zou ik de mogelijk houden deze af en toe te demonteren.

Ik zou dan denken aan een aansluiting dmv een wartel met rubberring aan de ene kant en een persfitting aan de andere. Maar ben geen CV deskundige. Op het net surfend (en in de unipipe lijst) zie ik vaak dat er een 3/4 duims knel koppeling wordt gebruikt met als variant de euroconus. Mijn vraag dan ook, wat is eigenlijk een euroconus?
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat zijn speciale koppelingen voor slangen of leidingen die daar aan horen.
 

Xr8

  • #3
Een euroconus koppeling past niet zonder meer op een 3/4" draad! Dit is een koppeling waar je aan de ene kant de slang in drukt en waar aan de andere kant een schuine kant zit met daarop een afdicht o ring. Deze ring is bij de tegenwoordige koppelingen rood.

Let wel op dat er ook UNL koppelingen bestaan die er op lijken maar niet op 3/4" passen. Deze koppelingen passen op een 15mm knelkoppeling.

Op de vraag van de koppeling, het is een genormaliseerde koppeling welke op diverse merken radiatoren en verdelers passen, welke zijn uitgevoerd met euroconus aansluitingen.

Succes.
 

Jeroen68

  • #4
Dank je Xr8! De truc zit hem dus in de schuine kant en het feit dat de afdichtring van de ene fitting IN de andere fitting gaat.

Ik heb een hele verzameling fittingen, maar op geen enkel doosje stond euroconus (slechts U16x3/4 IG (binnendraad)). Toch de twee onderstaande gevonden. Dit zouden ze dan moeten zijn? Een heeft een een rode ring en is volledig metaal, de andere is plastic. Ik neem aan dat beide knelfittingen zijn. Kunnen deze ongestraft los en vast gedraaid worden?



En hier de verdeler waar ik op moet aansluiten. Daar zie ik inderdaad de schuine kant. Die zit normaal niet op 3/4duims. Waarschijnlijk loopt deze draad ook niet taps.



Volgende vraag is over notaties op de kraan die bij de verdeler zat. Daarop staat DN25 en PN25. Zijn dit draadsoorten?

Dank, Jeroen
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #5
Draadsoort en druksoort.
 

Xr8

  • #6
DN is bij mijn weten de nominale doorlaat, PN is de druktrap van de kraan.

Als je de euroconus koppeling in de verdeler druk dan voel je een bepaalde weerstand doordat de rubberring gaat afdichten, de plastic uitvoering is het nieuwe type, de onderste is welke ik bedoelde met rode ring.

Succes.
 

Jeroen68

  • #7
Thanks!! Dit gaat helemaal lukken. Ik ga de spullen bij elkaar zoeken/bestellen en het installeren. Dit onderwerp kan gesloten worden. Ik stuur hopelijk snel (hmmmm) een update van het geinstalleerde. Ik maak namelijk een systeem met 12 computergestuurde zones.

Nogmaals bedankt, jeroen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu