Wat is dit voor spul onder mijn dakpannen?

Jan1985

  • #1
Ik wil graag mijn dak van binnenuit isoleren. Maar ik kreeg de tip om eerst buiten te kijken. Ik heb een woning uit 1979 en dit zie ik onder mijn dakpannen, zie foto’s, wie weet wat dit is onder die panlatten? Binnen zie ik alleen houten platen. Tussen de balken wil ik dan glaswol doen, maar moet er dan nog folie tussen het glaswol en de gipsplaten (de afwerking)? Twee vragen dus. Dank voor jullie reactie alvast. Mvg Jan

3E14980D-050D-48D8-87A5-3B8260A9DDED.jpeg
D82D57AF-64E2-4917-8F2A-C3A209AB89E0.jpeg FE35DA0A-E26B-49E0-A9C6-D11422D78860.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Is het zo dun als papier? In dat geval is het asfaltpapier.

Als het 3-4 mm dik is, is de kans groot dat het asbesthoudend menuiserite is.
 

Jan1985

  • #3
Dat ga ik even uitzoeken, maar klinkt niet best dan. Zou ik wel binnenuit kunnen isoleren met glaswol oid? En moet hier dan een folie bij?
 

DAZ Niels

  • #4
Ik had ook van die oude foliepapier er tussen zitten, dat is een dampdichte laag. Ik heb van binnenuit geïsoleerd met glaswol en dan afgedekt met Vario KM Duplex UV folie van een niet nader te noemen fabrikant. Alle nietjes en naden afgeplakt en de randen met bijbehorende kit vastgezet aan de muur. Als je zoekt op de folie krijg je een beschrijving hoe en wat. Deze folie is nodig vanwege de dampdichte laag aan de buitenkant, deze folie zorgt voor de vochtregulering aan de binnenzijde.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Het papier bevat geen asbest, maar wel een dun laagje (teer)bitumen.
 

Jan1985

  • #6
Dank voor de antwoorden heren. Heel fijn. Ik heb wat filmpjes bekeken over het folie en hoe te isoleren. Gezien dat het luchtdicht moet zijn. Nu heb ik 16 cm ruimte om te isoleren. Kan ik dit helemaal volstoppen of moet ik een soort spouw maken (een loze ruimte tussen dakplaten en glaswol? Ik zat te denken aan 12cm dikke glaswol, folie er tegen en daarna gipsplaten schroeven.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #7
Bij glas/steenwol is een spouw niet nodig, dus gewoon 16 cm glaswol gebruiken. Voor de prijs hoef je dat niet te laten.

Overigens zit je zelfs dan nog 'maar' op tweederde van de nieuwbouweis. Wil je het echt goed doen, zul je (ook) PIR moeten gebruiken.
 

Jan1985

  • #8
Dankje. Dan ga ik dat doen. En om nog terug te komen op eerdere vraag. Ik heb beter gekeken onder de pannen. De bovenste laag is inderdaad een soort van papier, zie foto. Er lijkt een soort zachte laag onder te zitten want bij indrukken veert het materiaal weer omhoog. Asbesthoudend menuiserite is dus hoogstwaarschijnlijk hoe dit heet? Als ik maar zeker weet dat het dampdicht is. Ivm het folie wat ik dan binnen moet gaan monteren. Hoor graag of jullie dit ook denken. Grt
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Nee, brandvrij board is niet veerkrachtig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu