Wat is een "bouw(tafel)cirkelzaag"?

Robbdebouwer

  • #1
Beste klussers

Sedert enige tijd ben ik op zoek naar een geschikte tafelcirkelzaag, die voornamelijk gebruikt zal worden voor het op maat zagen van plaatmateriaal (MDF,...) voor de constructie van wandkasten, enz...

Bij het bekijken van reviews op het internet lees ik bij bepaalde toestellen dat het om een "bouwcirkelzaag" zou gaan en dat het toestel minder geschikt is om precisiewerk af te leveren (voorbeeld: de Metabo tkhs 315 c wordt op een forum omschreven als een bouwzaag)

Kan iemand van jullie mij nader uitleggen wat met dit onderscheid wordt bedoeld tussen een bouw-tafelcirkelzaag en een precisie-tafelcirkelzaag? Hoe herken je het verschil tussen deze toestellen en voor welke toepassingen worden beide soorten dan zoal aangewend?

Mijn voorkeur zou uitgaan naar een Metabo TS 254.

Alvast bedankt voor jullie reacties!
 

DubbleEagle

  • #2
Zou de naam het niet zelf zeggen? Dat een bouw-cirkelzaag dient voor mensen die in den bouw staan? Dat de machine zwaar werk moet kunnen leveren, tegen een stootje moet kunnen, maar dat de zaagsnede misschien niet op een mm nauw steekt?
Omgekeerd: een precisie-machine lijkt me dan meer bedoeld te zijn om in een werkplaats te staan, materialen te zagen tot op de mm (of kleiner) nauwkeurig, maar dat de machine zelf misschien iets gevoeliger is tegen ruwe handelingen?

Zo zou ik het toch opvatten... Kan er naast zitten :)
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Ik wil je het volgende in overweging geven:

Als je MDF kasten en meubelen wil maken kan je ook de benodigde delen aan de hand van een goed zaagplan door een bouwmarkt / houthandel op hun platenzaag precies op maat laten zagen.

Voor het zelf op maat zagen van kleinere delen zou je dan een handcirkelzaag met een precisie geleide lineaal kunnen aanschaffen.

Daarnaast heb ik een combinatie tafelcirkelzaag die ook is te gebruiken als afkortzaag.

Dit is voor mij de ideale combinatie voor dit soort klussen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Voor het op maat maken van plaatmateriaal moet je een zaagtafel hebben die dit formaat aan kan. 244x122 is groot! De meeste mensen doen dit zoals genoemd met een cirkelzaag langs een geleider.

Er zijn veel zaagtafels te koop, en de meeste zijn niet echt nauwkeurig. De naam bouwzaag zegt met niet zoveel. Een echt nauwkeurige zaag is niet snel nodig, maar is wel erg duur. En dat zijn meestal stationaire tafels. Mobiele tafels zijn altijd minder nauwkeurig, omdat ze lichter zijn uitgevoerd.
 

Robbdebouwer

  • #5
IJkenhout schreef:
Voor het op maat maken van plaatmateriaal moet je een zaagtafel hebben die dit formaat aan kan. 244x122 is groot! De meeste mensen doen dit zoals genoemd met een cirkelzaag langs een geleider.

quote]

Na een bezoekje aan de doe-het-zelf-zaak ben ik er inderdaad van overtuigd geraakt dat het interessanter is om met een cirkelzaag met geleider te werken dan met een stationaire zaagtafel.

Alleen vraag ik me af: bij een stationaire tafel lijkt het mij dan weer makkelijk om herhaaldelijk materiaal op dezelfde breedte/lengte door te zagen (bv. x-aantal panelen van 40cm breed), doordat je werkt met een vaste geleiding. Hoe werkt dit dan bij een cirkelzaag met geleiderail? Moet je dan telkens opnieuw afmeten en je geleiderail plaatsen, met het hogere risico dat er meetfouten worden gemaakt in vergelijking tot een stationaire tafel met vaste geleiding?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Dat klopt. Maar het opnieuw meten kan ook handiger, bv. met een op maat gezaagd latje. Bij kleinere maten kan je de zijgeleider van de cirkelzaag gebruiken.

Maar 40cm brede stukken zagen met een stationaire tafel is al weer veel, of je hebt een tafelverbreding nodig.

Met een stationaire machine zijn weer andere handigheden mogelijk, met allerlei mallen (jigs). Via youtube gaat er een wereld open.

Het is ook mogelijk een handcirkelzaag in een tafel te bouwen. En er is ook een (dure) oplossing om met een handcirkelzaag repeterende zaagsnedes te maken (ook hier is een zelfbouwoplossing voor):
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu