Wat is dit kastje tussen ketel en thermostaat?

Cogito

  • #1
Sinds enkele weken ben ik verhuisd naar een andere woning. In mijn vorige woning had ik een Toon deze wil ik mijn nieuwe woning graag weer gebruiken.

Echter zit ik met een dingetje. Normaal heb je een thermostaat en vanaf daar gaat een kabel naar de ketel. Nou zit er in mijn geval nog een kastje tussen. Deze heb ik eens opengemaakt en nu blijkt dat de kabel eerst ergens anders heengaat. Zie foto.De kabel links gaat naar ketel. De kabel rechtsboven komt van de thermostaat. De dunne kabel rechtsonder gaat naar wat lijkt op een sensor die om de verwarmingsbuis heen zit die uit de ketel komt. En de dikkere kabel gaat de grond in. En ik heb geen idee waar die vervolgens naar toe gaat.

Graag zou ik willen weten wat dit precies is en of ik in dit geval nog ergens rekening mee moet houden als ik de thermostaat ga vervangen. Of kan ik deze gewoon zonder problemen vervangen?
 

Bert pit

  • #2
Misschien zit er ergens een kastje aan gekoppeld die de buitentemperatuur meet om de ketel aanvoertemperatuur in te stellen.

Geef even aan wat voor type ketel het is en wat voor thermostaat er nu aan gekoppeld is, dan zit hier voldoende expertise om aan te geven of dat zonder meer vervangen kan worden.
 

Cogito

  • #3
Het gaat om een Nefit Topline AquaPower HRC 45/CW6 ketel. Met thermostaat Nefit Moduline 100.

Overigens klopt het niet wat ik gezegd, verondersteld heb. Het zat me niet lekker dat ik niet wist wat die dikkere kabel was. Dus ik heb hem proberen te volgen en wat blijkt; die gaat naar de thermostaat.... :roll:

Die rechtsboven is waarschijnlijk een of andere sensor. Dit gaat richting het dak, hij verdwijnt in het dak, maar zie op het dak verder niets. Het is een rietendak, dus wellicht zit er ergens iets tussen het riet verstopt. :)

In elk geval; bij de thermostaat zijn alleen kabels blauw en rood aangesloten, die dus via het kastje uiteindelijk rechtstreeks naar de ketel gaan.

Is het sowieso niet gek dat die aders naar de thermostaat gaan? Zouden die niet richting de ketel moeten?
Het zou toch mooi zijn als ik wel van die sensoren gebruik kan maken. Hier heb ik denk ik niks aan de Toon? En heb ik wellicht een andere thermostaat nodig?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Zijn mogelijk kabels van een oude weersafhankelijke regelaar ofzo. Heb je niks meer aan. Waarschijnlijk kun je die oude sensoren ook niet aansluiten op je huidige cv ketel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu